Ön büro personeli teknoloji yüzünden tehdit altında

Resepsiyonda bir robot... “bzzt merhaba”...

31/12/2019 23:40
Ön büro personeli teknoloji yüzünden tehdit altında

Emre Gürbak / Crowne Plaza İstanbul Oryapark - Ön Büro Müdürü

Rezervasyon online olarak yapılmış, hafızasına yüklenmiş. Kimliğinizi veya pasaportunuzu uzatıyorsunuz, bilgileri okuyor. “Otelimize Hoşgeldiniz” rezervasyonunuzu onaylıyor. Otel odalarının uygunluğuna, kalış süresine göre size en uygun odayı veriyor ve anahtar kartınızı uzatıyor. Otelden çıkarken de kredi kartınızı alıyor, rezervasyon yaparken girmiş olduğunuz adres bilgilerinize göre faturanızı düzenliyor “ Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz, yine bekleriz, bzzzt..”

ROBOTSİYONİST

Yıllarca turizm kitaplarında ön büro departmanının misafirlerin otele giriş yaptığı andan başlayarak çıkış yapmasına kadar geçen süre içerisinde misafirlerle ilgilenen ve işlemlerini yapan, otele gelen misafirler ile yönetim arasında koordinasyonu sağlayan, otele gelen misafirler için ilk izlenim ve son izlenimi oluşturan, özetle otelin beyni olduğunu okuduk.

Turizm gelişiyor ve şekil değiştiriyor fakat turizm kitaplarındaki bu bilgi hiç değişmiyor. Sizce ön büro departmanı hala otelin beyni olmaya devam etmiyor mu? Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde ön büro personeli gerçekten gerekli mi? Misafirlerin kayıtlarının alınması, giriş ve çıkış işlemlerinin yapılması, danışma hizmetlerinin verilmesi, para bozulması vb. Günümüz teknolojisinde tüm bu işlemlerin bilgisayarlar tarafından yapılabileceğinin farkında mısınız? Tabii ki evet...

Danışma hizmeti ile ilgili olarak zaten herkesin bilgisayarında, tabletinde ve cep telefonunda yüzlerce uygulama mevcut. Kent rehberi, yol haritası, yeme içme, etkinlik ne arasanız parmaklarınızın ucunda… Para bozma işlemleri ise artık tüm ATM’lerden kolaylıkla yapılabilmekte…

Teknoloji sadece ön büro departmanındaki personelleri tehdit etmiyor. Az önce internete düşen iki yeni haberden bir tanesi Singapur menşeli bir restoran zincirinin hizmet sektöründe bir ilke imza atmasından bahsediyordu. 2 kg. taşıma kapasiteli “drone” denilen uçan robotlara mutfakta yiyecek ve içecekler yükleniyor, otomatik çalışan bu robotlar yüklenen yiyecek ve içecekleri ortak bir noktaya ulaştırıyor… İkinci haber ise daha ilginç. 17 Temmuz’da açılacak olan Japonya’daki 72 odalı Henn-Na Hotel’i hakkında. Personelin tamamı robotlardan oluşuyor. Resepsiyonda bulunan ve giriş kabul eden resepsiyon memurları, kat hizmetleri, getir, götür işler ve bavul taşımak için de hizmetli olarak çalışacak robotlar var. Odalardaki ısınma, soğutma, sıcak su vb. ihtiyaçların hepsi elektronik olarak misafir odaya girer girmez odanın kendisi tarafından ayarlanıyor.

Tüm bu örneklere bakılırsa artık otellerde verilen tüm hizmetlerin günümüz teknolojisi ile elektronik ortamda gerçekleştirilebileceği anlaşılmakta…

Peki ya güleryüz?!!

Bu elektronik donanımlar misafirlere güleryüz, ilgi ve alaka gösterebiliyor mu?

Hayır!!!

Yaklaşık 20 yıldır otelcilik sektöründe çalışan biri olarak gözlemlediğim; hangi milletten olursa olsun, hangi amaçla konaklama yapması gerekirse gereksin tüm misafirlerin bizlerden beklediği duyarlı, samimi, dürüst, akılcı,  insan sever, paylaşımcı, hoşgörülü, görünüşlerine ve düşüncelerine saygılı olan, kişilerden servis alabilmek ve içten bir gülümseme, sıcak bir konuşma ile bu servisi alabilmektir.

Sonuç olarak tüm bu elektronik donanımlar insana özgü gerçek duyguları yansıtamadıkça hizmet sektörü ve otelcilikteki ön büro departmanı yaşamaya devam edecektir!..


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.