Erkan Yağcı turizmcileri motive etti

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği AKTOB’un ocak ayı toplantısında konuşan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, "Türkiye’nin krizin ardından yeniden 30-40 milyonlara, Antalya’nın da 12 milyonlara ulaşması çok önemlidir. Bu sayısal başarı 2018’de de sürecek” dedi.

17/01/2018 22:31
Erkan Yağcı turizmcileri motive etti

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği AKTOB’un Ocak ayı yemekli toplantısı Antalya Lara’da bulunan Aska Lara Otel’de yapıldı. Yemeğin açılış konuşmasında; turizmde yaşanan 2016 krizi ile 2017 sezonunda sektörün yaşadıklarını analiz eden AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı, ciddi bir sınavdan başarı ile geçildiğini, krizlere dayanıklılık derecesinin bir kez daha test edildiğini söyledi.

2017’de yalnız Türkiye değil dünya turizminin de rekor gelişme gösterdiğinin altını çizen Dr. Yağcı, “Türkiye’nin krizin ardından yeniden 30-40 milyonlara, Antalya’nın da 12 milyonlara ulaşması çok önemlidir. Bu sayısal başarı 2018’de de sürecektir” dedi.

Sektör artık daha moralli

Turizmde sağlanan sayısal gelişmenin ardından sektörün, bazı yapısal gerçeklere bakmada daha moralli olduğunu da vurgulayan Dr. Yağcı şunları söyledi: “2017’de Rusya’nin önderlik ettiği hızlı bir gelişme yaşadık. BDT pazarlarının dışında; Ortadoğu pazarlarında da hatırı sayılır iyileşme gördük.

Şimdi sıra gelişmeyi; Almanya, İskandinavya başta olmak üzere tüm Avrupa’ya yaymaya geldi. Turizmi yalnız Rusya ve Almanya gibi ülkelere dayamak değil, pazar çeşitliğini artırmak, bunların yanın 3. ve 4. pazarları da kazanmak durumundayız.

Turist arttı, sıra fiyat artışında

Diğer yandan 2016 krizinden çıkarken özellikle fiyatlarda önemli oranda fedakarlıklarda bulunduk. Kriz döneminde de söylediğimiz gibi amaç önce ayakta kalabilmek, talebi tutabilmekti. Fiyat artışları sonra gelecekti. 2017’de bunu başardık. Şimdi fiyatlar konusunda daha hassas olma vaktidir.

Burada otelcilerin olduğu kadar tur operatörlerinin de sorumlulukları vardır. Pazarda rekabetin bozulmaması adına, operatörlerin anlaşılan fiyatlardan sapmamaları ve vaatlerin yerine getirilmesi gereklidir.

Pazarın gerçeklerini kabul etmek zorundayız

Çünkü biz otelciler biliyoruz ki, sürekli artan maliyetlerin bu fiyatlarla taşınabilmesi mümkün değildir. Evet fiyatlarımızı artırmak durumundayız ama bu yavaş yavaş gerçekleşecektir. Pazarın gerçeği de budur.

2014 yılı fiyatlarımızı yeniden yakalama yoluna girdik. Burada özellikle Rusya pazarında fiyat/kalite dengesine dikkat etmeliyiz. Çünkü Türkiye turzminin ana rekabet unsuru Fiyat/Kalite oranı, dengesidir. Krize fiyatlardan uğranan kaybın, kaliteyi de düşürmemesi için fiyatların toparlanmasına olanak sağlamak şarttır.

Peki 2018’de ne yapacağız

Erken rezervasyonlarda ilk verilere göre 2018’de Rusya’da büyüme sürecek. Bu yalnız Rusya’da değil, Avrupa pazarlarının öneml bir kısmında böyle: Almanya, Hollanda, İngiltere vb. Öte yandan İskandinavya gibi önemli pazarlarda da talebi yeniden canlandırma çalışmalarınızı da ihmal etmeden devam ettiriyoruz.

Yapabileceklerimiz konusunda, Hollanda fuarında yaptığımız kamu-özel sektör işbirliği ve destinasyon merkezli tanıtım başarılı bir örnektir. Devamını diğer Avrupa’da yapacağız. Öyle ki bu çalışma ile gördük ki son 3 yıldır bu fuarda Türkiye ilgisinin bu kadar canlı olduğuna şahit olduk.

Rekor bekliyoruz

Halen erken rezervasyonlar (EB) sürüyor ve bulgular turizmde 2014 seviyesini yakalayabileceğimizi gösteriyor. EB satışlarındaki artışlar % 25’lerden başlayıp pazara göre % 70-80’i bulabiliyor. Özetle Almanya gibi pazarlar geri dönüyor. Ki bu tam olarak gerçekleşirse, rekor bir sayısal iyileşme de yaşayacağız.

Turizmciler olarak gelişmeye yalnız sayısal bakmıyoruz. Uzun zamandır bakanlığımızın da üzerinde durduğu Pazar ve ürün çeşitlendirme de bu sayısal gelişime eşlik etmelidir. Çünkü turizmde 30 yılı aşan bir tecrübesi olan dünyanın en büyük 10 destinasyonu içinde olan ülkemizin buna gücü vardır.

Kendimize güvenmeli, varyasyonlar yapmalıyız

Tekrar etmek gerekirse, talep güçlü olursa, sayılar artmaya devam ederse; ürün ve pazar çeşitliliğinde varyasyonlar yapma olanağımız da olacaktır.

Diğer yandan tarihi ve doğal değerlerimizi de turizmde ön çıkarmak amaçlı çalışmalara da devam etmeliyiz. Mesela Antalya için 2018 yılını Perge Yılı ilan ediyoruz. Amaç hem değerimizi tanıtmak hem de gelen üç turistten birini Perge’yi ziyarette motive etmek.

Özetle 2018’de ne olursa olsun, Türkiye’nin bir turizm ülkesi olduğunu unutmamalı, deneyimlerimize güvenmeli ve işbirliği içinde çalışmaya devam etmeliyiz.

Artık 2016’de değiliz, çok şey değişti, 2018’den umutluyuz

AKTOB yemeğinde konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu da 2017’de sağlanan gelişmenin içeriğinin ne olduğunun farkında olduklarını vurgularken şunları söyledi:

“2017’d Antalya ve Türkiye olarak gerçekten çok iyi bir seviye yakaladık. Başta gelir olmak üzere bazı alanlarda eksiklikler oldu ama şu gerçeği unutmamalıyız; artık 2016 koşullarında değiliz, çok şey değişti. İyi çalışırsak Antalya 14 milyonu aşabilir.

Dünyanın turizme ihtiyacı var

Artık ümitsizlikle hareket edemeyiz. Bunu yaşamamak için herkesin görevini, sorumluluğunu yerine getirmesi lazımdır. Turizmin, barışın dilini konuşmaya devam etmeliyiz. Çünkü dünyanın turizme ihtiyacı var. Yenilerle yeniliklerle yolumuz devam etmeliyiz.”

Yemekte Tour Of Antalya Koordinatörü Abdurrahman Açıkalın da bu yıl yapılacak olan etkinlik hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Şubat ayında gerçekleşecek olan etkinliğe 19 ülkeden 25 Bisiklet takımı gelecek.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.