Kaan Kavaloğlu: En yüksek artış Almanya'dan, tek kayıp pazarımız Rusya

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, "Antalya 3 aylık dönemde 1 milyon ziyaretçi sayısını aşarak 2023 yılına göre % 25 oranında artış yakaladı. Almanya pazar hacmi de düşünüldüğünde en yüksek artış Almanya’dan % 63 oranında gerçekleşti. Rusya % 20 oranda bir düşüşle ilk 20 milliyet içerisinde tek kayıp yaşanan kaynak pazar oldu" dedi.

26/04/2024 13:23
Kaan Kavaloğlu: En yüksek artış Almanya'dan, tek kayıp pazarımız Rusya

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Nisan ayı geleneksel öğle yemeği Crowne Plaza Antalya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. AKTOB üyelerinin katılım gösterdiği yemeğe, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık Bentour Reisen Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur ve Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Gudrun Teloeken de katıldı.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ve Antalya turizmindeki son durumu değerlendirdi.

Başkan Kavaloğlu’nun açıklamaları şöyle:

– Uluslararası turizm 2023 yılını salgın öncesi seviyelerin %88’inde, tahmini 1,3 milyar uluslararası varışla tamamladı. Bastırılmış talebin açığa çıkması, hava bağlantısının artması ve Asya pazarları ile destinasyonlarının daha güçlü bir şekilde toparlanması ile 2024 yılı sonuna kadar 2019 rakamlarının üzerine çıkılması bekleniyor.

– UNWTO tahminlerine göre, uluslararası turizm 2024 yılında 2019 seviyelerinin %2 üzerinde bir büyüme öngörülüyor. 2024 yılında, uluslararası ziyaretçi harcamalarının 2019’daki zirveye yaklaşarak 1,89 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Sektör ayrıca işgücünü 27,4 milyon kişi daha artırarak toplam istihdamı dünya çapında yaklaşık 330 milyon kişiye yükseltti.

– Bu hedefe ulaşılması halinde, 2024 yılı turizm sektörü için pandemi öncesi seviyeleri aşarak küresel çapta şimdiye kadarki en yüksek geliri temsil edecektir. Bu büyüme yörüngesi, turizmin dünya çapındaki endüstriler arasında önemli bir toparlanma başarı hikayesi olarak istiktarlı büyümeyi sürdürdüğünü göstermektedir.

– 2024 yılında dünya çapında en hızlı büyüyen seyahat kategorisi, 2023-2024 yılları arasında %35,6 ile demiryolu taşımacılığı olması bekleniyor.

– Kamu ve özel sektörden sonra 3. büyük güç olan sivil toplum kuruluşları Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. sektörü ve büyük gücü olarak öne çıkmaya başladı.

– AKTOB 40 yıl önce rahmetli Turgut Özal vizyonu ile başlatılan turizm atılımlarının Antalya’da yoğunlaşması ve sivil bir insiyatifa ihtiyaç duyulması üzerine gönüllü bir birliktelikle kuruldu. 40 yıla, Türk turizminin gelişmesine paralel birlik, beraberlik ve örnek dayanışma hikayeleri sığdırdı.

– AKTOB’un kuruluş yılından itibaren Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan ve cari açığın ilacı durumunda yer alan turizm sektörü, 40 yılda adeta çağ atladı.

– 1980’li yıllarda 2 milyon turist alan ve 85 bin adet yatak kapasitesi bulunan turizm sektörü, 2023 yılı Nisan ayında 1,77 milyon oldu. Yatırım aşamasında olan oteller de eklendiğinde toplam yatak sayısı 1,94 milyona yabancı ziyaretçi sayısı ise 50 milyonu geçti.

– 1983’teki yatırımlar ve 5 yıllık planlamaların ardından özellikle kitle turizmin ivmesi katlanarak arttı.

– Bu büyümede, Türk asıllı tur operatörlerinin varlığı ve charter seferlerine verilen izinlerin de büyük etkisi oldu. Antalya Havalimanı 1985 yılında uluslararası seferlere açıldı.

– Türkiye, 2023’te 54.3 milyar dolar turizm geliriyle rekor kırdı. Geçen yıl Türkiye’ye 57 milyon aşkın ziyaretçi (Yabancı+TC Vatandaşı) geldi. 2024 yılı hedefimiz; 60 milyar dolar turizm geliri ve 60 milyon ziyaretçi.

– Antalya 3 aylık dönemde 1 milyon ziyaretçi sayısını aşarak 2023 yılına göre % 25 oranında artış yakaladı. Almanya pazar hacmi de düşünüldüğünde en yüksek artış Almanya’dan % 63 oranında gerçekleşti. Rusya % 20 oranda bir düşüşle ilk 20 milliyet içerisinde tek kayıp yaşanan kaynak pazar oldu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.