Turist sayısındaki artış Antalya ekonomisine yansımadı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, “Geçen seneye oranla bu sene turizmde 10 milyon turist sayısını geçeceğimizi düşünüyorum. Turist sayısı artsa da bu artış Antalya ekonomisine maalesef yansımadı" dedi.

23/11/2017 14:38
Turist sayısındaki artış Antalya ekonomisine yansımadı

Davut Çetin, “Geçen seneye oranla bu sene turizmde 10 milyon turist sayısını geçeceğimizi düşünüyorum. Turist sayısı artsa da bu artış Antalya ekonomisine maalesef yansımadı. Bununda sebebi oda fiyatlarının geriye doğru gitmesidir. Turizmde hala hak ettiğimiz yerde olmadığımız için istihdamda da Antalya olarak sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu.

Antalya deyince turizm, turizm deyince de akla hiç şüphesiz ki Antalya geliyor. Doğası, havası, iklimi, kültürel zenginliği ile Antalya yaşanılası adeta aşık olunası bir şehir. Ancak son yıllarda yaşanan talihsizlikler sebebiyle Antalya turizm verilerinde hak ettiği yere ulaşamadı.

Turizmde geçmiş yılların özlemini çeken Antalya turist sayısında geçen yıla oranla verilerini arttırmış olsa da hala olması gerektiği yerde değil. Öyle ki turizmde yaşanan sıkıntılar, Antalya genelinde işsizlik oranlarını da arttırmış vaziyette. Turizmde yaraların sarılamaması durgun sanayi sebebiyle Antalya işsizlik sayısının en fazla arttığı dördüncü bölge olarak %11,5 oranla kayıtlara geçiyor.

Bu konuda Akdeniz Bülten Haber'e konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, “Geçen seneye oranla bu sene turizmde 10 milyon turist sayısını geçeceğimizi düşünüyorum. Turist sayısı artsa da bu artış Antalya ekonomisine maalesef yansımadı. Bununda sebebi oda fiyatlarının geriye doğru gitmesidir. Turizmde hala hak ettiğimiz yerde olmadığımız için istihdamda da Antalya olarak sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

Çetin, “Turizmde bu sene geçen yıla göre daha iyi gidiyoruz. Benim tahminimce 10 milyon turist sayısını geçecek gibi görünüyor. Bu da Antalya açısından çok iyi bir gelişme. Rusya’dan ambargo kalktığı zaman Rusların Antalya’ya gelmek isteyeceğini biliyorduk. Çünkü fiyatlarımız denizimiz güneşimiz Avrupa’yla kıyaslanamayacak şekilde cazip.

Ancak Avrupa bakımından baktığımızda % 20’lik düşüş var. Fakat 2014 rakamlarını hala yakalamış değiliz. Bizde ki fiyat kalite dengesi her zaman Avrupa’nın lehine çalışan bir fiyat dengesi. Avrupa’da ne bu hizmeti ne bu kaliteyi bulabiliyorlar. Geçen seneden bu yana 4 milyonluk bir artış var. Ancak bu Antalya ekonomisine yansımadı.

Sebebi ise, turizmde ki fiyatların geriye doğru gitmesidir. 2014’te ki oda ortalama fiyatları 122 Euro’dan 82 Euro’ya düştü. Oda fiyatlarında çok ciddi düşüş var. Elimizde ki fiyatlar Avrupa’nın hiçbir yerinde yok. Önce bizim bu fiyatlarda da 2015 fiyatlarına çıkmamız gerek. O zaman Antalya’da belli bir hareket sağlanabilir” diy konuştu.

İstihdam tarafında da çok ciddi sıkıntılar yaşandığını dikkat çeken Çetin, işsizlik oranlarının düşmediğini belirtti ve şöyle devam etti:

“Kalıcı istihdam yatırımlarını yapmamız lazım. Şirketlerin kendisini geliştirmesi ile ilgili hem ihracata hem üretime dönük destek verilmesi gerekiyor. Hala işsizlik oranımız % 10’un üzerinde. İşsizlikte düşüş yok. Burada da verilen desteklerin istihdam anlamında çok işe yaramadığını görüyoruz. Kalıcı yatırımlara ihtiyaç var.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.