Turizmde güneş enerjisi kullanımı yaygınlaştırılacak
“Güneşli bir gelecek için Güneşe Yelken Aç” sloganıyla Akdeniz yolculuğuna çıkan Greenpeace gemisi Rainbow Warrior, konuyla ilgili turizmciler ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantı, turizm çatı örgütleriyle temaslara geçilerek, tesislerde güneş enerjisi kullanımını teşvik etmek amacıyla farkındalık proje kampanyalarının başlatılmasına karar verildi.

Toplantıya aralarında Greenpeace Türkiye’den yetkililer, TUYED yönetimi, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (GÜNDER) Türkiye Bölümü’nden bir yetkilinin yanı sıra bazı turizmciler katıldı. Greenpeace Akdeniz Güneş Enerjisi Kampanyası Sorumlusu Duygu Kutluay, Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurulu’nda 2017 yılının Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Yılı olarak ilan edildiğini hatırlattıktan sonra “BM Dünya Turizm Örgütü yıllar içinde uluslararası dalgalanmalara rağmen turizm sektörünün istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini belirtiyor. Turizm sektörü iklim değişikliğinden de etkileniyor. İklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonları ulaşım ve konaklamada kullanılan yakıt ve enerji gibi nedenler katkıda bulunuyor. Buna karşın sektördeki doğa ve iklim dostu girişimleri umut verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Turizmcilerle birlikte çözüm üretilecek
Greenpeace Türkiye olarak 1 milyon çatıya güneş paneli hedeflerini olduğunu belirten Kutluay, “Hedefimiz doğrultusunda atacağımız adımlar içerisinde vatandaşa ülkemizin güneş enerjisi potansiyelini anlatacağız. Turizm örgütleriyle birlikte de sektörde güneş enerjisinin kullanılabilirlik ve kolaylığı hakkında bilgileri paylaşıp, farkındalık projeleri hazırlayıp birlikte çözüm üreteceğiz” dedi.
Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli hakkında bilgi veren GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, günümüzde bir evin çatısı ile bir sanayi kuruluşunun çatısına konan güneş panellerinin aynı statüde değerlendirildiğini belirtti. Önümüzdeki dönemde mevzuatta bir değişiklik yapılmasını beklediklerini dile getiren Telemcioğlu şunları söyledi: “Turizmcilerle birlikte güneş enerjisinin hem ülke hem de sektöre sağlayacağı katkıları tartışarak bir sonuca varmak istiyoruz. Yapacağımız bilgi alışverişinden sonra konuyla ilgili bir fizibilite raporu hazırlamayı planlıyoruz. Kamunun ilgili birimlerine verilmek üzere hazırlanacak fizibilite raporunda turizm sektöründe güneş enerjisini kullanımını yaygınlaştıracak bazı teşviklerin verilmesini talep edeceğiz.”
TUYED heyeti ise turizmde sürdürülebilirlik hareketini destek vermek amacıyla hazırlanacak farkındalık projelerine her türlü desteği vermeye hazır olduğunu, bu projelerin haberlerini kamuoyuna duyurmak noktasında üzerlerine düşeni yapacaklarını söylediler.
Kocadon ahşap yarışlarına davet etti
Bu arada Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da, Lübnan’dan gelip önce Bodrum ardından Sığacık, Çeşme, Bozcaada ve İstanbul'a uğradıktan sonra Kasım ayında Fas'a gidecek Rainbow Warrior gemisini ziyaret etti. Kaptan Peter Willcox ve 12 ülkeden 35 personelini kutlayıp onları kentte düzenlenecek uluslararası yelkenli ahşap yat yarışmalarına davet eden Kocadon, çevre dostu bir gemiyi Bodrum'da görmekten ve ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti. “Bodrum tarihi kültürü doğası ve çevresini koruyarak turizmde bu güzellikleriyle marka olmayı başardı” diyen Kocadon konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bizler de yüzyıllardır bölgemizde değirmenlerden guletlerimize kadar rüzgâr enerjisini kullanıyoruz. Bu nedenle aslında bu gemiyi Ekim ayının sonunda yapılacak olan Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat Yarışmaları'nda yelkenini açmış olarak görmek isterdik. Bu yıl olmaz ise seneye mutlaka bu yarışa gelmeleri için şimdiden davet ediyorum. Bodrum rüzgâr enerjisini kullanan ve temiz enerjiden yana olan bir kent.”
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: