Turizm sektörünü derinden sarsacak rapor

Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER), 2018-YKS Turizm Eğitimi Raporunu yayımladı. Rapora göre, turizm mezunlarının sadece yüzde 30’u sektörde çalışmayı tercih ediyor.

14/09/2018 18:32
Turizm sektörünü derinden sarsacak rapor

Gastronomi, turizm eğitiminin parlayan yıldızı haline geldi. Turizm bölümleri arasında doluluk oranı en yüksek olan bölüm, Gastronomi, en düşük olan bölüm Turizm İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği vb.) oldu. Sözel ve Dil puan türü ile öğrenci alan bölümlerin doluluk oranı arttı, Eşit Ağırlık (EA) ile öğrenci alan bölümlerin doluluk oranları azaldı.

Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER), 2018-YKS Turizm Eğitimi Raporunu yayımladı. Rapor, TUADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, TUADER Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alaattin Başoda ve TUADER Karaman İl Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Aylan tarafından hazırlandı.

Turizm eğitimi için açılan kontenjan dolmadı 

Rapora göre, turizm eğitimi için 34.876 kontenjan açıldı, bu kontenjanın %77,9’una aday yerleştirildi ve kontenjanların %22,1’i boş kaldı. Bölümlerin doluluk oranı, Ön lisansta %83,5 iken lisansta %66,1 oldu.

Sosyal Bilimler, İktisat, Güzel Sanatlar, Uygulamalı Bilimler gibi Meslek Yüksekokulları, Fakülteler ve Yüksekokullar, %80,8 doluluk oranıyla Turizm MYO’larından, Fakültelerinden ve Yüksekokullardan daha yüksek bir doluluk oranına ulaştı.

Turizm Meslek Yüksekokulları, diğer turizm okullarını geride bıraktı

Turizm Meslek Yüksekokulları, %86,8 doluluk oranına ulaşarak turizm okulları arasında en yüksek doluluk oranına sahip olan okullar oldu. Turizm Fakülteleri %77,5 ve Turizm Yüksekokulları ise %33,3 doluluk oranlarına sahip oldu.

Turizm Fakültelerinde, Sözel ve Dil puan türü ile öğrenci alan bölümler doluluk oranlarıyla zirve yaparken, EA ile öğrenci alan bölümlerde sınıflar boş kaldı.

Gastronomi bölümlerine ilgi artarken Turizm İşletmeciliği bölümlerine ilgi azaldı

Açılan kontenjanlara aday yerleştirmeleri açısından %94,6 doluluk oranı ve kontenjanı tam dolan program sayısı açısından %76,7 oranla Gastronomi, turizm bölümleri arasında en yüksek doluluk oranına ve kontenjanı tam dolan en çok programa sahip bölüm oldu.

En düşük doluluk oranına sahip bölüm ise %67,4 oranla Turizm İşletmeciliğioldu. Turizm İşletmeciliği bölümü ayrıca, programlarının %50’sini tam dolduramayan ve kontenjanı en çok boş kalan bölüm oldu.

Dil puan türü ile öğrenci alan Rehberlik bölümleri daha çok ilgi gördü

Doluluk oranı, Dil puan türü ile öğrenci alan Turizm Rehberliği bölümlerinde %94,6 iken, EA ile öğrenci alan Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümlerinde %38,3 oldu.

Turizm Fakültelerinin ve diğer fakülte/yüksekokulların Rekreasyon bölümlerine fazladan aday yerleştirmesi yapıldı. Doluluk oranı, %100’ün üzerine çıktı.

Rehberlik bölümlerine ilgi azaldı

Ön lisansta Rehberlik, Rekreasyon ve Turizm İşletmeciliği, Lisansta Turizm İşletmeciliği ve puan türü EA olan Rehberlik bölümlerine ilgi azaldı.

Ön lisansta% 29,3 oranla Rekreasyon ve %27,5 oranla Rehberlikve %19,8 oranla Turizm İşletmeciliği, Lisansta ise %66,2 oranla Turizm İşletmeciliğive%61,7 oranla puan türü EA olan Rehberlik (Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği)bölümlerine ilgi azaldı.

Eğitimde nicelikten artışından nitelik artışına geçmemiz gerekiyor

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TUADER Başkanı ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Tuna, turizm sektöründe eğitim ve istihdam ilişkisini ortaya koyacak ciddi bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Yeni eğitim kurumlarının açılmasında ve kontenjanların belirlenmesinde de sektörün beklentilerinin temel alınması gerektiğini ifade etti.

Tuna sözlerine şöyle devam etti:” Günümüzde Türkiye’de sayısal anlamda yeterince eğitim kurumu var. Artık eğitimde nicelikten artışından nitelik artışına geçmemiz gerekiyor. Eğitim kurumlarının sektör beklentilerine uygun mezunlar vermesi gerekiyor. Özellikle de yabancı dil eğitimi sorunun ivedilikle çözülmesi çok önemli. Ancak bu sadece olayın bir yönü.

Turizm mezunlarının sadece %30’u sektörde çalışmayı tercih ediyor

Günümüzde çalışma koşullarının ağırlığı, imkânların ve ücretlerin yetersizliği, diplomaların değersizliği gibi etkenlerden dolayı, turizm mezunlarının sadece yaklaşık %30’u sektörde çalışmayı tercih ediyor. Kalanlar farklı işlere yöneliyor. Bu da eğitime yapılan yatırımın heba olmasına yol açıyor. Dolayısıyla bu yatırımın boşa gitmemesi ve sektörün daha rekabetçi hale gelebilmesi için eğitimli personel çalıştırmasını teşvik edecek ve zorlayacak önlemlerin alınması gerekli.

Aksi takdirde yüksek hizmet bekleyen yüksek gelir grubundaki turistleri çekmemiz mümkün görünmüyor. Eğer eğitim kurumları mezunlarının nitelik düzeyini arttırıp, turizm sektörü de mezunları daha fazla istihdam ederse bu döngüden herkes kazanır. Bu durumda kontenjanlar da boş kalmaz, daha fazla aday turizm programlarını tercih eder.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.