Tatil mutluluğu, en fazla iki hafta sürüyor..

Hollanda’nın Rotterdam kentindeki Erasmus Üniversitesi ve NHTV Breda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi araştırmacıları, güzel bir tatilin verdiği mutluluk ve hazzın, en fazla iki hafta sürdüğünü açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Tatil mutluluğu, en fazla iki hafta sürüyor..

İki bölümün bilim adamları, 1.500 Hollandalı vatandaşın üzerinde yaptıkları ortak araştırmada şu sonuca varmışlar: Yılda bir kez tatil yapmak kesinlikle yetmez. Yapılan bilimsel araştırmanın başkanı Jeroen Nawijn ve ekibi, asıl mutluluğun asıl tatilden kısa süre öncesi dönemde yaşandığını tespit ettiler. Tatile gidildiğinde ise yine daha düşük ölçüde olsa da haz ve mutluluk duyuyorlar ama tatil sonrası işlerine geri döndüklerinde, mutlulukları çok hızlı şekilde tatile gitmemiş komşularının seviyesine düşüyor.

 

‘Yaşam Kalitesi Hakkında Uygulamalı Araştırmalar’ isimli Springer dergisinde yayınlanan makaleye göre, en yüksek haz ve mutluluk hissinin, tatil öncesi ve tatil esnasında yapılan gezi ve turlarda yaşandığını ortaya koyuyor. Nawijn’in ifadesine göre ise, tatil planlanırken, örneğin katalogdaki resimlere bakarken, mutluluk hisse zirve yapıyormuş. Mutluluk ve yüksek haz hissi, tatilden yaklaşık 2 hafta önce başlıyor ama kişiler tatil sonrası en geç iki hafta sonrasında ‘eski’ ruh hallerine geri dönüyorlarmış.

 

Araştırmaya göre, sadece mükemmel geçen, çok dinlendirici olan ve mutlu geçen tatil sonraları, mutluluk hissi 8 haftaya kadar sürebiliyormuş. Ama belki en ilginç sonuç ise, tatil süresinin sonuçlara etki yapmadığı gerçeğidir. En az 4, en fazla 14 gün arasında yapılan tatillerde hep aynı sonuca varılmış. Bu sonuçtan yola çıkan Nawijn, “Bir uzun tatil yerine 3 veya dört kısa tatile çıkanlar kesinlikle yıl boyu daha mutlu olacaklar” ifadesini kullandı. (tourexpi)

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.