DENTUROD'tan TGA ve THY'ye Pamukkale çağrısı

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, Pamukkale-Hierapolis Örenyeri’nde son dönemde yaşanan ziyaretçi kayıplarına dikkat çekerek, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Türk Hava Yolları’nın (THY) Pamukkale’ye yönelik daha güçlü tanıtım ve ulaşım desteği sağlaması gerektiğini söyledi.

04/06/2026 21:52
DENTUROD'tan TGA ve THY'ye Pamukkale çağrısı

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen'in açıklaması şöyle:

Pamukkale-Hierapolis yalnızca Denizli’nin değil, Türkiye’nin dünyaya açılan en güçlü turizm vitrinlerinden biridir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu eşsiz destinasyon; travertenleri, antik kenti, termal kaynakları, sağlık turizmi, inanç turizmi, balon turizmi, yamaç paraşütü, potansiyeliyle dünyada benzeri çok az bulunan bir değere sahiptir.

2025 ve 2026 yıllarının ilk beş aylık ziyaretçi verileri karşılaştırıldığında, Pamukkale-Hierapolis Örenyeri’nde toplam ziyaretçi sayısının 714 bin 677’den 625 bin 199’a gerilediği görülmektedir. Bu, yalnızca beş ayda yaklaşık 89 bin 500 ziyaretçi kaybı ve yüzde 12,5’lik düşüş anlamına gelmektedir.

Esas dikkat çekici olan ise acente geçişlerinde yaşanan gerilemedir. Acente ziyaretçi sayısı 319 bin 749’dan 231 bin 157’ye düşmüş, yaklaşık 88 bin 600 kişilik kayıp yaşanmıştır. Bu alandaki düşüş oranı yüzde 27,7’ye ulaşmıştır. Toplam düşüşün neredeyse tamamı, organize turlar ve yabancı ziyaretçi pazarındaki zayıflamadan kaynaklanmaktadır.

Yani sorun şudur: Pamukkale, uluslararası pazarda kan kaybetmektedir

Yıllarca Türkiye’de ören yeri ziyaretçi sayılarında ilk üçte yer alan, her yıl rekorlarla anılan Pamukkale-Hierapolis, ne yazık ki “zaten güçlü bir destinasyon” algısıyla zamanında yeterince sahiplenilmemiştir. “Pamukkale nasıl olsa ziyaretçi çeker” anlayışı, bugün karşımıza ciddi bir ziyaretçi kaybı olarak çıkmaktadır.

Oysa dünya turizminde hiçbir destinasyon kendi kaderine bırakılamaz. Hele ki Pamukkale gibi Türkiye’nin en değerli doğal ve kültürel miraslarından biri asla ihmal edilmemelidir. Dünyanın en tanınan doğal miraslarından biri olan Pamukkale, Türkiye tanıtımının merkezinde olması gerekirken, birçok uluslararası tanıtım çalışmasında maalesef geri planda kalmaktadır.

Pamukkale yalnızca bir ören yeri değildir. Pamukkale; Türkiye’nin tanıtım yüzüdür, Denizli’nin ekonomik gücüdür, bölge turizminin lokomotifidir, ülkemizin dünya mirası sorumluluğudur. TGA tarafından Pamukkale için özel ve güçlü bir tanıtım eylem planı hazırlanmalıdır.

THY de bu süreçte daha aktif rol almalıdır

Türk Hava Yolları’nın uçuş içi yayınlarında, dijital mecralarında, uluslararası destinasyon tanıtımlarında ve global kampanyalarında Pamukkale’ye daha fazla yer verilmelidir. Çardak Havalimanının sefer sayılarını arttırmalıdır. Türkiye’ye gelen milyonlarca yabancı ziyaretçiye Pamukkale’nin yeniden güçlü biçimde anlatılması gerekmektedir.

Ayrıca Denizli’nin hava ulaşımı, bağlantılı uçuş olanakları, sefer saatleri ve bölgenin erişilebilirliği turizm perspektifiyle yeniden değerlendirilmelidir. Pamukkale’ye ulaşımı zorlaştıran her unsur, yabancı ziyaretçi kaybını derinleştirmektedir. Bugün yapılması gereken, bu düşüşü sıradan bir istatistik gibi okumak değil; Türkiye turizmi açısından ciddi bir uyarı olarak değerlendirmektir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.