Ulusoy: 'TUI fiyat kırmaya çalışıyor'

Almanya’nın en büyük seyahat acentesi TUI, Türkiye’ye tatil rezervasyonlarının yüzde 40 azaldığını açıkladı. TÜRSAB Başkanı Ulusoy, “TUI fiyat kırmaya çalışıyor, oyuna gelmeyeceğiz” dedi.

31/12/2019 23:40
Ulusoy: 'TUI fiyat kırmaya çalışıyor'

Almanya’nın en büyük seyahat acentesi TUI, güvenlik endişesi nedeniyle Türkiye’ye yönelik tatil rezervasyonlarının yüzde 40 azaldığını duyurdu. TUI, 2016 rezervasyonlarda İspanya, Kanarya Adaları, Cape Verde adaları ve Bulgaristan’ın öne çıktığını açıkladı. Fehim Genç'in haberine göre, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise TUI’nin bu açıklamayı fiyat kırmak amacıyla yaptığını vurgulayarak, “Bu oyuna gelmeyeceğiz” dedi. Ulusoy, Alman Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Norbert Fiebig’in 16 Şubat’taki Türkiye ziyaretinde konuyu ele alacaklarını söyledi.

‘Amaçları fiyat kırmak’

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “TUI, Türkiye piyasasında fiyat kırmaya çalışıyor. Bu nedenle bu raporu açıklayarak Almanya kamuoyunda Türkiye’nin turizm bölgelerinin güvensiz olduğu algısını yaratmaya çalışıyor. Ama biz Türk turizmciler olarak bu oyuna gelmeyeceğiz. TUI pazarlık gücünü eline almak için kozlarını oynuyor” diye konuştu.

Sultanahmet saldırısı

Rusya’dan gelen turist sayısı 2014’te 4.4 milyon iken 2015’te ekonomik kriz nedeniyle 3.6 milyona gerilemiş, 24 Kasım 2015’te sınırı ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra da Rusya Türkiye’ye tatile gitmeyi yasaklamıştı. Almanya’dan gelen turist sayısı ise 2014’te 5.2 milyon iken 2015’te 5.5 milyonu aşmış, böylece Rus turist kaybının önemli miktarı telafi edilmişti.

2016 sezonu için Alman turist sayısının 6 milyona çıkması beklenirken, İstanbul’da Sultanahmet meydanındaki canlı bomba saldırısında Almanya vatandaşı 11 turistin hayatını kaybetmesi üzerine Almanya ve Avrupa diğer ülkeleri, Türkiye’ye gitmeyi düşünen vatandaşları için üstüste seyahat uyarısı yayımlamaya başladı. Bu gelişmelerin Avrupalıların seyahat tercihleri üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

TUI’nin açıklamasından sonra Avrupa’nın diğer büyük acentaları Thomas Cook ve Der Touristik daha temkinli görüş bildirdiler. Thomas Cook sözcüsü rezervasyonların gelmesini umduklarını, Der Touristik ise rezervasyon iptali olmamakla birlikte yeni rezervasyonlarda gerileme olduğunu açıkladı.

‘Üç turistten biri gelmez’

Antalya Kent Konseyi Turizm Kolu Başkanı ve NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz, 2016 turizm sezonunda Antalya’nın turizm kaybının yüzde 35’i bulabileceğini söyledi. Antalya’nın geçen yılı yüzde 5 kayıp ile kapattığını kaydeden Yavuz, Turizmgazetesi.com sitesine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“2016 yılında Antalya’ya gelecek ziyaretçi sayısı iyimser bir tahminle bile 2015’in yüzde 35 gerisinde kalacak. 2015’te Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı 10 milyon iken bu sayı 2016’da yüzde 35 gerileme ile 6.5 milyon olabilir.

Buna göre 2016’da Antalya’ya 2015 yılından 3.5 milyon kişi daha az ziyaretçi gelecek. Bu azalma da Rusya ve Almanya’daki düşüşten kaynaklanacak. 2015 yılında Rusya ve Almanya’dan Antalya’ya gelen turist sayısı 7.1 milyon iken bu sayı 2016’da 3.5 milyonda kalacak.”

Büyük kongre Türkiye’de

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 16-18 Şubat tarihleri arasında Alman Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig ve eşinin TÜRSAB’ın misafiri olarak İstanbul’da olacağını, bu görüşmeler esnasında turizmdeki sorunların giderilmesi ve ilişkilerin daha da geliştirilmesi konularının ele alınacağını söyledi.

Ulusoy, “TÜRSAB ve THY işbirliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde 26 - 30 Ekim 2016 tarihleri arasında Efes Kongre Merkezi’nde Alman Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Genel Kurulu gerçekleşecek. Kongrenin Türkiye’de toplanacak olması çok güzel bir mesaj olacak. Haftaya yapacağımız görüşmede genel kurul hazırlıklarının yanısıra güncel gelişmeleri de ele alıp, sorunların çözümü için önerileri tartışacağız” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.