TUROYD turizmin kitabını yeniden yazdı

Kalkınma Bakanlığı tarafından düzenlenen 11.Kalkınma Özel İhtisas Komisyonu’na katılan Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu yaptığı sunumda turizmin sorunlarına değindi ve dernek olarak oluşturdukları çözüm önerilerini sundu.

18/01/2018 15:28
TUROYD turizmin kitabını yeniden yazdı

T.C Kalkınma Bakanlığı tarafından düzenlenen 11'inci Kalkınma Özel İhtisas Komisyonu’nda, turizmin sorunları da masaya yatırıldı. Komisyona katılan Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu da yaptığı sunumda, turizmin sorunlarına değindi ve dernek olarak oluşturdukları çözüm önerilerini sundu.

TUROYD’un hazırladığı rapora göre, sektörün güçlenebilmesi için en hızlı atılması gereken adım; turizm meslek yasasının çıkartılması. Bu sayede, sektörün turizm alanında belirli kriterlere sahip olmayan yatırımcı ve yöneticilerden arındırılması hedefleniyor.

Sorunun kökeni derinlerde

Geçtiğimiz yıllarda başlayan ve günümüzde de devam eden turizmdeki kötü gidişe bir son vermek adına çözüm yolları aranmaya devam ediliyor. Terör sorunuyla başlayan ve dış ilişkilerdeki bozulmalar devam eden süreçte kısa vadeli atılan adımlarla bir toparlanma yaşansa da konunun sorunu daha derinlere dayanıyor.

Uzun yıllardır uygulanan yanlış turizm politikaları, sadece deniz turizmine odaklanılması, kongre turizmini geliştirmek için doğru iş birliklerinin kurulamaması… gibi pek çok etkenden kaynaklanan sıkıntıları çözebilmek adına derinlemesine bir analize girişilmesi gerektiği pek çok uzman tarafından kabul ediliyor.

Turizmin sorunları profesyonellerce çözülmeli

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında kurularak, 2000’e yakın turizm profesyonelini çatısı altında toplayan Turizm Otel Yöneticileri Derneği, kısa sürede yaptığı girişimlerle sektörde adından söz ettiriyor. Turizmin sorunlarının sektör profesyonellerine danışılması gerektiğini savunan dernek; turizmdeki kötü gidişe bir son vermek için sorunların kökenine inmek gerektiğini vurguluyor.

Uzun bir süredir yatırıcının yön verdiği turizm sektörünü en iyi turizm profesyonellerinin tanıdığını ve sektörü A’dan Z’ye analiz edebilme yeteneğine sahip olduklarını belirten TUROYD; turizmdeki sorunların giderilmesi adına kapsamlı bir çalışmaya imza attı. TUROYD’a göre turizmde kötü gidişe bir son demek için atılması gereken en önemli adım “Turizm Meslek Yasası’nın çıkartılması.

Turizm sektöründe yeterlilik belgesi şart

11'inci Kalkınma Komisyonu’nda konuşan TUROYD Başkanı Ali Can Aksu; “Bugün pek çok mesleği yapabilmek için bir yeterlilik belgesine sahip olmak gerekirken turizm sektöründe böyle bir gereklilik olmaması pek çok sorunun ana kaynağı. Sanayici ya da inşaatçı bir iş adamının dışarıdan bakıldığında oldukça karlı gözüken turizm sektörüne yatırım yapmak istemesi pek tabi anlaşılabilir.

Fakat turizm sektörünü tanımayan, bu alandaki uzman kişilere danışmadan yatırım yapan bir iş adamının başarılı olmasını beklemek hayal olur. Bugün pek çok yatırımcı yanlış lokasyonlarda, yanlış tanıtım ve yanlış yönetim ile turizm tesisleri açıyor.

Bu resmen turizm sektörünün intiharıdır

Bir de son yıllarda bu tesislerin başına, finanstan anladığı için muhasebeciler ya da akrabalık ilişkileri olan kişiler müdür olarak getiriliyor. Bu resmen turizm sektörünün intiharıdır” dedi.

Meslek yasasının gerekli olduğunun altını çizen Ali Can Aksu; turizme yıllarını vermiş, sektörün bütün dinamiklerine hâkim profesyonellerin sektörde söz sahibi olabilmesi adına yasasının ivedilikle çıkarılması gerektiğini belirtti.

Turizmdeki beyin göçü engellenmeli

Ali Can Aksu meslek yasası haricinde 16 maddeden oluşan çözüm önerilerini de sundu. Bu öneriler arasında diğer dikkat çeken ise, turizmdeki beyin göçünün engellenmesi. Ülkemizde turizm otelcilik bölümlerinde okuyan gençlerin pek çoğu sektörün gidişinden endişe duyarak ya yurtdışı alternatiflere yönelmekte ya da en acısı kendi mesleklerini yapmamaktadır.

Bugün turizm otelcilik bölümlerinden mezun olan pek çok genç istihdam sorunu sebebiyle kendi meslekleri harici alanlarda çalışmakta. Bu da sektörde kalifiye personel sorunu yaratmaktadır. Konu hakkında konuşan Ali Can Aksu “Türkiye’den dünyanın her noktasına üst ve orta düzey yönetici ihracatı yapmış olmamıza rağmen bu beyin göçünden Türk turizminin yararlanmaması olumsuzluğa neden oluyor.

Turizme güven kaybı gözlemleniyor

Türk turizmi kalifiye eleman bulmakta zorlanırken, gençlerin turizme güven kaybı gözlemlenmektedir. Turizmde beyin göçü diye addettiğimiz konu çok önemli olup, bunun başlıca kaynağı yaşanan krizlerde yatırımcının ekonomik ve iktisadi önlemlerinin başında personel ve eleman kıyımı yer almaktadır.

Turizm çalışanının maalesef hiçbir sendikal hakkı ve meslek yasası olmadığından dolayı bu konu Türk turizmine büyük zararlar verip gençlerin bu sektöre olan inançlarını yok etmektedir” dedi.

TUROYD’UN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

1) Turizm Meslek Yasası’nın ivedilikle çıkartılması

2) Turizm Yatırım Planları arz/ talep dengesinin kontrol altına alınması

3) Turizm çalışanlarının eğitimi, sorunları ve haklarının korunması

4) Yöneticilerin sorunları, turizm salahiyeti ve sertifikasız yöneticilerin otelleri yönetmesi sorunun çözülmesi. Bu sorunu çözebilmek için yöneticilere sertifika verilmesi.

5) Yatırımcının bilinçlendirilmesi ve mutlaka turizm kökenli sertifikalı yöneticilerin proje aşamasında bakanlık tarafından şart koşulması. Yönetici sertifikalarının mutlaka turizm işletme ve yatırım belgelerinde zorunlu tutulması.

6) Uluslararası marka zincir otellerinin büyüteç altına alınması. Uluslararası marka zincirlerin Türkiye’den aldıkları fi ve marka bedeli ortalama yıllık 850 milyon Dolar.

Türkiye pazarından bu derece yüksek gelir elde etmelerine karşılık kriz dönemlerinde Türk turizmine tanıtım ve pazarlama ağında destek vermiyorlar. Bu açıdan cari açıklarımızdan büyük bir meblağ yurtdışına taşınmış oluyor.

7) Otelcilik Anayasasının dernek ve üniversiteler bünyesinde yazılıp, Bakanlıkta akreditasyonunun yapılması.

8) Türk standardı otel konsept çalışması oluşturulması ve bunun teşvik edilmesi.www.turoyd.org

9) Türk otelciliğinin uluslararası markalarla rekabet ortamının sağlanması için destekler sağlanması. Dijital ve online marketing ya da personel eğitimi… gibi konulara ağırlık verilmesi.

10) Yıldızlama standartlarının yeniden oluşturulması ve mevcut tesislerin standartlarının denetilmesi.

11) Turistlerin seyahat programında finalize oldukları oteller olduğu için tüm otellerde Türk turizm tanıtım faaliyetleri için projeler geliştirilmeli ve bu projeler devlet tarafından desteklenmeli. T

uristlere görsel ve dökumantal tanıtım yapılmalı. Bu konu ile ilgili otellerde misafir ilişkileri “Guest Relation” personeline özel eğitimler verilebilir.

12) Türkiye’den dünyanın her noktasına turizm otel üst ve orta düzey yönetici ihracatı yapmış olmamıza rağmen bu beyin göçünden Türk turizminin yararlanmaması olumsuzluğa neden oluyor. Türk turizmi kalifiye eleman bulmakta zorlanırken, gençlerin turizme güven kaybı gözlemlenmektedir.

Turizmde beyin göçü diye addettiğimiz konu çok önemli olup, bunun başlıca kaynağı yaşanan krizlerde yatırımcının ekonomik ve iktisadi önlemlerinin başında personel ve eleman kıyımı yer almaktadır. Turizm çalışanının maalesef hiçbir sendikal hakkı ve meslek yasası olmadığından dolayı bu konu Türk turizmine büyük zararlar verip gençlerin bu sektöre olan inançlarını yok etmektedir.

13) Günümüzün en büyük sorunlarından biri de kayıt dışı ve ruhsatsız apartman daire residance kiralamalarıdır… Devletin bu konuda ağır yaptırımlarının olması gerekiyor.

14) Türkiye’de yerli ve yabancı otel markalarında çalıştırılan yabancı yöneticiler için farklı bir mevzuat oluşturulmalı ve yerli yönetici çalıştırılması konusunda daha etkin yaptırımlar uygulanmalıdır.

15) Oteller ve seyahat acenteleri arasında eskiden olduğu gibi etik anlaşmalar yapılmalı. Türk turizminin geliştirilebilmesi açısından otel-acente ilişkilerinde farklı entegre çalışmalar yapılması gerekiyor. www.turoyd.org

16) Otellerin gerek dijital kanal gerekse fuarlarda tanıtımlarını yapabilmeleri için ekstra destekler sağlanmalı ve aktif tanıtım eğitimleri verilmelidir.

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.