Türkiye tanıtım stratejisini değiştirmeli

Türkiye değişmeli, sektör değişmeli, yenilenmeli… Çünkü dünya değişiyor.

Hasan Arslan Hasan Arslan 31/12/2019 23:40
Türkiye tanıtım stratejisini değiştirmeli

HASAN ARSLAN

Turizmciler her yıl bir başka sorunla uğraşmak zorunda kalıyor. Bu seneyi krizle boğuşarak geçiren sektör temsilcileri, bakalım seneye hangi sorunun altından kalkmak için mücadele edecek?  Bu karmaşa içinde nasıl olacaksa; hem ayakta kalmaya, hem de sektördeki yeni trendlere uyum sağlamaya çalışacaklar.

Değişim demiştik başta değil mi? Konuyu dağıtmayalım. WTM Londra Turizm Fuarı’ndan yeni döndük. Hala birkaç yıl öncesinin ‘Home Turkey’ kampanyasıyla turist çekmeye çalıştık Londra’da.  Klasik broşür, katalog tanıtımı, bilindik birkaç atraksiyon işte.

Ama artık dünya değişiyor. İnsanlar, tatil anlayışları, tatile bakış açıları, beklentiler farklılaştı. Görsellik ön plana geçti. Hem de epey bir zamandır!!! WTM için 180 ülkeden 50 binin üzerinde katılımcı geldi Londra’ya. Özellikle arasanız bulamazsınız böyle bir fırsatı.  Tam tanıtım yeri ve zamanı.  Bir taşla, binlerce kuş…

Londra sokaklarını Türkiye tanıtımıyla şenlendirsek ne iyi olurdu. Ama yapmadık, ne kötü oldu. Mesela, Londra’nın ünlü iki katlı otobüslerine giydirilmiş Türkiye görselleri algıları tazelerdi. Ülkemizin birbirinden güzel fotoğraflarını yansılan bilboardlar Londra’yı gezenleri Türkiye’ye davet ederdi. Sokak gösterileri, mini konserler, sokak ikramları ilgiyi üzerimize çekerdi.

Yani İngiltere’de İngilizler’e tanıtım yapmak yerine, İngiltere’de 180 ülkeye tanıtım yapabilirdik. Yazık, çok büyük bir tanıtım fırsatını kaçırdık.

Fırsat İngiltere için kaçtı. Ama aynı formül diğer uluslararası fuarlar için uygulanabilir. Türkiye’nin yeni tanıtım stratejisi,  uluslararası tanıtımını uluslar arası turizm fuarlarında yapmak olmalıdır.

Şimdi biraz da WTM Londra’dan bahsedelim. İngiltere’de ‘Kimler vardı’yı geçtim, kimler yoktu? Bence asıl önemli olan bu. Turizm Bakanı, müsteşar ve yardımcıları, tanıtma genel müdürü ve üst düzey hiç bir yetkili yoktu WTM’de. Sanki Türk turizmi süper bir sezon geçirmiş, gelecek birkaç sezonu garantilemiş gibi rahat davranıyor herkes. Bu vurdumduymazlık hiç de olması gereken bir tavır değil. Çok geç olmadan turizm sektörü, arkasındaki devlet desteğini hissetmelidir.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.