Aydın’da 17 km’lik “Kutsal Yol” projesi hayata geçti

Aydın’da antik Milet kentinden başlayıp antik Didyma Kentine (Apollon Tapınağına) ulaşan tarihi kutsal yol yürüyüş yolu olarak hayata geçti. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, yürüyüş yolunun 17 kilimetre uzunluğunda olduğunu söylüyor.

31/12/2019 23:40
Aydın’da 17 km’lik “Kutsal Yol” projesi hayata geçti

“Kutsal Yol” tarihi yürüyüş yolunun başlangıç ve bitiş noktalarının Didim Akköy ve Apollon Tapınağı olduğunu anımsatan Aktakka” Bu yolla antik Milet kentinden antik Didyma Kentine (Apollon Tapınağına) ulaşan tarihi kutsal yol yürüyüş yolu olarak hayata geçirildi. Didyma her zaman Apollon felsefesini benimsemiştir ve Hellen-Roma dünyasının en büyük tapınaklarından biridir” diyor.

Miletosluların önceleri karadan ulaşılamayan bu tapınağa, deniz yoluyla tapınak yakınındaki Panormos Limanı’nın bulunduğu koydan tapınağa yürüyerek ulaşabildikleri belirten Attakka şu bilgileri veriyor: “Panormos Liman’ından tapınağa ulaşan; sfenks, aslan ve oturan rahip heykelleri ile çevrili bu yola ‘Kutsal Yol’ adı verildi. Miletos Antik Kenti'nden gelen kutsal yol ise Didyma'nın limanı olan Panormos'tan sonra 3.5 km kadar güneydoğu yönünde ilerler ve Apollon Tapınağı'nın girişinde son buluyor. Taş döşeli olan yolun toplam uzunluğu yaklaşık 17 km'dir.”

Didyma'ya gelmeden önce kutsal yolun hemen yanında yer alan bir temenosta "Anta Yapısı" ve "Doğu Yapısı" olarak tanımlanmış iki yapı bulunuyor. Kutsal yolda MÖ 6. Yüzyıla ait; oturan heykeller bulundu. 

2013 yılı Aralık ayında Aydın valisi Erol Ayyıldız başkanlığında toplanan İl Daimi Encümen Toplantısında konuyla ilgili karar alındığını vurgulayan Aktakka kararın içeriğini TUYED yönetimine şöyle özetliyor: “Alınan karar gereği İl Özel İdaresi tarafından bu projemiz için 50 bin TL ödenek sağlandı. Didim Kaymakamlığına aktarılan ödenekle Milet Müzesi kontrollüğünde söz konusu güzergâh üzerinde tespit edilen yerlerde GPS koordinatları alınarak, yol temizliği yapıldı. Yön levhaları yerleştirilerek doğa ve yürüyüş turizmi yapanlara alternatif turizm imkânı sağlandı. Toplam uzunluğu 17 km olan yol üzerinde, doğa ve tarih tutkunlarını; eski yolun tarihi kalıntıları muhteşem doğa güzellikleri, yaban hayatından enstantaneler bekliyor.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.