2030’a kadar altı yeni tip turist

Turizm sektörüne IT altyapı hizmeti veren en büyük teknoloji tedarikçilerinden biri olan Amadeus şirketi dev bir araştırmaya imza attı.

31/12/2019 23:40
2030’a kadar altı yeni tip turist

Araştırmada UNWTO, uluslararası seyahat acentaları ve dünya genelindeki tur operatörleriyle de görüşen Amadeus, 2030 yılında seyahat edecek turistleri 6 ana başlık altında topladı.

Çalışmaya göre 2030’de tahmini 2 milyar insan turizm amaçlı yurtdışı seyahatinde bulunacak. Bunlar, motivasyonlarına göre 6 başlıkta toplanabilir. İşte Amadeus’un çalışmasına göre bu başlıklar:

Social Capital Seekers

Tatilde yaşadıklarını sosyal ağlarda paylaşmak ve bu paylaşımlardan mümkün olduğu kadar çok çıkar sağlamak isteyen tipler. Bu çıkarlar, izleyici, takipçi veya okuyucu sayısı veya para olabilir. Bu kişiler fotoğraf makinelerini (akıllı telefon vs.) ellerinden bırakmadıkları gibi, her çektiklerini anında sosyal medyaya gönderme çabalarında olacaktır. Kötü bir yemek tabağından güzel bir manzaraya kadar…

Cultural Purists

Tanımadıkları kültür olsun, gerisi önemli değil. Bu tip turistler, bunun uğruna kötü bir yatak veya vasat bir yemeği şikayet etmeyecekler. Yeter ki yabancı kültür kıvılcımlarını içine çekebilsinler. 

Ethical Travellers

İllaki ekolojik seyahat yani ‘yeşil tatil’ olsun diyenler azalacak. Hem yeşil hem etnik olsun diyenler çoğalacak. Tatil esnasında etnik azınlıklara yardım ederek, vicdanını rahatlatarak eve dönmek, tüm streslerini alacak.

Simplicity Searchers

Bunlar aslında iyi bildiğimiz deniz-kum-güneş-herşey dahil-kitle turistleri. Ancak 2030’da artık gerçekten ‘herşeyin dahil’ olmasını istiyorlar. Aktarmalı uçuş kabul edilemez, havalimanında otobüs aramak hiç olmaz, nelerin herşey dahil konseptinde olduğuna kafa yormak çağ dışı, yapılacak en güzel günlük tur gezilerini acenta önceden seçmiş olsun. Bunlara kalsa uçak doğrudan otelin havuzuna insin…

Obligation Meeters

En zoru bu grup olacak. İşleri gereği çok fazla sınırlayıcı şartlar dahilinde tatil yapmaları gerekiyor. Zamanlama tam olacak. Yani paket tatilin tam tersi. Herşey onların zaman, yaş, sağlık ve talep şartlarına göre şekillenecek. Seyahat acentaları için tam isteğe göre dinamik bir paket oluşturmak giderek zorlaşacak. Bunun karşılığı elbette daha yüksek ücretler talep edilecek…

Reward Hunters

Bu grup sayıca en düşük ama şüphesiz en nazlı grup olacak. Çok çalışan ve tatili bir dinlenme fırsatı değil, hak edilmiş bir ödül olarak gören orta-üst gelir grubu insanlardan oluşan bu grup, hatalara karşı en sert tepkileri gösterecek. Zira tatile çıktıklarını değil, bu ödülü hakettiklerini düşünecekler ve haklarını arayacaklar.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.