Yurtoğlu: Lüks seyahat pandemiyle birlikte zorunluluk haline geldi

Konu lüks seyahat olunca, turizm sektöründe yıllardır başarılı çalışmalara imza atan, lüks pazarda marka danışmanlığı ve temsilcilik görevlerini yürüten NY&Co Global Hospitality Co'nun sahibi Nermin Yurtoğlu, lüks turizmin geleceği ile ilgili görüşlerini aktardı.

19/04/2021 11:16
Yurtoğlu: Lüks seyahat pandemiyle birlikte zorunluluk haline geldi

Pandemi, turizm sektörüne tarihinde görülmemiş bir kriz yaşatırken, lüks segmente hizmet veren destinasyonlara yükselen bir talep, bu tür otellere ve turizm işletmelerinde de gözle görünür bir hareketlilik söz konusu.

Konu lüks seyahat olunca, turizm sektöründe yıllardır başarılı çalışmalara imza atan, lüks pazarda marka danışmanlığı ve temsilcilik görevlerini yürüten NY&Co Global Hospitality Co'nun sahibi Nermin Yurtoğlu, lüks turizmin geleceği ile ilgili görüşlerini aktardı.

Turizm sektörü için pandeminin başından bu yana yaşanan gelişmeleri bizim için değerlendirirmisiniz? Sizce, Covid-19 en fazla neyi değiştirdi?

Hepimizin bildiği gibi geçtiğimiz yıl başlayan pandemi ile birlikte turizm sektörü neredeyse durma noktasına geldi. Tarihinde ilk kez ülkeler sınırlarını kapattı, uçuşlar iptal edildi. Durum böyle olunca elbette lüks turizmde başlangıçta bu durumdan ciddi şekilde olumsuz olarak etkilendi.

Şuana kadar olan süreçte ise, hükümetlerin aldıkları önlemler, hijyen ve güvenli turizm sertifikaları, test çalışmaları  ve sonrasında aşıların bulunması ile birlikte öncelikle domestic market dediğimiz iç turizm ve sonrasında  - tabiki covid-19 açısından daha güvenli olan , seyahat edenlere sağladıkları avantajlarla birlikte uluslararası bazı destinasyonlara seyahat talepleri yavaşta olsa gerçekleşmeye başladı.

Tüm bu süreçte gözlemlediğimiz asıl ve en önemli şey seyahat severlerin değişen ihtiyaçları ve talepleri oldu. Yani Covid-19 ile birlikte öncelikleri değişen seyahat  severler beraberinde sektörü dinamiklerinde önemli bir değişimini de başlattılar.

Temelinde insan olan, yoğun bir şekilde insan iletişimi ve paylaşımı üzerine kurulan turizm sektörü, konu global bir pandemi bir salgın hastalık olunca maksimum hijyen, güven  ve mesafe kuralları ile hizmet verme zorunluluğu ile karşılaştı .

Peki lüks turizm ve seyahat sektörü bu süreçten nasıl etkilendi?

Aslına bakarsanız pandeminin bir zorunluluk olarak hayatımıza dahil ettiği bu 3 konu yani hijyen, güven ve mahremiyet lüks turizm olarak tanımlanılan segmente uzun yıllardır hizmet veren bizler için yeni konular değil;

Lüks segment misafir olarak tanımladığımız seyahat tutkunları için güvenlik ve mahremiyet genelde her zaman en önemli bir öncelikli olmuştur ve bu hiç şüphesiz COVID sonrası dünyada daha da ciddiye alınan bir faktör olarak devam edecektir.

Aslında tam da burada belki değişen 'lüks' kavramını anlamak ve belki de lüksü yeniden tanımlamak gerekir.

Çünkü asıl anlamıyla lüks, Covid-19 pandemisi ile birlikte aslında artık neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir.

O halde sizden 'lüks'ün tanımını alalım, Sizce 'lüks' nedir?

Günümüzde ‘lüks’ gittikçe daha çok detaya, servis kalitesine ve en önemlisi 'deneyime' dayanıyor. Artık lüks demek, sadece pahalı olanı satın almak değil, sizi ruhen ve zihnen zenginleştiren bir şeylere sahip olmak demek. 

Dolayısı ile lüks hayatınızın içinde satın alarak sahip olduğunuz şeyler değil, yasadığınız hayat tarzının tamamı anlamına geliyor ve günümüzde lüks yaşamanın ölçüsüde sadece zengin olmak değil yaşadığınız ve hatta parayla satın alamayacağınız hayat deneyimleri ile ölçüyor.

Aslında en unutulmaz anlarınız sizi en çok mutlu eden olaylar karşısında duyduğunuz hisleriniz ve yaşadığınız deneyimleriniz.

Lüks turizm veya lüks seyahat tanımlamasında kullanılan 'lüks' kelimesi aslında tam da kişilere yüksek oranda mahremiyet, salgına karşı güvenlikli ve hijyenik bir ortamla birlikte benzersiz seyahat deneyimi yaratması ile birlikte düşünülmeli. Lüks seyahat 'pahalı seyahat' değil , gittikçe daha fazla alan geliştiren ve 'paranın bile satın alamayacağı' benzersiz seyahat deneyimleri yaratmaya odaklanan bir  turizm olarak pandemi ile birlikte gelecekte seyahat tercihlerinin belirlenmesinde en önemli segment haline gelmiştir.

Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte lüks markalar nasıl bir değişim yaşadılar?

Pandemi başlangıcından bu yana yani son bir buçuk yıl içinde, önceki on yıldan daha fazla dijital dönüşüm yaşandı ve bu dijital dönüşüm trendi büyümeye devam edecek.

Kişisel mahremiyet ve birebir iletişim prensiplerine oldukça bağlı olan birçok lüks marka, dijital kanalları benimsemekte pandemi öncesinde oldukça temkinli davranmaktaydı, ancak yaşadığımız eşi benzeri görülmemiş zamanların ışığında, her zamankinden daha fazla sayıda insan internetten yüksek fiyatlı alışveriş yapmaya hazır olduğundan, lüks markaların hızlı bir şekilde bu dijital dünyaya ayak uydurmaktan başka seçeneği kalmadı. Bu nedenle kuşkusuz lüks markaların yaşadığı en büyük değişim dijital ve sosyal dünyaya olan hızlı adaptasyonlarıydı diyebilirim.

Bunun dışında hijyen , güvenlik ve sağlık nedeniyle QR kod menüler ve temassız ödemeler, mobil uygulamalar,VR pazarlama araçlarının kullanımı kısaca tüm alışkanlıkların teknoloji ile etkinleştirilmesi lüks segment için pandeminin etkisi ile ortaya çıkan diğer değişimlerdi .

Lüks markalar, marka merkezli, kontrollü ve gizli bir modelden daha şeffaf, ilgi çekici bir modele dönüşmek zorunda kaldılar.

Otel ve seyahat sektörü için ileriye dönük olarak çok daha fazla veri odaklı uygulama göreceğimizi düşünüyorum.

NY&Co. olarak siz ve danışmanlık yaptığınız markalar bu süreci nasıl geçiriyorsunuz? Neler yaptınız?

Bu süreçte biz öncelikle kendi sağlığımızı daha sonra sevdiklerimizin ve çevremizin sağlığını korumak için büyük önem gösterdik, göstermeye devam ediyoruz.

Bununla birlikte artan dijitalleşmenin sunduğu avantajlarla birlikte krizi mümkün olduğunca fırsata çevirmeye gayret ettik.

Yurtdışında 2 önemli marka ile işbirliği yaptık. Yurtdışındaki işbirliklerimizle yeni partner ofisler açtık. Artık merkez İstanbul ofisimizin yanısıra Londra ,Moskova ve St. Petersburg'ta partner ofislerimiz var.

Londra ofisimizle global tanıtım ve medya çalışmaları yaparken Türkiye'de danışmanlık hizmeti verdiğimiz tüm turizm işletmeleri hatta destinasyonlara bu ofislerimizle Rusya pazarında direkt pazarlama yapma olanağı sunuyoruz.

Diğer partner, markamız turizm sektörüne VR teknoloji çözümleri sunan pazarlama ve hatta dünyanın ilk VR rezervasyon sistemi oluturan tek markası.

Temazsız ve ileri teknolojik bir dünyada sadece 2 boyutlu websitesi görsel ve tanıtımlarının yeterli olmayacağı ortada bu nedenle VR ve AR teknolojilerine mümkün olduğunca hızlı geçmekte fayda görüyoruz.

NY&Co olarak dünyanın en lüks ve en iyi otel markaları ile çalışmaya devam ediyoruz

Bu süreçte insanlardan daha seyrek seyahat etmelerini bekliyoruz, ancak yolculuklarının her adımının özellikle kişisel hissetmelerini istiyoruz. Biz danışmanlık hizmeti verdiğimiz markalarda pazarlama çalışmaları yaparken  sadece oteli değil o bölgeyi, lokal yaşamları, doğal, kültürel ve tarihsel olgularıda bir bütün olarak inceliyor, deneyimliyor ve değerlendiriyoruz. Tüm bunların sonunda ortaya çıkardığımız 'stratejik pazarlama planımızla' çalışmalarımızı belirtiyoruz.

Türkiye'de lüks kategoride yer alan kişiye özel hizmet sunan işletmelere Türkiye ve dünya'da tanıtım, pazarlama ve markalaşma konularında danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.