Turizmde yeni bir tartışma: Belediyeler otellerden mükerrer Çevre Temizlik Vergisi mi alıyor?
Son dönemde bazı turizm işletmelerinden gelen bilgiler, Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) uygulamasında belediyeler arasında farklı yorumların bulunduğunu ortaya koyuyor.
Turizm sektöründe yeni bir tartışma büyüyor. Son dönemde bazı turizm işletmelerinden gelen bilgiler, Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) uygulamasında belediyeler arasında farklı yorumların bulunduğunu ortaya koyuyor. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli otellerde yer alan ve tesisin kendisinin işlettiği SPA, hamam, çok amaçlı salon, toplantı salonu ve benzeri üniteler için ayrıca Çevre Temizlik Vergisi tahakkuk ettirildiğine ilişkin örnekler, sektörün dikkatini çekmeye başladı.
Peki gerçekten aynı tesis içinde ikinci kez Çevre Temizlik Vergisi alınabilir mi?
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44. maddesi, belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalardan Çevre Temizlik Vergisi alacağını düzenlemektedir.
Ancak uygulamaya ilişkin düzenlemelerde dikkat çeken önemli bir ilke bulunmaktadır:
Hizmet bütünlüğünü oluşturan bina grupları tek bina olarak değerlendirilirken, hizmet bütünlüğü dışında kullanılan veya başka kişiler tarafından işletilen bölümler ayrı değerlendirilebilmektedir.
İşte tartışmanın düğüm noktası tam da burasıdır.
Otelin bir parçası mı, yoksa bağımsız bir işletme mi?
Turizm Bakanlığından işletme belgeli bir otelde;
- SPA,
- hamam,
- çok amaçlı salon,
- toplantı salonu,
- restoran,
- havuz ve diğer sosyal alanlar,
çoğu zaman otelin sunduğu hizmetin ayrılmaz parçalarıdır. Misafir deneyimi bu ünitelerin tamamıyla birlikte şekillenir ve tesis, Bakanlık tarafından bu bütünlük içinde belgelendirilir.
Bu nedenle şu soru önem kazanmaktadır; Bu alanlar gerçekten bağımsız bir işyeri olarak mı değerlendirilmelidir, yoksa otelin ayrılmaz bir hizmet unsuru mudur?
Kiracı varsa durum değişebilir. Elbette her olay aynı değildir.
Eğer otel bünyesindeki SPA, restoran veya çok amaçlı salon bağımsız bir şirkete kiralanmışsa, ayrı bir ticari faaliyet yürütülüyor ve fiilen farklı bir işletme olarak faaliyet gösteriyorsa, Çevre Temizlik Vergisi açısından farklı bir hukuki değerlendirme yapılması mümkün olabilir.
Ancak aynı alanlar doğrudan otelin kendi işletmesi tarafından, Turizm Bakanlığı işletme belgesi kapsamındaki hizmet bütünlüğü içinde işletiliyorsa, bunların ayrıca vergilendirilmesinin hukuki dayanağı konusunda sektörde ciddi soru işaretleri bulunmaktadır.
Bu vergilendirme sadece bugünü değil, geçmiş yılları da etkiliyor.
Bazı turizm işletmeleri, belediyelerin yıllar öncesine ilişkin ek Çevre Temizlik Vergisi tahakkukları yaptığını ifade etmektedir. Bu durum yalnızca mali bir yük oluşturmamakta, aynı zamanda yatırımcı açısından hukuki öngörülebilirlik ilkesini de tartışmaya açmaktadır.
"Bu yazı, herhangi bir belediyeyi eleştirmek amacıyla değil; turizm sektöründe farklı uygulandığı belirtilen Çevre Temizlik Vergisi uygulamalarının hukuki açıdan değerlendirilmesi ve ülke genelinde uygulama birliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla kaleme alınmıştır.
Vergi uygulamalarında farklı belediyelerin farklı yorumlar benimsemesi, aynı nitelikteki turizm tesislerinin farklı mali yüklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir.
Aynı mevzuat farklı belediyelerde farklı uygulanıyor
Ancak turizm gibi stratejik bir sektörde, aynı mevzuatın farklı belediyelerde farklı uygulanması hem kamu idaresi hem de yatırımcı açısından belirsizlik oluşturmaktadır.
Bu nedenle uygulamanın açık ve ülke genelinde birlik sağlayacak şekilde netleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Türkiye genelinde belediyeler arasında uygulama birliği var mıdır? Sektör bu konuda ortak bir açıklama bekliyor.
"Sektör temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, konuya ilişkin mevzuat paylaşılmış olmakla birlikte uygulamanın nasıl yorumlanması gerektiği konusunda ortak ve açık bir görüşün bulunmadığı görülmektedir. Bu durum bile, uygulamanın ülke genelinde açıklığa kavuşturulması gerektiğini göstermektedir."
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: