Yüksek kur, tatil tercihlerini değiştirdi...

Bu yılın başından itibaren euronun yüzde 25, doların ise yüzde 17 değer kazanması, yurtdışı turlara çıkacak tatilcilerin tercihlerini değiştirdi. Birçok yurtdışı turunun euro üzerinden satılması nedeniyle Avrupa turlarından vazgeçenler, harcamaları dolar kuru üzerinden yapacakları Ortadoğu ülkelerine yöneldi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yüksek kur, tatil tercihlerini değiştirdi...

Euro yılbaşından itibaren yüzde 25, dolar ise yüzde 17 değerlenince tatilcinin tercihi değişti. Tatilci, Avrupa yerine Uzakdoğu ve Körfez turlarına ilgi göstermeye başladı. Uzmanlar, tatilcilere Euro'nun 2.5, Dolar'ın ise 1.7 TL seviyelelerine ulaşması nedeniyle Avrupa seyahatlerini bir süre erteleyerek fiyatların dolar üzerinden alındığı Dubai, Mısır, Tunus, Fas ya da Uzakdoğu gibi ülkelere gitmesini önerdiklerini söylediler.

Altun, dolar kuru avantajının yanı sıra Mısır, Tunus gibi ülkelerde siyasi karışıklıkların ardından toparlanmaya çalışan turizm sektörü nedeniyle fiyat indirimleri uygulandığını, yurtdışına çıkmak isteyenlerin bu turları tercih ettiklerini söyledi. Avrupa turlarında fiyatlar euro üzerinden alınıyor. Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika ülkelerinde ise dolar kuru üzerinden fiyat alınıyor. Ancak seyahat acenteleri tüm fiyatlandırmayı tek bir kur üzerinden yapmak için bu turların fiyatlarını da euroya çeviriyor.

 

AVRUPA PAHALI...

Eurodaki değer artışı ile birlikte Avrupa turlarında fiyatlar da artmış oldu. Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkeleri kur avantajını yanısıra eylülde sıcak iklimiyle de tatilciler tarafından tercih edilmeye başlandı. Tüm harcamaların dolarla yapıldığı Dubai'de eylül ayında deniz tatili, Sharm El Sheikh'te dalış turları yapılabiliyor.

Vize avantajı da var....

Kur avantajının yanı sıra bu ülkelere vize probleminin olmaması da bir başka avantajı oluşturuyor. Schengen vizesi kişi başına ortalama 125 euro maliyet yaratırken Abu Dabi ve Dubai vizeleri ortalama 85 dolar civarında bulunuyor. Uzakdoğu ülkeleri ve Fas'a ise vizesiz girilebilmesi de maliyet avantajı yaratıyor. (Dilek Taş)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.