Yatak sayısı kontrolsüz şekilde artıyor...

Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, 2012'nin sektör açısından zorlu geçtiğine dikkat çekerek, 2013 yılının daha verimli bir yıl olacağını umut ettiğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yatak sayısı kontrolsüz şekilde artıyor...

Halil Öncü

Turizm Aktüel’e özel açıklamalarda bulunan Tayyar Gül, “Antalya olarak, yabancı ziyaretçi sayısı bakımından 2011 ve 2012 sezonunu geçeceğimizi düşünüyorum. Sektörün en büyük sorunlarından biri olarak değerlendirebileceğim yatak arzındaki artış ise, önümüzdeki sezonda da turizmcinin en büyük rakibi olacak” dedi.

2013'te nasıl bir turizm sezonu bekliyor sunuz?

Dünya ekonomisindeki sıkıntılar ve Ortadoğu ülkeleri ile yaşadığımız politik sorunlar nedeniyle, 2012 sezonu Türk turizmi açısından zorlu geçti. Bu bağlamda, turizmcilerin 2013 yılından beklentisi büyük. Gerçekleşen fuarlardan alınan olumlu yorumlar, 2013'ten umutlanmamızı sağlıyor.

Antalya olarak, yabancı ziyaretçi sayısında 2011 ve 2012 sezonunu geçeceğimizi düşünüyorum. Fakat sektörün en büyük sorunlarından biri olarak gördüğüm yatak arzındaki artış, önümüzdeki sezonda da turizmcinin en büyük rakibi olacak. Tatil bölgelerimize olan talep artışı hızını kesti ve durağan olmasa da çok yavaş bir hal aldı. Buna karşın, sektördeki yatak sayısı kontrolsüz bir şekilde artıyor.

Yeni yatırımların kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyorum. Turizme yapılacak yatırımların yatak arzı yerine, turizmi çeşitlendirmeye yönelik olması gerekiyor. Dünyada, deniz- güneş-kum isteyen misafir profilinin tercih edeceği bir çok destinasyon bulunuyor. Antalya bölgesi turizmcileri olarak, sunduğumuz hizmet ve ürünü çeşitlendirerek farkındalık yaratmamız gerekiyor.
 
Kemer'de yerli-yabancı turist dengesi ne şekilde gerçekleşiyor?
 
Kemer, özellikle 90'lı yıllarda yerli misafirlerin tercih ettiği bir bölgeydi. Seneler içinde ülkemizde, turizmin bölgesel gelişimi gerçekleşti. Yerli turistin bir kısmı, bir süreliğine diğer tatil yörelerini tercih etti. 2011 ve 2012 yaz sezonlarını dikkate aldığımızda, iç pazarın Kemer'e olan ilgisinin yeniden arttığını gözlemliyoruz. İç pazarın turizmdeki payının hak ettiği yerde olmadığını düşünüyorum.
 
İç pazarda erken rezervasyon talebindeki artışı dikkate aldığımda, önümüzdeki yıllarda otellerimizde daha fazla yerli misafir ağırlayacağımızı öngörüyorum. Tabii, arz talepteki fiyat dengesinin çok iyi ayarlanması gerekiyor. Hizmet anlayışı olarak da yerli misafirlerimizin istekleri ve talepleri tesislerimizde dikkate alınıyor.
 
Beldemiz, deniz-güneş-kum dışında otelleri, eğlence merkezleri, çarşısı ile entegre olmuş, önceden hazırlanan altyapı ve üst yapı planları sayesinde, çevreye ve doğaya zarar vermeden gelişimini sürdüren bir tatil yöresidir. Bu özelliğinin yanında çok sayıda kültürel ve tarihi değerlere  sahiptir. Bölge turizmcileri olarak bölgemizdeki turizmin çeşitlendirilmesi için ve Kemer'in daha çok tatilci tarafından tercih edilmesi için organizasyon ve aktiviteler yapıyoruz.
 
Fakat bunun yanında bölgemizin, kongre merkezi, çok amaçlı tribünlü kapalı spor salonu, olimpik yüzme havuzu ve müze gibi devlet kaynaklı ciddi yatırımlara ihtiyacı var.
 
Sektörde bugünü etkileyen en önemli sorun hangisi ve bu soruna önereceğiniz çözüm yolu nedir?
 
Sektörde yaşanan problemler her geçen gün artıyor. Tatil beldelerindeki kıyı kenar, iskeleler, sahildeki şemsiye şezlonglar ve imar uygulamaları ile ilgili sorunlar,  önümüzdeki sezonlar için bizleri kaygılandırıyor. Resmi makamların, sektörün bu konularla ilgili hassasiyetini dikkate alarak, çözüm odaklı kararlar alması gerekiyor. Son beş yıldır Arap ülkeleri, turizm konusunda daha etkin bir politika içine girdi.
 
Döviz kazancı sağlayan turizm sektörünü ekonomileri için önemli bir girdi olarak kabul ettilr. Bu ülkelerde;  turizm teşviklerinin (uçak yakıtına sübvansiyon, yatırım kolaylıkları v.s.) yanı sıra, enerji maliyetlerinin daha düşük olması, işletmeciliğe yönelik regülasyonların daha rahat olması,  yatak maliyetlerini ciddi bir şekilde düşürüyor. Bu da, bizi bu ülkelerle rekabet ederken zorluyor.
 
Son olarak, tatilcilere ne gibi  mesajlarınız olacak?
 
Yoğun kış günlerinin yaşandığı bugünlerde, yazın yapacakları tatili planlamak için yeterince zamanları var. Taleplerini çok net bir şekilde belirleyerek, beklentilerini karşılayacak bir konaklama tesisini tercih etmelerini öneririm.  Tatillerini daha ucuza getirmek için erken rezervasyon avantajından yararlanmalarını tavsiye ederim.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.