Yassıada'ya talip olmuştu... İBB'ye özel madde engeli

2 Milyar 700 Milyon Lira'ya dönüştürülen ve adı 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' yapılan Yassıada’nın işletmesi özel bir şirkete geçti. İşletmesine talip olan İBB, kiralama işlemine tepki gösterdi.

08/04/2023 13:02
Yassıada'ya talip olmuştu... İBB'ye özel madde engeli

İBB Genel Sekreter yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, “İBB olarak işletmesini biz almak istemiştik ama şartnameye konulan bir madde ile bu engellendi. Turizm sektöründe 15 yıllık kurumsal deneyim talep edildiği için İBB veya iştirakleri devreye giremedi. İstanbulluların olması gereken ada özelleşti" dedi.

Yassıada 140 Milyon Dolar yani yaklaşık 2 Milyar 700 Milyon Lira harcanarak dönüştürüldü ve adı 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' olarak değiştirildi. Yassıada'ya bir de otel yapıldı. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı adadaki adaya yoğun katılım beklenilmesine rağmen, istenilen ziyaret hiçbir zaman gerçekleşmedi.

YILLIK KİRASI 4.2 MİLYON LİRA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği şirketi 29 yıllığına 'yap-işlet-devret' modeliyle işlettiği Yassıada’yı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 18 Ocak 2023’te iade etti. Şimdi ise, Yassıada'nın işletmesinin özel bir şirkete geçti.

14 Şubat 2023’te 103 bin 750 metrekare yüzölçümlü hazine taşınmazı ile 10 bin 43 metrekarelik dolgu alanı üzerinde 324 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel tesisi yıllığı 4.2 milyon lira bedel üzerinden 20 yıllığına Birun Ada Otelcilik Turizm A.Ş’ye kiralandı.

'İBB ÖZEL BİR MADDE İLE ENGELLENDİ'

Adanın özel bir şirkete kiraya verilmesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) tepki geldi. Karar'da yer alan habere göre, İBB Genel Sekreter yardımcısı Dr. Buğra Gökçe sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ada işletmesine talip olduklarını ancak şartnameye konulan özel bir madde ile engellendiklerini söyledi.

Gökçe paylaşımında şunları söyledi: “140 milyon dolar yani yaklaşık 2 milyar 700 milyon lira harcandı. Ancak tesisler zarar etti. Şimdi yıllık sadece 4.2 milyon liraya 20 yıllığına özel bir şirkete kiralandı. İBB olarak işletmesini biz almak istemiştik ama şartnameye konulan bir madde ile bu engellendi. Üzgünüm.

'İSTANBULLULARIN OLMASI GEREKEN ADA ÖZELLEŞTİ'

Turizm sektöründe 15 yıllık kurumsal deneyim talep edildiği için İBB veya iştirakleri devreye giremedi. Halkımız ile buluşabilecek, tarihi olarak çok önemli bir adamız böylece özel bir şirkete verilmiş oldu. İstanbulluların olması gereken ada özelleşti.

Yassıada, yeni adıyla Demokrasi ve Özgürlük adası, hem Türkiye’nin demokrasi yolculuğunda aştığı badireleri gösteren hem de geleceğimize ışık tutan bir şekilde düzenlenebilirdi. Bu imkanı kaybettiğimiz için de ayrıca üzgünüm.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.