WTTC Başkanı Jus: Türkiye yeniden yükselen trend listesine giriyor

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) Araştırma Başkanı Nejc Jus, “Türkiye’nin şehirleri, İstanbul dahil yüksek bir performansla yeniden yükselen trend listesine giriyor. Trendlere baktığımızda aynı zamanda yolcuların sürdürülebilir yolculuklara yöneldiğini görüyoruz" dedi.

06/02/2024 23:31
WTTC Başkanı Jus: Türkiye yeniden yükselen trend listesine giriyor

Emitt Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen '2024 Turizm Raporu, Ekonomik Dinamikler ve Tahminler' adlı sunumda, World Travel and Tourism Council yönetimi sahne aldı. Oturumda, sektörün büyümesini ve sürdürülebilirliğini destekleyen politikalar, çevreye duyarlı ve sosyal açıdan bilinçli turizm uygulamaları küresel bir bakışla ele alınırken doğal afetler, sağlık krizleri ve terör saldırıları gibi olayların ardından, gezginlerin ve sektörün emniyet ve güvenliğini artırmayı amaçlayan girişimlerine dair örnek ve öneriler paylaşıldı.

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) Araştırma Başkanı Nejc Jus, “Araştırma bizim yaptığımız işin asıl kimliğini oluşturuyor. Biz ülkelere tahmin ve öngörüler sunuyoruz. Bu bizim temel girişimimiz. Hoteller için endüstri için, küresel temel kriterleri baz alarak, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle orantılı sunumlarımızla turizme vizyon kazandırıyoruz. Ülkeler ve şehirlerin ekonomik belirsizliklerini araştırıyoruz.

Tercihleri ve planlı seyahatleri en çok Instagram ve Tictoc belirliyor

Pandemi öncesi küresel sektörde hasılatın yüzde %10’u turizmden geliyordu. Pandemi ile bu duraksasa da 2033’e kadar 15 Milyon Doların üzerinde bir hasılat elde edeceğiz. Aynı zamanda 2033’e kadar 430 milyonun üzerinde istihdam bekleniyor. Türkiye’nin yurtiçi turizmine daha çok güvendiğini gözlemledik. 10 yıla kadar Türkiye hem istihdam hem yatırımda yükselişe geçecek. Tüketici trendlerine baktığımızda tercihleri ve planlı seyahatleri en çok Instagram ve Tictoc belirliyor.

Türkiye’nin şehirleri, İstanbul dahil yüksek bir performansla yeniden yükselen trend listesine giriyor. Trendlere baktığımızda aynı zamanda yolcuların sürdürülebilir yolculuklara yöneldiğini görüyoruz. Yolculuk harcamaları ajandalarda önemli bir yerde. Ekonomi tüm zorluklara rağmen bu alanda yükseliyor. Sürdürülebilirlik konusunda sera gazı emisyonu, su kullanımı ve karbon ayak izi ana başlıklarımızı oluşturuyor.

Kalkınma hedeflerinde bunları önceliklendirmeyenler sektörde eleniyor. Ulaşım en çok salınımın olduğu alan. Turizm yükselişe geçerken, sera gazı salınımı azalıyor. Sosyal etkenlere baktığımızda, turizmin her yaş ve cinsiyete imkan sağladığını görüyoruz. Türkiye’de %25’lik oranda kadın istihdamı sağlanıyor. Türkiye iyi bir randımanda. Lüks deneyimler, sağlık ve wellness turizmi ile Türkiye’de sürdürülebilir sağlıklı büyümeler öngörüyoruz” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.