2025 yaz sezonu 'En Enteresan Yaz' olarak tarihe geçti

Fethiye'de turizmci Mete Ay, 2025 yaz sezonunu ekonomik zorluklar ve turist yoğunluğundaki dalgalanmalar nedeniyle 'en enteresan yaz' olarak değerlendirdi. Ay, sektörün geleceği için planlı adımların önemine dikkat çekti.

18/10/2025 13:28
2025 yaz sezonu 'En Enteresan Yaz' olarak tarihe geçti

Fethiye’de turizm sektörü temsilcisi Mete Ay, 2025 yazını değerlendirdi. Ay, “Bu yazı turizm açısından en enteresan yaz olarak nitelendirebiliriz. Özellikle ülkenin pahalılığı, ekonomik sorunlar ve paraya ulaşmanın zorluğu, hizmet veren turizm paydaşlarına fazlasıyla yansıdı ve geri dönüşü kötü oldu. Çok geç başlayan bir sezon oldu” dedi.

Turizmci Mete Ay, normalde mayıs başından itibaren özellikle yabancı turistlerin Türkiye’de görüldüğünü belirterek, “Bu sene Fethiye’deki turist oranı diğer senelere göre azdı. Mayıs ve haziranda gelen turistler, ülkenin pahalılığıyla ilgili ciddi bir propaganda yaptılar. B planımız olmadığından dolayı oralardan çok gol ve iptal yedik” ifadelerini kullandı.

"Ağustos çok güzel ve yoğun geçti"

Temmuz ve ağustos dönemine değinen Ay, Gerçek Fethiye'de yer alan haberde, “Ağustos çok güzel ve yoğun geçti. Ancak mayıs, haziran ve temmuzda yerli turist potansiyeli özellikle Fethiye’de ve güneyde yeterince yoğun değildi. İzmir, İstanbul, Ankara gibi şehirlerden gelen ziyaretçilerin ekonomik sorunları ve iyi fiyat arayışı fazlasıyla hissedildi. Müşteri elinde telefonla belki 10 oteli aradıktan sonra karar verdi” diye konuştu.

Otelciler bölgeye turist çekebilmek için büyük emek sarf etti

Mete Ay, otelcilerin bölgeye turist çekebilmek için büyük emek sarf ettiğini vurguladı. “Otellerimiz ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Çok güzel fiyatlar verdiler. Çünkü artık müşteri internetten en iyi ürünü en iyi şartlarla almaya çalışıyor. Bütün yabancılar ve yerli turistler aynı şekilde davranıyor” dedi.

Ay, turistin sadece konaklama değil, alışveriş ve yeme-içme gibi alanlarda da ekonomik katkı sağladığını belirterek, "Buraya gelen müşteri sokağa da çıkıyor, restorana da gidiyor, hediyelik eşya alıyor. Ancak bu sene hepimiz az kazandık. Geleceğimizi düşünerek turizmde adım atmamız gerekiyor" diye konuştu.

"Artık turizmde kolay para kazanma zamanı bitti"

Turizmin Fethiye ekonomisi için kritik olduğunu vurgulayan Mete Ay, “Fethiye’nin en önemli girdisi turizm. Ayakkabı boyacısından otelcisine kadar turizmden para kazanıyoruz. Önümüzde 2026 var ve umuyorum 2025’i aratmaz. Artık turizmde kolay para kazanma zamanı bitti. Gelen müşteriyi mutlu göndermeye çalışmak hem fiyat hem hizmet açısından önemli” ifadelerini kullandı.

Ay, Fethiye’nin sadece turizm değil, yaşanacak bir yer olarak da değerli olduğunu belirterek, “Böyle güzel bir yere hakkını vererek bu işi güzel yapmamız gerekiyor. Çocuklarımızın geleceği artık bunlara bağlı” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.