Ünlü profesörden turizmcilere 1500 metre uyarısı

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, dünyada yaşanan iklim değişikliklerinden turizm sektörünün de yakından etkileneceğini açıkladı.

13/12/2019 11:08
Ünlü profesörden turizmcilere 1500 metre uyarısı

Trabzon’da Tarım ve Orman Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA), Trabzon Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi ve JICA Derneği işbirliği ile düzenlenen "İklim Değişikliğinin Doğu Karadeniz ve Tarıma Etkisi" paneli Trabzon’da yapıldı.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Türkiye ve Trabzon iklimlerinde yaşanan ve yaşanması muhtemel değişiklikler masaya yatırıldı. Kadıoğlu konuşmasında, "Trabzon’da, Karadeniz bölgesinde yağış, su, afet bakımından da etkili olacak. Bunları şimdiden öngörmek, ona göre Trabzon’un yerleşimini, gelişimini, tarımını, turizm ve diğer sektörlerde ilerde olması gereken yerleri iklim değişikliğine bağlı olarak düşünmek gerek.

Kış turizm tesislerinin 1500 metrenin üzerinde olması gerekiyor. Çünkü ısınmadan dolayı 1500 metrenin altında kar olma ihtimali çok düşük. O nedenle kar, kış tesisi yapmak bunu uzun vadede işletmek isteyenler olursa, iklim değişikliğini dikkate alsın. 2500 metrenin mümkün olduğu kadar üzerine çıksın ki, ileri de burası çalışabilsin" dedi.

Sadece kutupları değil, Türkiye'yi de etkiliyor

Küresel iklim değişikliğinin kuraklık getireceğine dikkat çeken Kadıoğlu, "Türkiye’yi bekleyen en büyük tehlike, Akdeniz bölgesinde kuraklık ve ısınma. Bu da buharlaşmayı beraberinde getiriyor. Bunun yanında orman yangınları, hayvanlardan insanlara keneye bağlı geçen, sıtma gibi hastalıklarda artış bekleniyor. Kuraklıktan dolayı geçinemeyen insanların tarım alanlarını terk ederek şehirlere göç etme ihtimali var.

Türkiye özellikle tarım ağırlıklı su kullandığı için, kuraklık demek tarımı etkilemesi demek. Bu bize sektör olarak sıkıntı oluşturuyor. Bunun yanı sıra turizm bölgeleri de yazın çok su kullanıyor. Dolayısıyla oralarda da su sıkıntısı olma ihtimali var ve suyun paylaşım problemi çıkacak. Yani çiftçi mi suyu kullanacak yoksa turizm sektörü mü? Dolasıyla sektörler arasında böyle sıkıntılar olma ihtimali var" diye konuştu. (İHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.