TÜRSAB’ın Türkçe rehberlikte diretmesine anlam veremiyorum
Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı İsa Akdağ, "Türkiye’de Türkçe rehberlik yapma hakkına sahip mevcut 10 bin 283 turist rehberi olmasına rağmen, TÜRSAB’ın Türkçe rehberlikte diretmesine bir türlü anlam veremiyorum" dedi.

"TÜRSAB, bu kadar kapsamlı mesleki donanım gerektiren mesleki yeterlilik ancak üst düzey bir eğitim ve meslekteki yeni gelişmelerin takibiyle mümkün olabileceğini bilmiyor mu? Yoksa seçim öncesi göz boyama hamlesi mi bu" diye konuşan Akdağ, "TÜRSAB’ın Türkçe rehberlik hakkında görüş sorduğu ve üniversitenin görüşü sonucunda sanki Türkiye’de Türkçe rehberlik ihtiyacı varmış gibi o görüşü baz alıp Türkçe rehberlik kursları açtırmak istediği Mersin Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü’nün Turizm Rehberliği Yardımcı Doçent Doktor Uysal Yenipınar’ın Kaynak: Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), Aralık 2013 araştırmasında rehberlik kalitesi ve dil seviyesinin ne olması gerektiği ile ilgili araştırmayı TÜRSAB biliyor muydu?
Peki 4 yıl önce aşağıda sonuçları bulunan bilimsel bir araştırmanın altına imza atan Üniversite hocaları, bu gün TÜRSAB’ın görüşü altına imza atmakla kendi tezlerini çürütmüş olmuyorlar mı acaba?
Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Turist Rehberliği Eğitimi Karşılaştırmaları
Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya’da pratik değerlendirme olmayıp, Portekiz hariç olmak üzere hepsinde yabancı dilleri de içeren yazılı ve sözlü değerlendirme uygulanır.
İspanya:İspanyolca dilbilgisi ile en az bir yabancı dil bildiğini belgelemek gerekmektedir.
İngiltere:İngilizce uluslararası yabancı dil olduğu için İngilizce dışında başka bir dil bilmeleri ön koşul olarak beklenmez ancak yabancı dil(ler) öğrenmeleri desteklenir. Son yıllarda 2.yabancı dil şartı aranmaya başlandı
Avusturya: Adayların en az iki dili (Almanca ve 2. yabancı dil) akıcı bir şekilde konuşmaları istenmektedir.
Danimarka:Danimarka’daki kursu sadece Danimarka dilinde almak mümkün değildir. Aynı şekilde 2. Yabancı dil şartı aranmakta,
Portekiz’de sözlü değerlendirme işlemi ana dilin yanısıra iki yabancı dil üzerinden uygulanır. Bazı ülkelerde yabancı dil değerlendirmesi final sınavı sırasında yapılmaktadır.
Şimdi TÜRSAB’a soruyorum Türkiye’deki uygulama mı doğru yoksa yukarıdaki Ülkelerdeki sistem mi yanlış?
Buradan bütün yetkililere sesleniyorum; ekonomide, sanayide,sağlık ve eğitimde dünya standartlarında giderek yükselen Türkiye’nin, ülkemizin aynası olan rehberlerin turist rehberlik meslek kalitesini düşürmeden Türkiye’nin yükseliş ivmesi ile birlikte daha da yukarıya çekmelerini diliyorum."
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: