TÜROB'un 25'inci Olağan Genel Kurulu yapılıyor

Türkiye Otelciler Birliği Derneği’nin (TÜROB) 25'inci Olağan Genel Kurulu bugün İstanbul’da Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleşiyor.

05/05/2025 13:05
TÜROB'un 25'inci Olağan Genel Kurulu yapılıyor

Türkiye Otelciler Birliği Derneği’nin (TÜROB) 25'inci Olağan Genel Kurulu bugün İstanbul’da Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleşiyor. Genel Kurula, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in de katılım gösteriyor. Gnel kurulda mevcut Başkan Müberra Eresin, tek liste ile seçime girecek.

Türkiye Otelciler Birliği'inin 25'inci Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Müberra Eresin, 2025 yılında Türkiye turizminin en büyük sorunun 'pahalı ülke' algısı olduğunu belirtti. Genel Kurul’un açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç TÜROB Başkanı Müberra Eresin’in yanı sıra çok sayıda turizm sektör temsilcisi vegazeteciler katıldı.

"2025 yılında en büyük sorunun ‘pahalı’ algısı"

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, “Günümüzde 60 milyonu aşan turist sayısını ve 2 milyon yatak kapasitesine, yatırım tutarı 90 milyar dolara, istihdam sayısı ise 1,5 milyona ulaştı. Turizm ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri haline gelmiştir. Turizm sektörü pandemi, deprem ve Kartalkaya’daki felaketlerle sarsıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sayesinde artık turist sayısıyla değil, turist başına gecelik harcama ile ifade ediyoruz. 2025 hedefimiz 64 Milyar Dolar gelir ve 65 milyon turist” dedi.

2025 yılında en büyük sorunun ‘pahalı’ algısı olduğunu kaydeden Eresin “Tüm bu zorluklara rağmen, artık yalnızca gelen turist sayısına değil, gelen turistin niteliğine odaklanan bir anlayışla hareket ediyoruz. 2024 yılını 62,3 milyon ziyaretçi ve 61,1 Milyar Dolar gelirle kapattık. 2025 hedefimiz; 65 milyon ziyaretçi ve 64 Milyar Dolar gelir. Bu hedefe ulaşmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. 2025 Yılı hedeflerimize ulaşmamızda en önemli engelin, yurt dışında ülkemize yönelik oluşan  ‘pahalı ülke’ algısı oldu. Bu durumu ancak döviz kurlarındaki artışla aşabiliriz” diye konuştu.

 

“İstanbul’da her şey pahalanırken ucuz kalan tek şey otel fiyatları”

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de konuşmasında, turizm sektörünün ekonomi içindeki önemnini vurguladı. Özelikle kongre turistlerini kente çekmek için çalışma yaptıklarını kaydeden Avdagiç, kongre turistinin normal turistlerden çok daha fazla harcama yaptığını ifade etti. İTO ve İstanbul Kongre Bürosu olarak kente gelen kongre sayısını artırmak amacıyla çalışma yürüttüklerini anlatan Avdagiç hedeflerinin dünyada ilk 10’a girmek olduğunu ifade etti. Avdagiç, bunu daha önce başaran İstanbul’un tekrar başarabileceğini kaydetti.

İstanbul’da her şey pahalanırken ucuz kalan tek şeyin otel fiyatları olduğunu ifade eden Avdagiç, “İstanbul’da her şey pahalanırken, en ucuz kalan şey otel fiyatları kaldı. Bu nedenle otel fiyatlarını belli bir noktaya çekmek gerekiyor. İstanbul, yatak kapasitesi bakımında yüzde 14 iken turizm gelirinde ve turist sayısında ülkede an başta. İstanbul’a gelen konuklar taksilerden ve yeme-içme mekanlarının pahalılığından şikayet ediyorlar. İstanbul’a gelen turistler daha az harcıyor” dedi.

 

“2024 itibariyle Türkiye, dünyada en çok ziyaretçi alan 4. ülke”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, “2024 küresel arenada rekorlara imza attığımız bir yıl oldu. 2017’den bu yana turist sayısını yüzde 64, geliri ise yüzde 95 arttırdık. Burada sadece niceliğe değil niteliğe de önem verme konusundaki ısrarımızın sonucuydu. 2024 itibariyle Türkiye, dünyada en çok ziyaretçi alan 4. ülke oldu.

2025 hedefimiz ise 64 Milyar Dolar gelir ve 65 milyon turist olarak belirledik. Türkiye gibi dinamik bir coğrafyada ani krizler yaşanabiliyor. Örneğin 23 Nisan’da deprem yaşadık... Ancak bir turizmi dirençli hale getirerek krizlere karşı ani hareket etme yeteneğimizle bunlardan en az seviyede etkilendik.

“2015’in ilk çeyreğinde kişi başı gelirimizi 116 olDara çıkardık”

2025 yılının ilk 4 ayı itibariyle yabancı turist başına kişi başı gecelik geliri 2017’de 75 Dolarken, 2024’de 108 Dolara, 2015’in ilk çeyreğinde ise 116 Dolara yükselttik. Turizmi 12 aya ve yurt geneline yaymayı hedefliyoruz. Bu nedenle alternatif turizm alanında yürüttüğümüz çalışmalarla Türkiye’yi alternatif turizmde öne çıkarak güçlü adımlar atıyoruz. Yurt dışından gazetecileri ve içerik üreticilerini getirdik, gece müzeciliğini başlattık, arkeolojik kazılara devam ediyoruz. Yurt dışına kaçırılan ederleri ülkemize geri getiriyoruz.

“2025'te yeni rekorlar kıracağımıza inanıyorum”

2019 yılında kurduğumuz TGA ile turizmi 12 aya yaymak için birçok alanda çalışma başlattık. Başlatmış olduğumuz GoTürkiye kampanyası ile sosyal medyada büyük başarı kaydettik. Türkiye, Youtube, Instagram gibi sosyal medya platformlarında en çok takip edilen ülkelerden biri konumuna geldi.

TGA’dan önce sosyal medyada en çok takip edilen ülkeler arasında Türkiye’nin adı bile yoktu. 2025 yılı turizmde yeni rekorlar kıracağımız, başarılarımıza yeni başarılar ekleyeceğimiz bir yıl olacağına inanıyorum" diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.