Türkiye, dünya transit yolcu merkezi oluyor...

İstanbul AHL, Almanya’nın en yoğun havalimanı olan Frankfurt’u geçti. İstanbul, 51 milyon yolcunun 18 milyonunu taşıyarak 11 milyon yolcu kapasiteli Frankfurt’u geride bıraktı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye, dünya transit yolcu merkezi oluyor...

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye'nin, Asya-Avrupa koridorunda yolculuk yapan 51 milyon uluslararası yolcunun 18 milyonunu taşıyarak, transit yolcu sayısını en fazla arttıran ülke olduğunu belirtildi. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru da Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkeleri ile yapılan anlaşmaların özellikle transit taşımacılık açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

 

İstanbul, Asya-Avrupa arasında uçan 51 milyon yolcunun 18 milyonunu taşıyarak 11 milyon yolcu kapasiteli Frankfurt’u geçti. Transit yolcu sayısı kapasitesini en fazla artıran merkez olan İstanbul, Kahire’nin de önünde yer almayı başardı. Asya-Avrupa koridorunda her 3 transit yolcudan biri Türkiye üzerinden uçtu.

 

SHGM'den yapılan açıklamada, yurtdışı uçuş ağını 130 noktaya kadar genişleten Türkiye'nin, transit yolcu taşımacılığında rekor kırdığı bildirildi. Açıklama şöyle devam etti:

 

''Son yıllarda diğer ülkelerle yapılan ikili hava ulaştırma anlaşmalarındaki artış ve Bölgesel İşbirliği Projesi çerçevesinde uçuş ağı hızla genişleyen Türkiye, transit hava taşımacılığında birinci sıraya yükseldi. Türkiye, Asya-Avrupa koridorunda yolculuk yapan 51 milyon uluslararası yolcunun 18 milyonunu taşıyarak, transit yolcu sayısını en fazla arttıran ülke oldu. 11 milyon transit yolcu taşıyan Frankfurt ikinci, 8 milyon transit yolcu taşıyan Kahire ise üçüncü sırada yer alıyor. Dünya havacılığında transit yolcu trafiğinin yüzde 60'ının gerçekleştiği Asya-Avrupa koridorunda bulunan Türkiye'nin uçuş ağındaki gelişmeler transit yolcuların Türk havayolu taşıyıcılarına yönelmelerini sağladı.''

 

Uçuş ağında yaşanan gelişmelerle birlikte 4 binin üzerinde uçuş noktası bulunan Afrika, Avrupa ve Orta Doğu coğrafyasında İstanbul'un en avantajlı aktarma merkezi haline geldiği vurgulanan açıklamada, ''Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) raporuna göre; Atatürk Havalimanı, yüzde 7.8 büyüme ile dünya genelinde uluslararası yolcu sayısını en çok artıran üçüncü havaalanı oldu. Atatürk Havalimanı'nın yolcu sayısının yüzde 33'ünü ise transit yolcular oluşturuyor'' bilgisi aktarıldı.

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru da Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkeleri ile yapılan anlaşmaların özellikle transit taşımacılık açısından büyük önem taşıdığını belirterek, ''Ortadoğu bölgesindeki ülkelerle ikili hava anlaşmalarımızı, yeni noktaları ve sefer artışlarını içerecek şekilde yeniden revize ettik. Uzakdoğu'da ise anlaşmamız olmayan ülkelerle yeni anlaşmalar imzaladık. Uzakdoğu'da 12 ülke ile anlaşmamız var. Havayolu işletmelerimizin ikili anlaşmalarımız çerçevesinde frekans artışları ve yeni noktalara uçuş başlatmaları ile transit yolcu sayımızda önemli gelişmeler oldu.

 

Yüzde 7.8 büyüdü

 

* Dünya genelinde uluslararası yolcu sayısını en çok artıran 3’üncü havaalanı oldu. Atatürk Havalimanı’nda yüzde 7.8 büyüme yaşandı.

 

* Havalimanıı’nın yolcu sayısının yüzde 33’ünü transit yolcular oluşturuyor.

 

* Atatürk Havalimanı, 2009’da 30 milyon yolcuyu ağırladı. 2020’de bu rakamın 60 milyona yükselmesi bekleniyor.

 

* Geçen yıl havalimanına 294 bin iniş-kalkış gerçekleşti.

 

Günlük yolcu trafiği 139.452

 

* Günlük yolcu trafiği 139 bin 452.

 

* Yıllık yolcu kapasitesi ise 50.9 milyon.

 

* Frankfurt Havalimanı aynı zamanda Lufthansa’nın da ana yolcu dağıtım merkezi konumunda.

 

* Frankfurt, transit yolcuların ağırlıklı olarak Kuzey Amerika uçuşları için kullanıldığı bir alan.

 

* Yolcu yoğunluğu bakımından Avrupa’nın 3’üncü büyük havalimanı.

* Havalimanının yolcularının yüzde 53’ü transit yolculardan oluşuyor. 

(Gökhan ARTAN / AHT)

  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.