Türkiye’de kaç tane zincir otel var?

Turizoom International Hotel Management, Türkiye’de mevcut yerli ve yabancı marka zincir otellerin sayıları ve dağılımları ile ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptı.

16/12/2018 22:47
Türkiye’de kaç tane zincir otel var?

Turizoom International Hotel Management Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, yönetim ekibiyle birlikte Dedeman Bostancı İstanbul Hotel'de yaptıkları toplantıda, turizm yatırımlarında ortak aklın; destinasyonun iyi  yönetilmesine, dijital pazarlama, misafirde farkındalık, kendisini özel hissettirme, deneyim tasarlayan ve değer yaratan operasyonların önemine vurgu yaptı. 

Turizm yatırımlarını en etkin bir şekilde ekonomiye kazandırmak ve yatırımın geri dönüşünü hızlandırmak için personelin eğitimi ve işletmenin fiziki yapısının eksiksiz ve tam olması gerektiğini vurguladı. Turizoom'un profesyonel ekibiyle yatırım, marka ve konsept belirleme aşamasında, personel eğitimleri, rekabet ve operasyonların yürütülmesi aşamalarında halkla ilişkilerden dijital medyaya, finansal bilgiden yıldızlama sürecine kadar yerli ve yabancı tüm otel yatırımcılarına bilgi akışı sağlayabileceklerini söyledi.

Ayrıca toplantıda İstanbul Gedik Üniversitesi Uluslararası Ticaret Anabilim dalı doktora öğrencisi ve Turizoom’un Akademik İlişkiler ve Destinasyon Yönetiminden sorumlu Binali Kılıç, Türkiye’deki yerli ve yabancı marka zincir oteller ile ilgili kısa bir sunum yaptı.

Türkiye’deki yerli ve yabancı marka zincir otel sayısı 942 adet

Sunumdaki verilere göre; Türkiye’de belediye belgeli oteller, günübirlik kiralık evler ve apartlar hariç turizm bakanlığı belgeli konaklama tesis sayısı 4 Bin 822 adettir. Yerli ve yabancı marka zincir otel sayısı toplamı 942 adet, İstanbul’da ise, 239 adettir. 2011 yılında 142 adet olan yabancı marka zincir otel tesis sayısı 2018 yılında 331 adette yükselmiştir. Buna karşın yerli marka zincir otel tesis sayısı 2011 yılında 672 adet iken 2018 yılında 611 adette düşmüştür.

İstanbul’da araştırmaya katılan 152 adet yerli ve yabancı marka zincir otelden elde edilen bilgiye göre, yabancı marka zincir otellerin: % 60’ı (51 adet) franchise,  % 4,7’si (4 adet)  sahip veya kiralama,  % 35,3’ü (30 adet) ise yönetim anlaşması ile işletilmektedir.

Yerli marka zincir otellerin ise; % 4,5’i (3 adet) franchise,  % 79,1’i (53 adet) sahip veya kiralama,  % 16,4’ü (11 adet) ise yönetim anlaşması ile işletilmektedir. Yerli yatırımcıların özellikle kriz dönemlerinde yabancı markaya yöneldikleri görülmektedir. Yabancı markada en çok tercih edilen sözleşme türü ise franchise'dır.

Müşteri neden yabancı marka otel seçiyor?

Ali Can Aksu müşterinin yabancı marka otel seçme nedeninin; kalite standardı, marka bilinirliği, güvenilirliği, imaj ve güvenlik algısı olduğunu, ancak Türk yatırımcının yabancı marka seçmesinin sebebini ise, sadece “Gelir arttırıcı unsur” olduğunu belirtti. 

Yerli markaların uluslararası pazarda değerlenmesi ve kabul görmesi için otellerin kalite standartlarının oluşturulması, profesyonel ve deneyimli yönetim anlayışı, dijitalleşme ve markaların daha etkin yönetilmeleri gerektiğini de söyledi. Turizoom'un profesyonel ekibiyle ana hedeflerinin başında yerel markaların standartlarını yükselterek uluslararası markalarla rekabet gücünü arttırmak olduğunu da ekledi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.