Turizmdeki dönüşümün öncüsü mü, taklitçisi mi, takipçisi mi olacağız?

Müşterisini derinden anlayan, hisseden turizm şirketlerinin “Öncü ve etik marka hizmet refakati”nde 2020-2030 yılları arasında küresel anlamda tüketim alışkanlıklarının değiştiği yılların başlayacağını şimdiden hissediyoruz.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 23/12/2018 23:36
Turizmdeki dönüşümün öncüsü mü, taklitçisi mi, takipçisi mi olacağız?

Dünyanın nereye gittiğini şu aralar tam olarak kestirmek zor. Tanınmış dünya turizmcilerinin aralarındaki iyimserlere göre sıkıntılar her zaman olacaktır ve zaman içinde bu sıkıntılar bir şekilde aşılır ve her şey yine rayına oturur. Ancak kötümser yabancı meslektaşlarımıza kulak verdiğimizde, onlardan insanlığın durumunun beş kıtada çok vahim olduğunu ve dünyadaki her konudaki tıkanıklığın, paylaşım savaşlarının ve yeni tarz sömürü dürtülerinin, aşırı doğa tahribatının, gelir adaletsizliğinin, kronik  işsizliğin gelecekte turizm sektörünü çok daha büyük  sorunlar, hatta tehlikeler ile baş başa bırakabileceğini işitiyoruz.

Geçen gün İsviçre’de  katıldığım bir konferansta, dünyadaki mülteci akışlarının hareketliliğinin, bölgesel savaşların ve terörün, Avrupa’da, Çin’de ve ABD’deki yapısal değişikliklerin, yaşanan siyasi gerginliklerin dünya kamuoyunda devamlı gündem oluşturmasının yeni ön yargılar doğurduğunu, güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılmasının müşterilerin bilinçaltında farklı bireysel korkular, özelikle seyahat ve tatillerde kurum dışı kişilere / yapılara karşı dikkatli davranma ( belki biraz abartılı) reflekslerinin kronik hale dönüşmesinin hizmet akışı için  önemli bir sorun olabileceği masaya yatırılmıştı.

Bu anlamda müşterisini derinden anlayan, hisseden turizm şirketlerinin “Öncü ve etik marka hizmet refakati”nde 2020-2030 yılları arasında  küresel anlamda tüketim alışkanlıklarının değiştiği yılların başlayacağını şimdiden hissediyoruz.

*****

Küresel pazarların lider şirketlerinin hedeflerinin birinci sırasında - bir tarafta  ‘içi dolu- dolu tatil paketleri” ile müşterinin özlem, merak ve memnuniyet duygusunu yüksek tutmak olurken; diğer tarafta marka hizmet akışını içinde müşteri ile empati yaparak ; onun dışa vurmayan gizli çekimserlik ve saklı korkularının oluşmasına zemin hazırlayabilecek her şeyin gözden geçirildiği ve engellendiğini öğreniyoruz.

Yakında daha geniş yazacağım : Almanya’nın en önemli bilim vakıflarından biri “ unerhörte hotels “ “gürültüsüz otel” kriterlerini ve çözüm paketini hazırlıyor.

*****

Şanşlıyız!, Bu küresel sektörel gelişmelerin ve dönüşümün zamanlaması  Türkiye için çok uygun bir zamanda bizi yakalıyor:

Arkamızda önemli bir piyasa rüzgarı var. Sektörümüzün kurumları profesyonel bütünlük içinde zaten kalıcı ve verimli çözümler üzerine yoğunlaştığı ve bakanlığımızın sektörel uyanış içinde harekete geçtiği bu günlerde, tüm Türk Turizmi paydaşlarına hemen sormalıyız:

Küresel turizmin gerek ürün içeriği, gerek hizmet tarzı, gerekse pazarlama sistem ve teknoloji olarak geçireceği dönüşümün biz Türkiye olarak öncüsü mü, yoksa taklitçi takipçisi mi olacağız?

Sorumuza ek olarak ayrıca; küresel turizm  sektörünün sunduğu  klasik tatil ve seyahat hizmetlerinden de öte yeni oluşan müşteri ihtiyaçlarına, isteklerine, duygularına, meraklarına, hatta pek belli etmeseler de -yüksek sayıda müşterilerin çekimserliklerine ve saklı korkularana -daha profesyonel donanım ile psiko-sosyolojik çözümlü cevap verebilecek bir yapıya bizim taraftan hangi şirketleri örnek olarak gösterebileceğiz?

*****

Hep beraber tanık olacağımız 2020’li yıllarda küresel hizmet sektörünün kilit sözlerinin aşağıdaki başlıklılarını çok sık duyacağız:

@Kolaylaştırıcı,

“Kesintisiz, mükemmeliyetçi, yaşama ilham verici ve mutlaka doğal..”

Bu konuda çok önemli çalışmaları olan  Alman Gelecek Enstitüsü  “Zukunft Institut”, turizm pazarındaki 2020’ler için en önemli beş eğilimi ve bu konuda örnek olarak gördüğü şirketleri şöyle sıralıyor :

*****

Sizlere alıntı yaparak aktarıyorum :

1. Sağlık ve Zindelik Tatilleri:

Hiç bir tur operatörü ya da otel, bugün sağlık ve zindelik ürünlerinden kaçamaz. Lüks’ün yeni bir anlamı önleyici ve koruyucu olmasıdır  ve ilk etapta daha yaygın olarak lüks sağlıklı beslenme devri başlayacaktır. (www.cuisinartresort.com), daha sağlıklı bir yaşam tarzı (www.bollants.de) aracılığıyla, bir ekonomik (www) aracılık ederek .ausstieg-on zamanlı service.de); Diyaliz tatilleri (www.transocean.de) rehabilitasyon veya neşter safarisinde tedavi sırasında tatil ve diş ameliyatı (www.dentaltravel.ch) veya liposuction (www.schoenheitschirurgie-in-suedafrika.de) birleştirilir.

2. Kitle-Macera:

Bu müşteri tatilini benzersiz ve farklı hale getirecek deneyimlerini garanti altına alacak çok özel seyahatleri beklemektedir. Bunlar ağırlıksız uçuşlar (www.xoprivate.com), uzaya yolculuk (www.spaceadventures.com) ya da sualtı otellerinde (www.hydropolis.com) konaklama ve Atoll Dhoni'ye ayrı ayrı tasarlanmış lüks seyahatler olabilir. Mighili (www.ggt.de) veya putlara tapma (ww.thebluefish.com) ve ayrıca bölge sakinlerinin ve uzak ülkelerin kültürleri (www.cultoura.ch) ile temasa geçmesini sağlayan turlar.

3. Yüksek Kolaylık:

Boş zamanları ve günleri mümkün olduğu kadar etkin ve yoğun bir şekilde kullanabilmek için tatilciye verilen destek teklifleri: Otel personeli veya konsiyerj hizmetleri can sıkıcı , müşteri kendisi, ailesi ve arkadaşları için zaman kaybetmek istemiyor;  ayrıca “Yüksek Kolaylık” olarak  örneğin Uyku Koltuğu'ndaki (www.finnair.com) uçakta ya da British Airways Club’te “Özel Uyuma” ve istirahat gibi hizmetler çok ilgi görüyor .(www.slh.com) veya Nachbringservices (www.time-matters.com).

4. Sosyal ve Yaratıcı:

Yaratıcı sınıf ve gezginler ilham verici tatilleri aramaya devam edecekler; seyahat seçiminde iletişimsel, sosyal ve ilham verici faktörler daha da ön plana çıkacak. Kopenhag'daki Fox (www.hotelfox.dk), Bad Gastein'deki Haus Hirt (www.haus-hirt.com) veya Güney Tirol'deki Pergola Residence (www.pergola-residence.it) gibi yaratıcı bir ortamlar artacak.

Ancak diğer bakış açılarıda var: mobilya safari (www.mobelriket.se) şeklinde yeni bir gezi önerisi gibi:

Kitle veya bireysel bakışların artık “Yükselen yaratıcı sınıf “ tarafından özellikle işaretlenmiş olan değerlerle çelişmediğini görüyoruz.

1980'lerin sonunda doğanlar (Moklofs - Çok Arkadaşlı Mobil Çocuklar) ve glocal ( global-local) topluluklar için yer artık birincil amaç değil, iletişimsel faktördür.

(http://www.couchsurfing.com, http://www.younglinetravel.de).

5. Eko-Turizm:

Vicdanı olanlar için bir yaşam tarzı giderek daha fazla devreye girecek ve üretken bir güç haline gelecektir. Yaşam daha uzun sürecek: ekolojik devrim beklenenden farklı olarak gerçekleşecek. Vicdanlı ve duyarlı tüketicilerin yeni talepleri oluşacak . www.travelscout24.de Örneğin, Barselona'daki konfor, tasarım ve ekoyu birleştiren Casa Camper (www.casacamper.com) ya da neredeyse tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşan Meksika'daki Hotel Básico (www.hotelbasico.com) bu alanın ön saflarında yer almaktadır.

2020’den itibaren müşterilerimiz, onlara devamlı olarak sihirli olduğunu iddia ettiğimiz tatil ve seyahatlerin halısını kaldırarak altına bakacaklar, sürdürebilir etik değerler doğrultusunda bizleri yorumlayacaklar.

Gelecek yıllarda kitle turizm akışında müşteri yoğunluğunu kesintisiz bireysel hizmet tadında yönetemeyen destinasyonlar, müşterinin gözünden düşecek.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.