Turizmde gelir bilmecesi

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Hedef 40 milyon yabacı turist ve 32 Milyar Dolar gelir. Ancak TÜİK’in açıkladığı veriler üzerinden ilerleyerek yanlış yapıyoruz" dedi.

10/12/2018 23:18
Turizmde gelir bilmecesi

Turizm sektörü son günlerde rekorlarla anılıyor. Ülkeye gelen yabancı turist sayısı 35 milyonu aşarken, yurtdışında yaşayan Türklerle birlikte turist sayısında 41 milyon görüldü. Ancak sayılardaki yükselişin gelirlerle yansımaması sektör temsilcilerini düşündürüyor. Türkiye’de turist başına ortalama harcama 750 Dolar seviyelerindeyken, dünya ortalaması 930 Doların üstünde.

Burak Coşan imzalı haberde Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, önemli olanın yabancı turist olduğunu belirterek, “Hedef 40 milyon yabacı turist ve 32 Milyar Dolar gelir. Ancak TÜİK’in açıkladığı veriler üzerinden ilerleyerek yanlış yapıyoruz. Çünkü onlar ülkeye giriş yapan ziyaretçileri açıklıyor.

5 milyon kişilik bir sapma var

Biz de rakamları değerlendirirken turist olarak konuşuyoruz. Burada 5 milyon kişilik bir sapma var aslında. Yunanistan, Bulgaristan ve Gürcistan gibi ülkelerden Türkiye’ye giriş yapan ziyaretçi sayısı 5 milyon seviyelerinde.

Yalnız giriş yapanlar arasında sadece 200 bin kişi konaklama yapıyor. Gürcistan’dan gelenler genelde çalışıp geri dönüyor, diğerleri de alışveriş yapıyor, kalmadan gidiyor. Sayı düşüyor olabilir ama turist başına yapılan harcama 750 dolardan 911 dolara yükseliyor” dedi.

Aynı kişi 3 sayılıyor

İstatistikler konusunda TÜİK’in bir hatası olmadığını da söyleyen Bağlıkaya, “Bizden daha iyi ziyaretçi konusunda istatistik tutan ülke yok. İspanya 60 milyon turist geldi diye açıklama yapıyor. Nasıl saydın bunu? Onlar da istatistikleri otellerdeki gecelemelerden tutmaya çalışıyor.

Örneğin bir turist gittiği ülkede 3 farklı şehirde, 3 ayrı otelde konaklama yapıyor. Bunu istatistiklere geçirirken, 3 kişi olarak sayıyor. Gümrükten giriş yapan araç 3 kişi sayılıyor” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.