Turizmcinin kurtuluş reçetesi Rubleli satış mı?

Heyecanla seneye Rusya'dan GZP'ye düzenlenmeye başlayacak olan charter seferleri bekleyen ve Rus pazarını daha da canlandırmanın formüllerini arayan Alanyalı turizmciler, "Türkiye'de Rus para birimi ruble kullanımının önü açılırsa turizm patlar" diyor.

31/12/2019 23:40
Turizmcinin kurtuluş reçetesi Rubleli satış mı?

Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinin ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri, normale döndü. Rus tur operatörleri, önümüzdeki sezondan itibaren Gazipaşa-Alanya Havalimanı'na (GZP) Rusya ve Ukrayna'dan ilk kez direkt uçuşlar düzenlemeye başlayacak. Bu gelişmenin heyecanını yaşayan ve Rus pazarını daha da canlandırmanın formüllerini arayan Alanyalı turizmciler 'Ruble ile alışveriş' beklentisi içerisine girdiler. Yasin Araz imzalı habere göre, sektörün beklentisini aktaran Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, "Ruble ile satılan turun parası dolara çevriliyor. Bu esnada Dolar-Ruble paritesi bize para kaybettiriyor. Ruble ile satışın önü açılmalı" dedi.

'BİRÇOK ÜLKEDE BU SORUN VAR'

Çavuşoğlu, Avrupa'da satışların Euro olarak yapıldığını ancak bazı İskandinav ülkelerinde Türkiye'de geçerli yerel paralarla satışların gerçekleştiğini belirterek "Bunun Ruble ile gerçekleşmesi de iyi olur. GZP'ye de Rus uçakları inmeye başlayacak. Bunun cazibesini de kullanıp Alanya'yı daha fazla öne çıkarmalıyız. Aksi takdirde Ruble ile satışı yapılan bir tur Dolar'a çevrilmek zorunda kalıyor. Bu da Dolar-Ruble paritesinden dolayı değer ve gelir kaybettiriyor. Bu Polonya Zlotisi'nde de geçerli. Zloti ile yapılan alışverişin bedeli Euro'ya çevriliyor, burada da değer kaybı oluyor. Bu ülkelerin yerel paraları Türkiye'de geçerli olmalı. Hükümet çalışmalar yapmalı."

'RUBLE DÖNEMİ BAŞLAMALI'

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu da "2017 yılında Alanya'da Ruble ile alışveriş başlamalı" diyerek "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı tarihi görüşmede ticaretin Ruble ve Türk Lirası ile yapılmasını konuştuklarını söylemişlerdi. Bunun gerçekleşmesi durumunda o ülkenin ticaretine ve insanına daha fazla güven duyulması söz konusu olacaktır. GZP avantajıyla güçlenecek bu pazarı Ruble kullanımı ile desteklemek çok büyük katkı sağlar" diye konuştu.

'KURDAN DOĞAN ZARAR KALKAR'

Dahaoğlu, şöyle devam etti: "Turist gözüyle bakacak olursak, buraya gelecek insanın önce Ruble’den parasını Dolar'a çevirmesi, gittiği yerde ardından TL’ye çevirmesi veya tam tersi bir Türk vatandaşının da önce Dolar'a ve ardından Ruble'ye çevirmesiyle kurdan dolayı zarara da uğranmamış olacaktır.

'FİTİLİ ALANYA'DAN ATEŞLEYEBİLİRİZ'

Özellikle Rus ekonomisi son zamanlarda döviz hareketlenmelerinden dolayı ciddi zarar etti. Böyle bir ticaretin sağlanması döviz talebinin düşmesine ve insanların kendi parasına olan ilgisinin artmasını sağlayacaktır. Aynı uygulamayı tur operatörünün de devam ettirmesiyle Türkiye’ye tatile çıkacak insanların sayısında da artışlar olacaktır. 2017 yılı için şimdiden her sektörden bir işletmeyle deneme yöntemi uygulayarak 'Alanya’da Ruble dönemi' diye bir ilki başlatıp tüm Rusya’da bunu reklam olarak kullanabiliriz."

'GELEN TURİST SAYISI ARTACAKTIR'

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ise "Ülkenin para birimi üzerinden satış yapmak o ülkenin Dolar ya da Euro karşısındaki dalgalanmalardan etkilenmemesine ve satışın daha stabil olmasına neden olur. Bu anlamda Ruble ile satış yapılabilmesi olanağının verilmesi, o ülkeden gelecek turist sayısında belirli bir artışa neden olacaktır" dedi.  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.