Turizm sektörü seçim atmosferinden sıyrıldı

Seçim süreci ve mayıs yağmurları ile geçen mayıs ayının ardından turizmdeki son durumu paylaşan Turizmci Recep Yavuz, “Mayıs ayını tahminimce 1 milyon 600 bin turistle bitireceğiz. İlk beş ayı 3 milyon 400 bin turist ile kapatabileceğimizi öngörüyorum ki bu, 2019 yılının ilk beş ayının biraz üstünde bir rakam” dedi.

30/05/2023 12:51
Turizm sektörü seçim atmosferinden sıyrıldı

Hem seçim dönemi, hem de mayıs yağmurları turizmin başkenti Antalya’da yavaşlamaya neden olsa da turizmciler yılın ilk 5 ayında gelen rakamlardan dolayı memnun olarak görülüyor.

Seçim dönemi turizm rakamlarını değerlendiren ve Antalya’da turizm sezonun nasıl bir ivmeyle seyredeceği konusunda önemli açıklamalar yapan turizmci Recep Yavuz, Liderhaber'in aktardığına göre, “Yağmurlu bir mayıs ayını bitirip, haziran ayına yağmurla giriyoruz. Antalya için pek alışılmış bir durum değil bu.

"Neredeyse tamamen seçime konsantre olmuş bir mayıs ayı geçirdik"

Bereket diyelim. Sanırım tatile gelen turistler bu durumdan pek memnun değillerdir, ama tabiatımız için çok iyi. Ülke olarak neredeyse tamamen seçime konsantre olmuş bir mayıs ayı geçirdik. Seçim sürecinin turizme olası yansıması turizmin sürekli gündemindeydi.

Bu süreçte dünyanın göz ucuyla Türkiye’yi izlediğini biliyoruz. Hepimizi her geçen gün daha çok içine çeken, iliklerimize kadar işleyen ve hatta bazen de yoran seçim süreci nihayet bitti. Sonuçların ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

"Hükümetin öncelikli görevi turizm gelirlerini arttırmak olmalı"

Turizm sektörünün yaklaşık 50 milyon turist ve 50 Milyar Dolar gelir ile ülke ekonomisinin en önemli kaynaklarından biri olduğunu söyleyen Yavuz, “Türkiye pandemi sürecinde yakaladığı fırsatı iyi değerlendirerek dünyanın ilk 5 turizm ülkesi arasına girmeyi başardı.

Bunu sürdürmek ve özellikle gelirlerini artırmak yeni kurulacak hükümetin de öncelikleri arasında olmalıdır. Sektörün işsizliğe panzehir olması, ülke ticaretine ivme kazandırması, Türkiye’nin dış dünya ile iletişimine ve uluslararası kültür alışverişine katkı sağlaması azımsanmayacak değerdedir” ifadelerini kullandı.

“5 ay sonunda 2019 seviyesindeyiz”

Yılın 5 ayı ve mayıs ayına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yavuz, şunları kaydetti: “Pandemi, savaş, deprem ve seçim süreci birbiri ardına dizilince turizm sektörü de kritik bir sezon öncesi dönemi yaşadı. Hedefler malumunuz hep pandemi öncesini geçmekti. Bunun bu kadar tekrar edilmesinin nedeninin psikolojik bir eşik olarak görülmesinden kaynaklandığını düşünüyorum.

Duraklama döneminden yükselişe geçiş anlamı taşıyacağından önemsenmesi gayet doğal. Antalya olarak ilk dört ayda bu hedefe yaklaşırken, mayıs ayında daha önce de olası nedenlerini belirttiğim sebeplerden dolayı 2019 çizgisinin altına indik. Mayıs ayını tahminimce 1 milyon 600 bin turistle bitireceğiz. Pandemi döneminden iyi, öncesinden biraz düşük.

İlk beş ayı 3 milyon 400 bin turist ile kapatabileceğimizi öngörüyorum ki bu, 2019 yılının ilk beş ayının biraz üstünde bir rakam. Özetle İlk beş ay sonunda pandemi öncesi seviyesinde seyrediyoruz diyebiliriz. Top hala bizde. Önümüzde dolu dolu geçecek 5 ay var. Bu dönemde eğer olağanüstü herhangi bir şey yaşamazsak 11 ila 12 milyon turistin şehrimizi ziyaret edeceğini öngörüyorum.”

“Diyalog kurulabilecek ve uyumlu bir bakan olmalı”

Yeni kurulacak hükümet ile birlikte turizme daha çok önem verilmesi hususunda çağrıda bulunan Turizmci Recep Yavuz, “Birkaç güne yeni bir hükümet kurulacak ve yeni Turizm Bakanı, dolayısı ile kadroları belli olacak. Belki de şimdiki bakan tekrar görevlendirilir.

Ya da yeni bir bakanla yola devam edilir, bu konuda birtakım tahminler var. Bakarsınız Antalya’dan bir Turizm Bakanı çıkar. Her kim olursa olsun sektörün bütün birimleri ile diyalog kuracak bir bakış açısının önemli olduğunu düşünüyorum. Ben bakanın turizmi bilmesi kadar, diyalog kurulabilecek, sektörle uyum içinde çalışabilecek birisinin olmasını tercih ederim” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.