TURİSTLERE DERDİMİZİ NASIL ANLATACAĞIZ...

Hasan Arslan Hasan Arslan 31/12/2019 23:40
Sezon başlıyor. Bizde hep böyle olur. Gündem her sezon öncesi hareketlidir. Kalbimizde heyecan, aklımızda soru işaretleri eksik olmaz. Ve tabii biraz da korku. Özellikle son yıllarda bu böyle. Hedef büyüdükçe, çıta yükseldikçe, sanki yolumuza başkaları değil de kendimiz taş döşüyoruz. Şimdi pek kimsenin dikkatini çekmiyor ya da ilk ortaya çıktığındaki gibi heyecan uyandırmıyor ama, bu sezon başımızı çok ağrıtacak bir gelişmeye dikkat çekmek istiyorum:
 
Sezona alkol yasağıyla başlıyoruz. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu TAPDK'nın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğine göre, turistlere, yabancı dilde alkol uyarısı şartı getirildi.  Açıklama Şöyle: “TAPDK, otel ve restoranlarda yabancı dilde 'Alkol Uyarısı' şartı getirdi. Uyarı yazısının köşeleri oval kırmızı renkli çerçeve ile çerçevelenecek. Baskı yapılan alanın üstte kalan yüzde 25'lik kısmında siyah renkli "18" ibaresi ile bu ibarenin altında büyük harflerle yazılmış "yaş altı" ibaresinin ortasından, soldan sağa doğru çapraz şekilde bir kırmızı çubuk geçen kırmızı renkli bir daire içerisinde, kapalı bulunduğu grafikten oluşan 18 yaş altına satış yapılamaz sembolü bulunacak.”
 
Yukarıda tarifi yapılanı anladınız değil mi? Alkol yasağı levhasının ayrıntıları bunlar. Şöyle bir düşününce, insanın gözünde yaşanacaklarla ilgili hiç de güzel bir tablo canlanmıyor. Yasak, tablo falan tamam. Turistlerin göreceği bir yere asarsınız, yine de görmezlerse ısrarla gözlerine sokarsınız. Peki ya pratikte yaşanacaklar? Bu yasağın gerekçesini öğrenmek isterlerse ne olacak? Mesela, onlara nasıl bir açıklama yapılacak? Ama beklide tam tersi olur. Yabancı bir ülkede, birileri onları alkolden ısrarla koruyor diye, gözleri falan yaşarır, kimbilir?
 
Bir öneridir, kimse alınmasın. Şu olabilir mesela; bu yasağı çıkaranlar, bir de şablon açıklama yayınlasınlar. Sonra da o açıklama, standart olarak, alkol yasağı levhasının altına asılsın. Bu da zorunlu olsun. 'Açıklama Levhası’nın da, tıpkı 'Alkol Yasağı Levhası'nda olduğu gibi standartı olsun ama değil mi? Çünkü biz standartlar ülkesiyiz, kural dışına çıkmayalım aman ha!..
 
Tüm turizmcilerin sezonu hayırlı olsun, bol şanslar –ki çok ihtiyacımız olacak- ve bol kazançlar…

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.