THY Bosna'da 19.2 Milyon Euro batırdı...

THY, 2008'de 10 Milyon Euro başlangıç sermayesi vererek ortak olduğu Bosna Hersek Havayolları'nda 19.2 Milyon Euro’yu batırdı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
THY Bosna'da 19.2 Milyon Euro batırdı...

Radikal’de yer alan habere göre Türk Hava Yolları (THY) 2008’de ortak olduğu Bosna Hersek Hava Yolları (BHHY) ortaklığında 19.2 Milyon Euro batırdı. THY Bosna Hersek Hava Yolları ortaklığı 4 yıl sürdü. Ortaklığın başlangıcında 10 Milyon Euro sermaye verdi.

Daha sonra iki sermaye artışı oldu ve sırasıyla THY 1.97 milyon euro ve 7.23 milyon euro daha ödeme yaptı. Bosna Hersek Hava Yolları 3 yıl üst üste zarar etti. THY de bu ortaklıkta koyduğu sermaye kadar zarar etti. Yani THY’nin toplam zararı 19.2 milyon euroyu buldu.

2011’de alınan sermaye artırımı tarafların Kasım 2011’e kadar yükümlülüklerini yerine getirmesini öngörüyordu. THY bunu vaktinde yerine getirdi ancak Bosna Hersek HY yükümlülüklerini parça parça yerine getirdi. Ancak Mart 2012’de gecikmeli olarak tamamlayabildi.

24.2 Milyon Euro'luk zarar...

Bu arada Bosna Hersek Havayolları üç yıl üst üste zarar etti. 2009 yılında 8.5 milyon euro, 2010’da 10.4 milyon euro, 2011 yılında 5.3 milyon euro olmak üzere 24.2 milyon euro’luk zarar etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP ’li Umut Oran’ın soru önergesine verdiği yanıtta, “THY bu ortaklıkta konulan sermaye kadar bir kayba uğramıştır” dedi. Bu durumda THY’nin zararı 19.2 milyon euro oldu.

Kuruluş anlaşması çerçevesinde Bosna Hersek HY’nun talebine göre THY’nin 1 veya 2 uçağı subleasing esasına göre Bosna Hersek HY’na vermesi gerekiyordu. Şimşek’in yanıtında, Bosna tarafının hiçbir zaman 2 uçak talep etmediği bilgisi yer aldı. 2009/2010 Aralık arasında bir Boeing 737 uçağı, Aralık 2010-Nisan 2012 arasında ise bir adet A319 uçağının sublease olarak Bosna Hersek tarafına kiralandığı ve bütün kiralama bedellerinin tahsil edildiğini bildirdi. Bu uçakların THY operasyonlarında kullanılamamasından doğan bir kaybın söz konusu olmadığı belirtildi.

Şimşek, sorulara yanıt verirken, atamalara ilişkin de bilgi verdi. THY’deki bütün atamaların kural ve prosedürlere göre yapıldığını anlatan Şimşek, THY’ye personel alımında kişinin aranan pozisyonlara uygun özellikle sahip olup olmadığına bakıldığını kaydetti. Şimşek, Oran’ın, ‘THY Bosna Hersek Ofis Müdürü olarak atanan Ahmet Salih Kansu’nun, eski AKP milletvekili Hüseyin Kansu’nun oğlu olduğu bilgisi doğru mudur?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kansu, THY uzman statüsünde göreve başlatılmış olup belirli bir süre sonra bilgi ve deneyimi değerlendirilerek Bosna Hersek Ofis Müdürü olarak atanmıştır. Kansu, Hüseyin Kansu’nun oğlu olduğu için değil, THY çalışma usul ve esaslarına uygun personel olduğu için alınmıştır.”
 
Oran, ayrıca yeni bir soru önergesi vererek Topçu’nun geçen ay İran ’a ziyarette bulunup bulunmadığını soran Oran, “THY’nin İran’da kalan 50 milyon euroluk parasının geri alınması için i bu ziyaret gerçekleşti? İran para biriminin konvertibl edilememesi 50 milyon euroluk meblağ üzerinden Türkiye ’nin zarara uğradığı doğru mudur?“ diye sordu.
 
Korsanlar THY’ye sızdı...
 
İşten çıkarılan THY çalışanlarının geri dönmesi için bir dizi eyleme imza atan Anonymous Turkey hacker grubu şimdi de Türk Havayollarının (THY) uçuş sistemine girdiğini açıkladı. Aralarında politikacı, profesör ve sanatçıların olduğu bir grup yolcunun check-in ve kredi kartı bilgilerini ele geçirdiğini açıklayan Anonymous Turkey ekibi, bu bilgilerle istedikleri an uçak biletlerini iptal edebileceklerini ve koltuk numaralarını değiştirebileceklerini iddia ediyor.
 
İstersek tekrar satarız
 
Anonymous Turkey, uçuş bilgilerini Troya Live sistemine sızarak gerçekleştirdiğini belirtiyor. Grup yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Yolcuların check-in bilgilerini ele geçirerek aralarında sanatçıların bakanların, sporcuların olduğu pek çok insanın bilgilerine ulaştık. Bazı yolcuların koltuk numaralarını değiştirerek uçakların rötar yapmasını sağladık” dedi. Grup ellerinde kredi kartı ve check-in bilgilerinin olduğunu iddia ederek “Eylemi işten çıkarılan 305 çalışan için yaptık.
 
Elimizdeki bilgilerle daha geniş çaplı bir eylem yapabiliriz. Eğer isteseydik tum check-inleri iptal edip biletleri tekrar satışa çıkarabilirdik. Ama bu olayın hem THY’ye hem de yolculara zarar verebileceğini biliyoruz. Eğer işçilere yapılan haksızlık görmezden gelinirse eylemlerimiz mantık sınırlarını aşacak. Kişilerin bilgilerini şimdilik ödünç aldık ve bir dahaki eyleme kadar saklıyoruz” dedi. Grup önceki gün İstanbul ’dan kalkan 22:00 İzmir uçağında bulunan yolcuların PNR numaralarını da açıkladı. (Neşe Karanfil)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.