Tatilci bayramda yurtiçinde kaldı
Kurban Bayramı’nın kıştan önceki son uzun resmi tatil olması nedeniyle tatil beldelerine akın oldu. HotelRunner’ın verilerine göre Kurban Bayramı’nda yapılan rezervasyonlar, Ramazan Bayramı’na oranla yüzde 12 artış gösterdi. Ancak harcama oranları azaldı.

HotelRunner’ın yaratıcısı CloudArena’nın Kurucu Ortağı Ali Beklen, bunu tatilcilerin Ramazan’daki gibi ara günleri alarak tatilleriyle birleştirmemelerine ve döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak çoğunlukla yurt içi destinasyonların tercih edilmesine bağladı. Kurban Bayramı’nın soğuk havaların Türkiye’de etkili olmasından önceki son uzun resmi tatil olması nedeniyle tatil beldeleri doldu taştı. Turizm sektörüne yönelik olarak geliştirdiği küresel çözümlerle konaklama tesisi, acente yönetimi ve dijital pazarlamasını kolaylaştıran, online rezervasyon deneyimini farklı bir boyuta taşıyan yenilikçi teknoloji platformu HotelRunner üzerinden yapılan rezervasyonlar, Ramazan Bayramı’nda yapılanlara oranla yüzde 12 arttı.
Yazın son tatili olarak görülen Kurban Bayramı’nda, havaların yaz aylarına göre nispeten soğuması nedeniyle, ağırlıklı olarak sıcak destinasyonlar tercih edildi. Son dönemde artan döviz kurları nedeniyle tatilciler yurt içi tatil beldelerine akın etti. Antalya, Bodrum ve Çesme’nin yanı sıra, İstanbul ve Karadeniz bölgesi de tatilcilerin uğrak yerleri arasında yer aldı. Bu bölgelerde yaşanan yoğunluk otobüs ve uçak fiyatlarına da yansıdı.
Tatile gidenler arttı, harcama oranları azaldı
HotelRunner’ın yaratıcısı CloudArena’nın Kurucu Ortağı Ali Beklen, Kurban Bayramı’nda yapılan tatil harcamasının Ramazan Bayramı’na oranla azaldığının altını çizdi: “HotelRunner verilerine göre Kurban Bayramı’nda tatil için rezervasyon yaptıranlar Ramazan Bayramı’na oranla arttı. Ancak tatil için ayrılan bütçenin azaldığı görülüyor. Ramazan Bayramı'nda ortalama harcama 3000-8500 TL arasında değişirken, Kurban Bayramı’nda tatilciler 2000 ile 5500 TL arasında harcama yaptı. Okulların açılması ve havaların soğuması nedeniyle, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Çarşamba, Perşembe ve Cuma'yı alarak tatille birleştirenlerin sayısı azaldı; Kurban’da çoğunlukla 4,5 gün tatil yapıldı. Bu nedenle Kurban Bayram'ındaki harcamalar gün sayısına bağlı olarak Ramazan Bayramı’na göre daha düşük seviyede gerçekleşti. Ayrıca son dönemde döviz kurundaki yükseliş trendine bağlı olarak, tatilcilerin yurt dışı destinasyonlar yerine yurt içini seçmesi de harcamalarda azalmaya neden oldu.”
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: