Tarihi yapılarda İtalyan imzası

İtalyan Kültür Bakanlığı’nın resmi olarak destek verdiği Heritage İstanbul 2019 Fuarı; İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı ile İtalyan Restorasyon Derneği Assorestauro tarafından temsil edilen 10 önemli restorasyon şirketinin yoğun temasları ile sona erdi.

13/04/2019 13:47
Tarihi yapılarda İtalyan imzası

İtalyan Kültür Bakanlığı’nın resmi olarak destek verdiği Heritage İstanbul 2019 Fuarı; İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı ile İtalyan Restorasyon Derneği Assorestauro tarafından temsil edilen 10 önemli restorasyon şirketinin yoğun temasları ile sona erdi. İtalyan yetkililer, önümüzdeki günlerde daha sıkı bir işbirliği için çalışmaların hızlandırılacağını dile getirdiler.

İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) ve İtalyan Restorasyon Derneği Assorestauro’nun katkılarıyla Heritage İstanbul 2019 Fuarı’na katılan İtalya’nın önde gelen 10 restorasyon şirketi, tarihi alanlarda yapılacak çalışmaların etkin şekilde yönetilmesi ve restorasyon alanında kullanılan özel teknolojiler gibi başlıklarda Türk yetkililer ve diğer kuruluşlarla yoğun temaslarda bulundular. 

Dünyanın en önemli restorasyon fuarlar 8-20 Eylül’de İtalya’da 

Bresciani, B5, Elen SPA, Geomar.IT, IBIX, KIMIA, SPC, Studio Berlucchi, Tryeco2.0, EdilTecnica isimli şirketlerin restorasyon deneyimlerini aktardıkları fuarda, Ferrara Restorasyon Trade Show yetkilileri de bir konferans düzenledi. 18-20 Eylül’de İtalya’da gerçekleşecek olan dünyanın en önemli restorasyon fuarlarından Uluslararası Ferrara Restorasyon ve Müzecilik Fuarı’nın tanıtıldığı konferansta, fuara katılmak isteyen kurum ve kuruluşlara detaylı bilgi aktarımı yapıldı.  

İtalyan Restorasyon Derneği Assorestauro Başkanı Alessandro Zanini, bu yıl ikinci kez katıldıkları Heritage Fuarı’nın çok iyi geçtiğini, önemli temaslarda bulunduklarını ifade etti. Uzun yıllardır Türk kurum ve kuruluşları ile önemli çalışmaları birlikte yürüttüklerini kaydeden Zanini, özellikle deprem riskine karşın önleyici çalışmaları kapsayan teknik bilgi aktarımının çalışmaların odak noktasını oluşturduğunu dile getirdi. 

Şeyh Süleyman Camii’nin restorasyonu başarılı bir şekilde tamamlandı 

İtalya’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü ile 2013’te imzaladığı “Sismik Güçlendirme ve Rehabilitasyon: Prosedürler, Teknikler ve İlkeler” başlıklı Med Art projesinin çok başarılı bir örnek oluşturduğunu belirten Zanini şunları söyledi: “Med Art kapsamında Şeyh Süleyman Camii’nin restorasyonu başarılı bir şekilde 2017’de tamamlandı ve örnek alınacak bir çalışma oldu.

Med Art kapsamında oluşturduğumuz talimatnamede, stratejik, taktik ve operasyonel tüm basamaklar adım adım yer almaktadır. Deprem gibi felaketler öncesinde risk analizinin yapılması, riskin azaltılması için yapılması gereken çalışmalar, hazırlık sürecinin yönetilmesi, deprem gibi felaketler sırasında yapılması gerekenler ve felaketler sonrası tarihi alanların yeniden yapılandırılması gibi tüm çalışmalar kapsamlı bir şekilde ele alındı.

Türkiye çok büyük bir potansiyele sahip

Heritage Fuarı kapsamında yaptığımız temaslarda da bunları tekrar dile getirdik. Türk yetkililerle verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye çok büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için Şeyh Süleyman Camii örneğinde olduğu gibi başarılı çalışmaların yapılması büyük önem taşıyor. Bizler bu çerçevede işbirliğine açığız ve Türkiye ile ortak çalışmalarımızı sürdürmeyi istiyoruz.”

Restorasyon, arkeoloji ve müzecilik teknolojilerini aynı çatı altında buluşturan Heritage Fuarı’nın ITA’nın temsil ettiği İtalyan şirketleri açısından büyük önem taşıdığını ve fuara katıldıkları için büyük mutluluk duyduğunu ifade eden ITA Türkiye Direktörü Aniello Musella ise Türkiye ve İtalya gibi dünya kültür mirasının önemli eserlerine ev sahipliği yapan iki ülkenin restorasyon ve konservasyon çalışmalarında ciddi işbirlikleri yapabileceklerine inandığını söyledi.   

İtalya’da restorasyon alanında ileri teknolojiler kullanılıyor

ITA’nın temsil ettiği 10 şirketin restorasyon alanındaki başarılı deneyimlerini paylaşmak amacıyla yoğun temaslar gerçekleştirdiğini dile getiren Musella, İtalya’da restorasyon ve konservasyon alanında ileri teknolojiler ve yeni yaklaşımlar kullanıldığını, Heritage Istanbul Fuarı’nın yeni teknolojilerin tanıtılması ve ülkeler arası bilgi paylaşımı açısından büyük önem taşıdığını, İtalyan şirketlerin Türk kurum ve kuruluşları ile yeni iş ortaklıkları konusunda kayda değer işbirlikleri yapacağına inandığını ifade etti.   

Türkiye ile İtalya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin son yıllarda hızla gelişmekte olduğunu söyleyen Musella, “İtalya; Almanya, Çin, Rusya ve ABD’den sonra Türkiye’nin en büyük beşinci ticaret ortağıdır. Türkiye ile İtalya arasındaki dış ticaret hacmi 2018 yılında 19,8 milyar dolara ulaştı. ITA olarak gerek tanıtım faaliyetlerimiz gerekse İtalyan şirketlerin işbirliği arayışlarına verdiğimiz desteklerle ülkelerimiz arasında her yıl daha da büyüyen ticari ilişkilere destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz.

İtalya Türkiye’deki en büyük yedinci yabancı yatırımcı 

Türkiye’de gerçekleştirilen fuarlara İtalyan şirketlerin katılımını desteklemenin yanı sıra İtalya’da gerçekleşen fuarlara da Türkiye’den alım heyetleri davet ediyoruz. Şu ana kadar gıda, inşaat, gözlük, deri, zeytinyağı üretim teknolojileri, tekstil ve iplik, yatçılık, gıda makinaları gibi sektörlerde 15 fuara ziyaretçi heyetlerinin katılması konusunda önemli organizasyonlar yaptık. İtalya'da ve Türkiye'de seminerler, workshoplar, sunumlar gerçekleştirdik. çalışmalarımız bu yıl da hız kesmeden sürecek” dedi. 

İtalya’nın Türkiye’deki en büyük yedinci yabancı yatırımcı olarak 509 milyon ABD doları doğrudan yatırım hacmine sahip olduğunu, 2018 yılı sonu itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren İtalyan şirketlerinin sayısının 1400’ün üstüne çıktığını dile getiren Musella, iki ülke ticaretinde başlıca sektörlerin makine ve otomotiv olduğunu bunu yanı sıra gıda, ambalaj ve ahşap işleme makinaları, kimya sanayi, medikal cihazlar, tekstil-konfeksiyon, deri, gıda işleme, madencilik, elektronik, mücevherat, enerji, ulaştırma, savunma sanayii ve turizm gibi pek çok sektörde de büyük potansiyeller bulunduğunu kaydetti. 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.