Sivas, 40 ülkeden gazetecilere tanıtıldı...

Sivas Valiliği öncülüğünde, UNESCO’nun 40. Yılı kutlamaları kapsamında 40 ülkeden temsilciye şehir tanıtımı yapıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sivas, 40 ülkeden gazetecilere tanıtıldı...

Aralarında ÇEKÜL Vakfı ile TUYED başkanları ve çeşitli kurumlardan temsilcilerin de bulunduğu heyet, şehir turunun ardından Divriği Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı gezdi.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları, Sivas Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünce iki günlük bir program düzenlendi. UNESCO’nun 40’ncı yılı dolayısıyla “Dünya Mirasının 40. Yılında 40 Ülkeyle UNESCO Sivas Buluşması” adıyla düzenlenen programa Türkiye dahil, birçok ülkeden gazeteci, yazar, rehber, turizmci ve UNESCO temsilcileri katıldı.

Sivas Valisi  Ali Kolat, Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşegül Canan Ortakçı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen iki günlük gezinin birinci gününde Sivas Arkeloji Müzesi, Gökmedrese, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi ile Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi gezildi. Burada misafirlere eserler hakkında bilgi verildi. 

37 ülkeden katılım oldu...

Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, programa davet edilen 40 ülkenin 37'sinden katılım olduğunu söyledi. Yurt dışından 98, yurt içinden ise 75 konuğun etkinliğe katıldığını belirten Pürlü, “Sivas'taki katılımcılarla 300 kişilik heyet halinde geziyoruz. Bu programın amacı dünya mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'm tanıtmaktı. Bu nedenle dünya basınını Sivas'a davet edip, bu muhteşem eserin dünya gündemine taşınmasını, varsa sorunlarının ve geleceğinin konuşulmasını istedik” dedi.

Geziye yaklaşık 75 gazeteci katıldığın belirten Pürlü sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelenlerin arasında sadece gazeteci değil, kameramanlar, program yapımcıları, turizm yazarları, editörler var. Çok zengin bir topluluk. Programın ilk gününde misafirlerimize şehir turu yaptık.”

Şehir turunun ardından programın açılışı Cumhuriyet Üniversitesi'nde yapıldı. Konuşmacılar Sivas’ın sahip olduğu değerlerin nasıl korunması gerektiğinden, UNESCO’nun seçim kriterlerine kadar geniş yelpazede bilgiler verdi.

Bakanlık 15 milyon lira harcadı...

Programın ikinci gününde misafirler Kangal Balıklı Kaplıcaları ile Kangal Araştırma Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi'ni gezdi. Daha sonra UNESCO’nun Türkiye’de ‘Dünya Mirası’ olarak kabul ettiği ilk mimari yapı olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası gezildi. Gezi sonrasında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, yurtdışından katılımcılar duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Kapanışta Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yapılan sunumda, Divriği’de 119 tarihi konağın tescil edildiği, sokak iyileştirme ve restorasyon için şimdiye kadar 15 milyon liralık harcama yapıldığı dile getirildi.

Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök ise söz konusu konaklardan bazılarını butik otele dönüştüreceklerini belirterek, “Divriği’nin geleceği turizmde. Bölgemizde de turizmi geliştirmemize yarayacak her türlü bilgi ve deneyimden yararlanmak istiyoruz” dedi

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.