Seyahat acentelerinden bakana tepki

Seyahat acentalarının 'tek yetkililik' anlaşmalarına tepkisi artıyor… Tur operatörlerinin, tek yetkililik anlaşmalarıyla pazarın dinamiklerini bozduğunu ileri süren acentalar, Bakanlığın konuya müdahil olmasını istiyor. Fakat tek yetkililikte en fazla şikayet edilen Bakan Ersoy’un şirketi Etstur olunca, iş içinden çıkılamaz hale geliyor…

12/09/2019 10:49
Seyahat acentelerinden bakana tepki

Seyahat acentalarından, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un şirketi Etstur’a yönelik tepkiler her geçen gün büyüyor. Pazarda hakim şirket konumunda bulunan Etstur’un, Ersoy’un bakanlığıyla daha avantajlı ve agresif hale geldiğini ileri süren seyahat acentaları, “Otellerin, tek yetkililik vermek için Etstur kapısını çalmaya başladığını ve binlerce acentanın otel satışı yapamaz hale geldiğini söylüyor.

Ardı ardına gelen tepkilerden bir kısmı şöyle:

Ahmet Gürlek: Cumhurbaşkanımız konuya el atmalı

Kayseri’de 2 tane Etstur bayisi dışında kalan 87 seyahat acentanın tek yetkililik anlaşmalarından mağdur olduğunu dile getiren Macera Turizm’in sahibi Ahmet Gürlek, çözümü Cumhurbaşkanı’nda gördüklerini dile getiriyor.

Şirketini Sayın Bakana mı şikâyet edelim?

Yaşanan süreci, sebep olan şirketin sahibinin Turizm Bakanı olması nedeniyle dile getirmekte güçlük çektiklerini belirten Ahmet Gürlek, “Gidip Etstur’u Sayın Bakan’a mı şikayet edelim?” diye soruyor.

Cumhurbaşkanımızın bu konuya el atması lazım

Etstur’un sahibinin Turizm Bakanı olması nedeniyle sektörün tamamında bir suskunluğun hakim olduğunu anlatan Ahmet Gürlek, çözüm adresinin Cumhurbaşkanlığı makamı olduğunu ileri sürerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızı hakkaniyetli biri olarak tanıyoruz. Eğer hakkaniyeti gözetiyorlarsa bu konuya el atması lazım” diye konuştu.

Prestij, güven sonra da müşteri kaybediyoruz

Etstur’un tek yetkililik anlaşması yaptığı otellerden fiyat bile alamadıklarının altını çizen Ahmet Gürlek, “Bu durum müşteri gözünde prestij ve güven kaybına, adından da müşteri kaybına neden oluyor” dedi.

Son bir yılda daha fazla arttı

Tek yetkililik anlaşması yapan otellerin sayısının her geçen yıl arttığını ve bunun da pazarın hakimi Etstur lehine gerçekleştiğini anlatan Ahmet Gürlek, Ersoy’un bakanlığı döneminde daha da arttığını öne sürerek, “2020 yılında bazı segment ve destinasyonlarda satacak otel bulamayacağız” diye konuştu.

Ets’nin sahibi bakan olunca otelciler bayrağı indirdi

Tüketicinin rağbet ettiği popüler resort otellerin büyük bir çoğunluğunun Etstur ile tek yetkililik anlaşması bulunduğunu ileri süren İzmir Alsancak Turizm’in Sahibi Kıvanç Tektimur, “Sayın Mehmet Ersoy bakan olduktan sonra, sayılar iyice Etstur’un lehine döndü” dedi.

Müşterinin talep ettiği otelden fiyat alamamanın serbest piyasa kurallarıyla çeliştiğine dikkat çeken Kıvanç Tektimur, “Tek yetkililik yasal olarak mümkün olabilir, fakat diğer acentaların da bu otelleri satabilmesi lazım. Yine avantajlı konumda Ets bulunsun. Fakat Ets’nin 100 liraya sattığı oteli Alsancak Turizm de 120 liraya satabilmeli. Diğer türlü müşteriye ürün sunamaz hale geldik. Her sorulan otele “Bizde yok!” der duruma geldik” şeklinde konuştu.

Binlerce acenta taş mı yiyecek?

Tur operatörlerinin tek yetkililik anlaşmasının resort otellerle sınırlı kalmayıp şehir otellerinde de başladığını anlatan Kıvanç Tektimur, “Kars’ta bile tek yetkililik anlaşmaları yapmaya başladılar. Müşterinin rağbet ettiği her oteli alıyorlar. Geriye kalan binlerce seyahat acentası taş mı yiyecek?” dedi.

Otelciler bayrağı indirdi

Her sektörün lokomotif şirketleri olduğunu, turizmde de bunun doğal karşılanabileceğini belirten Kıvanç Tektimur şöyle devam etti: “Fakat gelinen durum diğer tur operatörlerini de olumsuz etkiliyor. 10 tane tur operatörü var; bunların arasındaki denge de bozuldu. Bakan Ets’nin sahibi olunca, otelciler de Ets’ye karşı bayrağı indirdi. Orantısız bir güce dönüştü. Zaten zor olan durum, içinden çıkılamayacak bir hale geldi.”

Orhan Algan Deniz: Bakan olunca otelcilerin yaklaşımı değişti

Etstur’un tek yetkililik anlaşması yaptığı otellerden fiyat alamamalarının yanında Etstur bayilerinden de fiyat alamadıklarının altını çizen Mersin Globtur Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Algan Deniz, yaşadıkları olumsuz süreci şöyle anlatıyor: “Normalde farklı operatörlerle çalışan acentalar arasında komisyon paylaşarak ürün alışverişi olur. Fakat bunu Etstur bayileriyle yapamıyoruz. Bayilerinden ürün almak istediğimizde, “Kusura bakmayın size satış yapamayız, müşteriniz ofisimize gelsin” diyorlar. Ets bayisinin diğer acentaları satış yapması da yasaklanmış. Bize anlatıldığına göre katı yaptırımları varmış. Ben kurumsal bir müşterimi nasıl alıp Etstur ofisine götüreyim. Sırf müşteri kaybetmemek adına, Ets’nin call center’ını arayıp bir kuruş kazanmadan ürün alıp satmak zorunda kalıyoruz.”

Otelcilerin yaklaşımı değişti

Etstur’un pazardaki rekabetinin aşırı sert olduğunu ifade eden Algan Deniz sözlerine şöyle devam etti: “Etstur’un sahibi bakan olduktan sonra otelcilerin yaklaşımı da çok değişti. Birçok otel sahibi, Bakanlıktaki işlerini rahat görebilme adına tesislerini Ets’ye vermeye başladı. Hatta Ets gitmeden, otelcilerin Ets’ye gidip tek yetkililik teklif ettiğini duyuyoruz. O otellerin yöneticilerinin birçoğuyla kişisel dostluğumuz var; “off the record” anlatıyorlar. Örneğin Coral daha iyi bir teklif vermesine rağmen otelin patronu Ets’yi tercih ediyor. Çünkü Bakanlık’ta otelinin çözüm bekleyen bir meselesi varmış. Sayın Bakanın, konuyla ilgili bir dahli olduğunu veya bakanlığını bu yönde kullandığını tahmin etmiyorum. Fakat otel sahibinin yaklaşımını, genel durumu göstermesi açısından dikkat çekici buluyorum.”

Diğer operatörlerle ticaret yapabiliyoruz

Diğer tur operatörlerinin Etstur kadar agresif davranmadığını ifade eden Algan Deniz, sözlerini şöyle tamamladı: “Gezinomi, Coral ve MNG gibi tur operatörleri bu konuda daha ılımlı yaklaşıyor. Bunların bayileri olan acentalarla komisyon paylaşarak ticaretimizi güven ve karşılıklı anlayış içinde yapabiliyoruz. Bu sorun nasıl çözülecek bilemiyorum, ama tüm acentaların bu gidişe karşı tepkisini dile getirmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Bünyamin Evşen: Küçüklerin ekmeğini alarak büyüyorlar

Sektörde küçük acentaların iş alanının her geçen yıl daraldığını söyleyen Al-Amin Turizm’in Sahibi Bünyamin Evşen, “Büyükler, küçüklerin ekmeğini alarak büyümeye devam ediyor. Otel satalım diyoruz, tek yetkililikten dolayı satamıyoruz. Uçak bileti satalım diyoruz, internetten 3-4 TL karla uçak bileti satıyorlar” diye konuştu.

Bayilik de vermiyorlar

Pazardaki bu daralma karşısında Etstur bayisi olmak için başvurduklarını anlatan Bünyamin Evşen, “Onu da vermiyorlar. Gaziantep’te tek bir bayileri var, bu nedenle Güneydoğu’daki birçok şehre bayilik vermiyorlar” dedi


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.