Türk Mutfağı Rusya'da moda oldu

Her yıl milyonlarca Rusya vatandaşını sahillerinde ağırlayan Türkiye, sonunda mutfağıyla da Rusya'da ağırlığını arttırmaya başladı.

16/01/2020 12:14
Türk Mutfağı Rusya'da moda oldu

Dünyada ün yapan Nusret et restoranlarının sahibi Nusret Gökçe de Moskova sahnesine yeni açacağı bir restoranla giriyor. Nusret et restoranının, Kızıl Meydan'ın hemen yanı başındaki ünlü Four Season Hotel binasında açılması için hazırlıkların sürdüğü öğrenildi. Nusret Gökçe'nin Azeri bir işadamı ile ortak olarak Rusya'daki ilk restoranını açacağı belirtildi.

Bu arada Türk mutfağının son dönemde özellikle Moskova'da artan örneklerini önde gelen gazetelerden Kommersant sayfalarına taşıdı. Uzun süre Bosfor'un tek uzun soluklu restoran olarak temsil ettiği Türk mutfağında, son dönemde yeni isimler popüler olmaya başladı.  Başkent Moskova’da menüsünde ağırlıklı olarak et yemekleri bulunan Taksim markası altında 5 ve Chef adlı 6 restoran faaliyet gösteriyor. İş adamı Arkadiy Novikov ayrıca geçen yıl Moskova’da Cihan adlı 3 katılı Türk restoranı açtı.

Moskova’da Türk mutfağına talep arttı

Moskova’da Türk mutfağına artan talebe dikkat çeken Rus Kommersant gazetesi, McDonald’s zincirinin eski Rusya üst düzey yöneticisi Lenar Kutlin’in geliştirdiği Gagawa fast food restoranlar zincirinin bu sektörde bir sonraki büyük proje olabileceğini aktardı.

Sputnik'in aktardığına göre, Kommersant gazetesinin ‘Türkiye tabakta sunulacak’ başlığıyla yayınladığı haberde, McDonald’s eski Rusya ar-ge müdürü Lenar Kutlin’in şimdi Türk Tavuk Dünyası şirketinin sahibi olduğu Gagawa Restaurants şirketinin Rusya’daki ‘fast casual’ (hızlı servis, kaliteli yemek formatı) restoranlar zincirini yönettiği belirtildi.

Türkiye tabakta sunuluyor 

Bu marka altında şu anda yarısı Moskova’da, diğerleri ise Kazan, Nijniy Novgorod, Voronej ve Yaroslavl kentlerinde olmak üzere 16 restoranın faaliyet gösterdiği ifade edilen yazıda, şirketin ana konseptinin temelinde ‘et yemeklerinin garnitür ve salata ile birlikte aynı tabakta’ sunulması olduğu vurgulandı. Menüde çorba, tatlı, kahve gibi seçeneklerin de yer aldığına dikkat çeken Kommersant, alkollü içeceklerinse sunulmadığını aktardı.

Şirketin temsilcisi Nikolay Süyva, Gagawa restoranlarında yemeklerin ortalama fiyatının 465 ruble (yaklaşık 45 TL) olduğunu açıkladı. Gagawa’nın ilkönce Kazan’da bayilik olarak açıldığını anlatan Süyva, ancak Rusya pazarındaki potansiyeli gören Türkiye ofisinin burada şube açmaya karar verdiğini, şirketin yeni ortak aramayıp, kendi gücüyle geliştiğini vurguladı.

Gagawa yıl sonuna kadar Rusya’daki restoran sayısını ikiye katlayacak

Gagawa’nın bu yılsonuna kadar Rusya’daki restoran sayısını, başta Moskova olmak üzere ikiye katlama niyetinde olduğunu belirten Süyva, yapılan yatırım toplamını açıklamadı, ancak bir restoranı açmanın 12 milyon rubleyi (yaklaşık 1 milyon 150 bin TL) bulduğunu ifade etti. Bu rakama göre şirketin sadece bu yıl içinde Rusya’da genişlemek üzere yapacağı yatırımın 160 milyon rubleyi (yaklaşık 15.3 milyon TL) bulabileceği tahmin edilebilir.

RestCon danışmanlık şirketi icra müdürü Andrey Petrakov ise, Gagawa’nın önümüzdeki birkaç yıl içinde Moskova’da 50’ye kadar restoran açabileceğini, fakat ortalama yemek fiyatının Rusya’nın diğer bölgeleri için pahalı gelebileceğini öngördü.

Rusya’da en popüler Türk restoranlar

Gagawa, son zamanlarda Rusya'da Türk mutfağını sunmak üzere geliştirilen ilk proje değil. Başkent Moskova’da menüsünde ağırlıklı olarak et yemekleri bulunan Taksim markası altında 5 ve Chef adlı 6 restoran faaliyet gösteriyor. İş adamı Arkadiy Novikov ayrıca geçen yıl Moskova’da Cihan adlı 3 katılı Türk restoranı açtı.

StrEat restoranları kurucusu Maksim Popov ise, bu tür işletmelerin başta Ermeni ve Gürcü olmak üzere Kafkas mutfağının projeleri ile rekabet edebileceğini belirtti.

Gazete, Türk mutfağı sunan işletmelerin Kazan, Perm ve Chelyabinsk kentlerinde en popüler 5 mekan arasında yer aldıklarının altını çizdi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.