Rusların Schengen çilesi bitmiyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası AB'nin Ruslara vize vermeyi kolaylaştıran kuralları rafa kaldırması, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ivanov tarafından, "Ruslar için Schengen vizesi almak neredeyse imkansız hale geldi" şeklinde değerlendirildi.

17/01/2023 12:59
Rusların Schengen çilesi bitmiyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası vize çilesi bitmiyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Evgeniy Ivanov, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rus vatandaşlarına çok girişli vize verilmesini en aza indirdiğini belirtirken, Ruslar için vize başvurularında istenen şartların yerine getirilemez olduğunu söyledi.

TASS haber ajansına konuşan Ivanov, Rus turistler için Avrupa ülkelerine giriş izni almanın neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekerken, “Batı’da Rus turistlerin giriş koşulları o kadar katılaştırıldı ki Rus vatandaşları için Schengen vizesi almak neredeyse imkansız hale geldi. Bildiğiniz gibi şu anda Rus vatandaşlarının Letonya, Litvanya, Polonya, Finlandiya, Çekya ve Estonya’ya turistik amaçlı girişleri de yasaklandı” diye konuştu.

Batı yaptırımları, çok girişli vizelerin Ruslara verilmesini imkansız hale getirdi

Gazetemru'nun haberine göre bazı AB ülkelerinin Ruslara vize vermeyi resmen reddetmemekle birlikte, açıkça imkansız koşullar ileri sürdüklerinin altını çizen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Batı ülkelerinin vize başvurularında özellikle vize ücretlerinin Batı bankaları aracılığıyla ödenmesi veya yabancı  sigorta şirketinden sağlık sigortası poliçesinin ibraz edilmesini talep ettiğini aktardı.

Ivanov, “Bu şartlar, benzeri görülmemiş Batı yaptırımları bağlamında çok girişli vizelerin Ruslara verilmesini imkansız hale getirdi” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği (AB) Ruslara vize vermeyi kolaylaştıran kuralları rafa kaldırırken, Birlik içinde vize vermeyi tümüyle durdurmayı uzun süredir savunan Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya, Schengen başvurularını almayı tamamen durdurdu.

AB, Rusya ile arasında Haziran 2007’den bu yana geçerli olan vize kolaylaştırma anlaşmasını 12 Eylül’den itibaren askıya aldığını duyurdu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.