Otellerde yanlış kurgu ve istihdama bağlı sorunlar ciddi boyutta

TUROYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, turizmde tüm veriler iyi giderken, otellerde yanlış kurgu ve istihdama bağlı sorunların ciddi boyutta devam ettiğini söyledi.

18/07/2022 09:06
Otellerde yanlış kurgu ve istihdama bağlı sorunlar ciddi boyutta

"Türkiye'de Turizm yatırımlarına baktığımızda yaklaşık 135 Milyar Dolarlık yatırım bakanlık ve belediye işletme belgeli tesislerin yaklaşık 19 bin otel, 1,5 milyon çalışana istihdam sağlıyor" diyen Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tehlike sinyalleri çalan otelcilik sektöründe, Türkiye genelinde yapmış olduğumuz tesis analizlerine  göre:

  • Tesislerin %40'ının (Genel Müdür olmadığı için) profesyoneller tarafından yönetilmediği, 
  • Tesislerin % 55'inde departman yöneticilerinin olmadığı,
  • Üniversiteli çalışma oranının ortalama sadece % 37 olduğu,
  • Tesislerin % 70'e yakının marka yönetimi ve dijital satış mecralarını iyi kullanmadığı,
  • Uluslararası markalarla anlaşma yapan tesislerin % 60'ının bilinçsiz sözleşme ve yanlış marka seçiminden dolayı tesislerin ciddi zararlar ettiği,
  • Tesislerin %80'inin sabit personel kadro kurmadığı, personel eğitimine önem vermediği. Personel sadakat programının uygulanmadığı ortaya çıktı.
  • Tesislerde çalışan personelin yaklaşık % 40 oranında kalifiye personel bulunamamasından kaynaklı eğitimsiz personel çalıştırılıyor.
  • Tesislerde çalışan personellerin % 70'i gelecek kaygısı taşıyor.
  • Turizm fakülteleri ve meslek yüksekokullarına talep % 60 oranında azalmış durumda.

Bundan dolayı, birçok tesiste sürdürülebilir hizmet kalitesinin oluşmadığını gözlemliyoruz. Devasa ve Luxury diye tanımladığımız bir sürü otelde misafir memnuniyetsizlikleri ve olumsuz yorumlar tesislere ciddi anlamda zarar vermektedir.

Günü kurtarmanın derdinde olan ve bu konulara duyarsız tesislerin gözden düştüğü ve talep görmediği gözlemlenmektedir.

En üzücü tarafı ise, turizm personelinin 12 ay üzerinde sadece 6,7 ay SGK çalışma ortalaması tablodaki vahametin boyutunu gösteriyor.

Uzun yıllardır özlenen Türk turizm tanıtım ve geliştirme politikaları bu derece meyvesini vermişken ve dünya turizm arenasında üstlere tırmandığımız şu günlerde, bu sorunların çözülmemesi durumunda otelcilik sektörünü kötü günlerin beklediğini ve işletmelerin büyük ölçekte zarar göreceği aşikârdır. 

Sonuç olarak, yatırımcıların istihdam ile ilgili sorunları net görmesi ve bu konuda pozitif anlamda eyleme geçmesi, kendi ekonomilerine fayda sağlayacağı gibi Türk turizm ekonomisine katkı sağlayacaktır."

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.