Oteller online kanallara mahkum mu?

Ahh şu online kanallar… İstersen ödeme… Yoksa sistemden çıkarırlar. Başka çare var mı yok… Niye ? Çünkü buralardan Avrupalı turist rezervasyonları geliyor.

Aykut Bakay Aykut Bakay 03/09/2018 09:50
Oteller online kanallara mahkum mu?

Otelciler çuvalla komisyon faturası ödemek istemiyor. Küçük oteller doluluklarının tamamını online pazarlardan sağlıyor. Büyük oteller ise, şimdilik % 45-55 bandında seyrediyor. Pazar geniş, büyük, turist getirisi yüksek. Bir gün içinde güçlerini birleştirebilme ve ayrılabilme özelliğine sahip bu dağıtım kanalları her gün yenisini çıkartıyor karşımıza. Sonra da birleşip güçlenip yine karşımıza çıkıyorlar. Birleştikçe komisyonlar artıyor, faturaları çeşitleniyor.

Oteller dolu ama fiyatlar yerlerde. Çok iş yapıp az kazanç sağlıyorlar. Doldur boşalt, elde var sıfır. Hal böyle olunca kar marjları daralan oteller, personellerinin maaşına yükleniyor, iş çok para yok. Günü kurtarmak için verilen mücadelenin sonunda tesisler de yıpranıyor. Online siteler % 25 komisyon oranlarına kadar çıkınca otel yatırımcılarından fazla kazanmaya başladı.

Seyahat acenteleri online pazara maalesef yenik düştü

Türkiye'deki bir zamanların iyi acenteleri, zor günlerde otelleri destekleyenler, yok olma seviyesinde. Otel satışlarını bırakma durumuna geldiler, günübirlik turlarla ayakta duruyorlar. Yerli acenteye verilen komisyon oranından çok daha fazlasını online sitelerin istemesi adil mi?

Katalog dağıtımı masraflı ve kataloğa ilgi azaldı. Onlar da Google, Yandex gibi arama kanallarını satın alıp, kendilerini en üstte gösteriyorlar. Otelinizin ismini Google'a girdiğinizde, soruyor, hangi online toptancıdan rezervasyon yaptırmak istiyorsun? Ama oteller internete reklam veriyor, bu kanallar senin verdiğin reklamın önünde, rekabet var, senle rekabet yapıyor, senden daha ucuz.

“Sizi bütün dünyaya tanıtıyoruz sizin reklam ve pazarlamanızı yapıyoruz” gerekçesiyle gönderilen ek faturalar otelcileri çıldırtıyor.

Tüm dünyada durum aynı… Komisyon oranları yüksek…Online itibarsızlık…

Booking kapatıldı ama ya diğerleri? Sadece booking miydi sorun? Kapanınca ortalık neden sessizleşti? Esas tehlike kapıda. O gönderdikleri sözleşmelerin içinde küçük küçük yazdıkları maddelerden, dev sürpriz faturalar çıkıyor. Küçük oteller nasıl ödesin?

Turizm bizim, sektör bizim. Yerli acenteyi bitirme aşamasına getiren, fahiş komisyon isteyen, ödemeyince tehdit eden, bir günde sistemden atan online kanallara karşı genel olarak bir düzenleme yapılıp şartlar koyulmalı.

“Siz kim oluyorsunuz?” diyemiyoruz. Ama şimdilik …Avrupalıya ihtiyacımız var.

'Online dağıtım kanallarına evet, ama fahiş fiyatlı komisyona hayır' demek durumundayız. Online kanallarının çizgilerini belirleme zamanı geldi.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.