Otelcilikte gelir yönetiminin anahtarları nelerdir?

Anahtar performans göstergeleri, gelir yöneticilerine ve otel sahiplerine işletmelerinin performansı hakkında değerli bilgiler sağlar, gelirlerini ve finansal açıdan sonuçları en üst düzeye çıkarabilmeleri için birer stratejidir.

Aykut Bakay Aykut Bakay 27/11/2023 01:23
Otelcilikte gelir yönetiminin anahtarları nelerdir?

Otelcilikte Gelir yönetimi (Revenue Management), doğru odayı, doğru misafire, doğru zamanda, doğru fiyatla, doğru dağıtım kanalı üzerinden, en verimli satma uygulamasıdır, bunu biliyoruz.

Gelir yönetiminin 9 tane önemli anahtarı vardır. Bunlara KPI (Key Performans Indicator) diyoruz. Esas anlamı Performans Göstergesi Anahtarları dir. Aslında KPI kelimesi sadece gelir yönetimi için kullanılmaz; Pazarlama, Finans, Insan Kaynakları, Bilgi İşlem, Misafir deneyimleri konularında da kullanılsa da en fazla Revenue konularında ismi geçer.

Revenue Management alanında KPI lar şunlardır;

1. Occupancy ( Doluluk)

Doluluk oranı, bir otelde herhangi bir zamanda dolu oda sayısını ifade eder. Bir otelin mevcut alanı ne kadar verimli kullandığını değerlendirmek için kullanılabilir ve geliri en üst düzeye çıkarmak için diğer ölçütlerle birlikte kullanılabilir. Doluluk oranı bir yüzde olarak ifade edilir ve oda sayısının doluluk oranına bölünmesiyle hesaplanır.

2. ADR (Ortalama günlük ücret)

Ortalama günlük ücret (Avarage Daily Rate), otel yönetimine ücretli dolu oda başına ortalama geliri gösteren bir göstergedir. Oda gelirinin satılan oda sayısına bölünmesiyle hesaplanır. En kullanışlı gelir yönetimi KPI'larından biridir ve yakın bölgedeki veya benzer özelliklere sahip diğer otellerle karşılaştırma yapılmasına olanak tanır.

3. RevPAR (Mevcut oda başına gelir)

Mevcut oda başına gelir (RevPAR), dolu olup olmadıklarına bakılmaksızın oteldeki mevcut oda başına elde edilen ortalama gelir miktarı ile ilgilidir. Oda gelirinin mevcut oda sayısına bölünmesiyle ya da ortalama günlük ücretin doluluk oranıyla çarpılmasıyla hesaplanabilir. Bu KPI özellikle bir oteldeki tüm odaların genel gelir getirici performansını ölçmek için kullanışlıdır.

4. RevPOR (Dolu bir odadan elde edilen tüm gelir)

Ortalama günlük ücret gibi, dolu oda başına gelir veya RevPOR (Revenue per occupied room) yalnızca fiilen kullanımda olan odalardan elde edilen gelirle ilgilidir. RevPOR dolu bir odadan elde edilen tüm geliri hesaba katar, bu nedenle oda servisi ve çamaşırhane hizmeti gibi şeyler de dahil edilecektir. Dolu odalardan elde edilen toplam gelirin dolu oda sayısına bölünmesiyle hesaplanabilir…

5. GOPPAR (Tüm odalardaki brüt işletme kârı)

Dolu olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm odalardaki brüt işletme kârına bakar. GOPPAR (Gross operating profit per available room ) Brüt işletme kârının mevcut toplam oda sayısına bölünmesiyle hesaplanabilir ve tüm gelir akışlarında genel işletme performansının sağlam bir göstergesidir.

6. TRevPAR ( Tüm otelin oda başına elde edilen gelir)

Mevcut oda başına toplam gelir veya TRevPAR (Total revenue per available room ) odaların gerçekten dolu olup olmadığına bakılmaksızın mevcut oda başına elde edilen gelir miktarına odaklanan bir KPI'dır. Ancak RevPAR'dan farklı olarak, restoranda, barda veya oda servisinde harcanan para da dahil olmak üzere odalardan elde edilen tüm gelirleri içerir. Toplam gelirin oteldeki oda sayısına bölünmesiyle hesaplanabilir.

7. NRevPAR ( Mevcut oda başına elde edilen gelir)

Mevcut oda başına net gelir veya NRevPAR (Net Revenue Per Available Room) mevcut oda başına elde edilen gelir miktarına bakan bir başka gelir yönetimi KPI'sıdır. Ancak NRevPAR net gelire odaklanır, yani bir odanın satışıyla ilgili dağıtım maliyetleri önce oda gelirinden düşülür, ardından bu rakam oteldeki oda sayısına bölünür. Satılan odalardan elde edilen gerçek gelirin daha doğru bir resmini sunabilir.

8. ARPA (Hesap başına ortalama gelir)

Hesap başına ortalama gelir veya ARPA (Average Revenue Per Account) belirli bir dönem boyunca müşteri hesabı başına elde edilen ortalama gelir miktarını göstermek için kullanılan bir gelir yönetimi temel performans göstergesidir. Genellikle aylık veya yıllık bazda hesaplanır ve seçilen zaman dilimi otel sahiplerine mevcut müşterilerin ortalama gelir değerini veya yeni müşterilerin değerini kolayca gösterebilir. ARPA, aylık yinelenen gelirin toplam hesap sayısına bölünmesiyle hesaplanır.

9. EBITDA (Faiz, vergi, amortisman ve tükenme payları öncesi kâr)

Faiz, vergi, amortisman ve tükenme payları öncesi kâr EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization) önemi giderek artan bir KPI'dır. Finansman faiz oranları, hükümetl tarafından belirlenen vergi oranları ve farklı devralma geçmişleri gibi değişkenler çıkarıldıktan sonra bir otelin günlük işletme karlılığını göstermek için kullanılır, çünkü bu faktörler sonuçları bozabilir. Bu nedenle, özellikle farklı bölgelerdeki veya sektörlerdeki işletmelerin finansal performansını karşılaştırırken kullanışlıdır. Toplam gelirden diğer tüm giderlerin çıkarılmasıyla hesaplanır.

Eğer istek gelirse tüm bu indikatörlerin nasıl hesaplandığını, ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını daha ilerideki yazılarımda teker teker anlatırım.

Indikatörlerinizin yüksek göstermesi dileğiyle…

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.