Otelcilerin yaralarını ‘komşu’ sarıyor

Kovid-19 salgın sürecinde ekonomik olarak zor günler yaşayan Edirne esnafının yaralarını komşu ülke Bulgaristan’dan gelen ziyaretçiler sarıyor.

28/10/2020 13:06
Otelcilerin yaralarını ‘komşu’ sarıyor

Gıdadan giyime, kozmetikten, zücaciyeye kadar her türlü ihtiyacını yerel esnaftan karşılayan komşular, alışverişlerinin yanı sıra kentteki otellerde konaklıyor.

Özellikle Cuma ve Cumartesi günleri Bulgaristan’dan gelen misafirlerin sayısında artış olduğunu belirten Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi ve Balta Hotel İşletmecisi Gökhan Balta, “Bulgaristan’dan Edirne’ye hem alışveriş hem de konaklama için akın akın gelen misafirler bize vitamin oldu” dedi.                                                         

Edirne’de turizm kaynaklı yaşanan olumlu ve olumsuz durumları değerlendiren Balta, yerel esnafı ayakta tutacak çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

“Hem ekonomik, hem de ticari psikoloji düzelmeye başladı”

Kovid-19 salgın sürecinden olumsuz etkilenen sektörlerin başında otellerin yer aldığını aktaran Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi ve Balta Hotel İşletmecisi Gökhan Balta, sınır kapılarının açılmasının ve karantina kuralının kaldırılmasının ardından yeniden Bulgaristan’dan Edirne’ye gelen turistler sayesinde hem ekonomik, hem de ticari psikoloji açısından düzelmeler başladığını ifade etti.

“Konaklamalı gelen komşular bize vitamin oldu”

Euro’nun yükselişindeki etkiyle Bulgaristan’dan kente gelen turistlerin aynı zamanda otellerde konaklamaya başladığını söyleyen Balta; “Özellikle Cuma ve Cumartesi günleri Bulgaristan’dan gelen misafirlerin sayısı artıyor. Bu noktada hem konaklama sektörü hem de diğer sektörler için iyi bir ivme oluşmaya başladı.

Yaşadığımız zorlu sürecin ardından Bulgaristan’dan Edirne’ye hem alışveriş hem de konaklama için akın akın gelen misafirler bize vitamin oldu. Haftada 2 gece konaklama oluyor. 7 günden sadece haftada 2 gün bu yoğunluğu yaşayabiliyoruz. Ama buna da şükür diyelim.

Aylık doluluk oranları noktasında konaklama tesisleri hala tam dolmuş sayılmaz. Bulgaristan’dan kente gelip çeşitli ihtiyaçlarını buradan karşılayan Bulgar turistler konaklama sektörüne de para bırakıyorlar. Konaklama, yiyecek içecek ve giyim sektörü Bulgaristan’dan gelen turistlerle yeniden bir hareketlilik kazandı” dedi.

“Belli düzenlemeler yapmak kente katkı sağlayacaktır”

Bulgaristan’dan gelen misafirlerin Edirne’ye katkısı olduğu gibi Ülke ekonomisine de katkısı olduğunu ifade eden Balta; Edirnehaber'de yer alan haberde, "Yerel esnafın yanı sıra ulusal markaların satışını yapan yerler de bu gelişlerden faydalanıyorlar. Bizim önceliğimiz tabi ki yerel ekonominin canlı kalmasını sağlamaktır. Belli bölgelerde alışveriş yoğunluğu daha fazla oluyor.

Aslında şehrin yöneticilerinin bu yoğun olan bölgelerde hem trafik hem de yol düzenlemeleri anlamında daha fazla düzenleme yapmasında fayda var. Bu sürekliliği olan bir durumdur. Bu yüzden buna göre düzenlemeler yapmak şehre katkı sağlayacaktır. Güvenli alışveriş yapacakları düzen oluşturulmalıdır. Geçmiş dönemde yapılan hatalar tekrarlanmamalı ve bu noktada kontrol mekanizmalarının daha iyi çalışması gerekiyor.

Bazı durumlarda kötü duyumlar alabiliyoruz. Bu noktada denetimlerin arttırılarak güvenin oluşturulması gerekir. Müşteri velinimettir. Onların kendi grupları da var. Orada her şeyi konuşup değerlendiriyorlar. Ayaklarımız yere sağlam basmalı ki önümüzü görelim” ifadelerine yer verdi. 

“Etkinlikler iptal edildi, oteller boş kaldı”

Önceki yılarda Kakava ve Hıdrellez şenlikleri ile Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin olduğu zaman Edirne’deki otellerde kalacak yer bile bulunamadığını çevre ilçelerdeki otellere kalmaya gidenlerin olduğunu hatırlatan Balta, salgın nedeniyle iptal edilen etkinlikler sebebiyle otellerin boş kaldığını söyledi.

“Yaralarımızı komşular sarıyor”

Salgın nedeniyle otellerde yaşanan boşluğu Bulgaristan’dan gelen turistlerin kapattığını söyleyen Balta; “Bu yılki eksikliği de Bulgaristan’dan gelen turistlerle kapatarak yaralarımızı sarıyoruz.  Kovid-19 salgın sürecinde aylarca işletmeler kapalı kaldı, caddelerde insan yoktu.

Ekonomik olarak etkilenmenin yanında psikolojik olarak da çok etkilendik. Sınır Kapıları açık kaldığı sürece Aralık ayı sonuna kadar Bulgaristan’dan otel rezervasyonları var. Tabi amacımız bunu geniş zamanlara yayabilmek ve daha fazla gelmelerini sağlamaktır” şeklinde açıklamada bulundu.

“Yerel yöneticiler esnafı canlı tutacak çalışmalar yapmalı”

Yerel yöneticilerin bir araya gelerek esnafı canlı tutacak çalışmalar yapması gerektiğini ifade eden Balta, yerel yatırımcıyı doğru şekilde yönlendirmek, kente çekmek için daha fazla çalışmak ve ve o parayı şehrin içinde bıraktırmak gerektiğini ifade etti.

“Salgın tedbirlerine uyuyoruz”

Salgın tedbirlerini bire bir uyguladıklarının altını çizen Balta, Bulgaristan’dan gelen vatandaşların özellikle otele girişlerde maske ve hijyen konusunda tedbirli davrandığını söyledi.

Kovid-19 kurallarına uyumda herkesin hassasiyet göstermesi gerektiğine değinen Balta, zaman zaman sosyal mesafe kuralına uyulmasa da gerekli uyarılarla bunun da üstesinden gelindiğini belirtti.

Tedbirlere uyum sayesinde Edirne’deki hiçbir otelde sıkıntı yaşanmadığını aktaran Balta, bu noktada gerek işletme çalışanlarının gerekse personelin gösterdiği hassasiyetle bu sürecin sıkıntısız bir şekilde atlatılacağını söyledi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.