Marmaris´te neler oluyor?

Korkutucu kültür çatışması Marmaris’i geriyor. Marmaris’te bir grup değerlere saygısızlık gerekçesi ile İngiliz tatilcilere saldırıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Marmaris´te neler oluyor?

Ellerinde bira şişeleri ve shot kadehleri olan İngiliz turistler Ramazan’da oruç tutan kızgın bakışlı yerli halkın öfkesi ile karşılaşıyor. Görüldüğü kadarıyla meşhur turizm kentinde hararet yükselmiş durumda ve her an kitlesel hareketler başlayabilir.

Caddeler hareketli ve daha da vahimi Doğu ve Batı kültürlerinin çatışma gürültüsü geliyor. Ramazan’ın ilk günü akşam ezanına karşılık sarhoş İngilizlerin de alkol dolu bir gecenin sabahında, 200 yıllık bir kilisede çığlıklar attığı duyuldu.

Sarhoş gençler işin nereye varacağını bilmeden karşılıklı olarak şiddetin dilini yükseltmeye devam ediyor. Ortalık ciddi anlamda geriliyor. Geçen iki haftada Marmaris’in imajı korkutucu biçimde farklılaştı.

Bu farklılaşma önce 17 yaşındaki İngiliz gencin pansiyonuna dönerken kaçırılması, çırıl çıplak soyulduktan sonra 10 kez bıçaklanarak ölüme terk edilmesi ile başladı. Dwayne Ward provokasyonu, bir yerel çetenin bir genç kızın öpülmesini bahane etmesi ile başladı. Ward’ın hayatını bir Türk cerrah kurtardı.

Yedi gün önce Aaron Saunders isimli tatilcinin kafasına şişe vurulduktan sonra kan ile kaplanmış yüzünün şok edici fotoğrafları ortaya çıktı. Türk gençlerinin turistleri mobiletleri ile ana yollarda rahatsız etmeleri ile ilgili haberler yaygınlaştı.

Ama, şiddetin tek taraflı olduğunu söylemek de zor. Geçtiğimiz ay bir İngiliz turistin taksi şoförünü yüksel ücret istediği için ölümüne dövdüğü iddiaları ortalığı kaplamıştı.

Sunday Mirror isimli gazete geçen hafta Marmaris’e gelerek iddiaları yerinde araştırmayı tercih etti. Gazete temsilcileri Türk gençlerini turistlerin saygısızlıklarından bunalmış ve öfkeli bir halde bulduğunu yazdılar.

Marina duvarında arkadaşları ile oturmakta lan bir ‘çete’ üyesi içmeyi bilmeyen İngilizlere kızgın olduklarını söyledi.

“ İçki içmeye başladıklarında aptallaşıyorlar. Etrafa bağırmaya ve bela aramaya başlıyorlar” diyen Ahmet Esmer, 19, “Kız arkadaşlarını bile rahatsız ediyorlar. Başka kadınlara karşı kabalaşıyorlar. Bu davranışlar sorun yaratır, başka ne olacak ki?  Şiddeti körükleyen alkol burada çok ucuz. Bir tekila shot’u bir pounddan daha az bir paraya satılıyor. Ki genç kızlar ise bir öpücük karşılığı bedava alabiliyorlar.

Bir soyunma partisinin sonunda eski bir cami kenarında konuşan Ferdy Hanroot, 34 ise “ Buraya gelen bütün yabancıların içinde en kötüsü İngiliz kızları” diyor.

“ Ne yaptıklarını bilemez hale gelinceye kadar içiyorlar.”

İngiliz turist Anthea, 21, ise “ Evet, hemen cami yanında parti yapmanın saygısızlık olarak görüldüğünü anlıyorum, ama burası bir turist kenti.”  “Burasını bir turist kenti olarak istemiyorlar ise, bu özelliğini kaldırsınlar. Ne demek istediğimi anlıyor musun?”

“ Bu kent 18-30 yaş arasına ait. E bu durumda insanlar ne bekliyor ki?”

Anthea ise çıkan sorunlar için Türk erkeklerini suçluyor.

 “İlk başta çok arkadaşça yaklaşıyorlar. Ama birkaç tanesi ile berbat deneyimler yaşadım”

 “Ailemle birlikte yürüyordum. Birkaç genç yanımdan bisikletleri ile geçerken göğüslerimi sıktılar. Çok üzüldüm. Bu saygısızlık beni öfkelendirdi.

Camilerde ibadet eden Türkler hemen dışarıdaki turistlerin gittikçe alçalan davranışlarını hemen yargılarken, bazı azgın yerliler ise dövmeli, mini giyimli İngiliz kızlarını basit cinsel avlar olarak görüyor.

Bir expat “ Bir çok genç kız genç Türk erkeklerinin dikkatini çekmekten mutlu oluyor. Türkler onlara ne kadar güzel olduklarını söylüyor, bedenlerinin çekiciliği için komplimanlarla şaşırtıyorlar.” diyor.

“Bir çoğu bunu kızın erkek arkadaşının yanında yapıyor. Genç kızların erkek arkadaşları bu davranışları çoğu zaman görmezden gelmeyi tercih ediyor. Tek başına gelen kızlar ise hemen bir erkek aramaya başlıyorlar.”

Marmaris’in Müslüman nüfusu bu ay oruç tutmaya başladı.

Öte yandan, kentin polis gücü ise şiddetin önüne geçmek için ellerinden geleni yaptıklarını ama alkolün en büyük problem olarak önlerine çıktığını söylüyor. Marmaris Kaymakam’ı Ali Galip Saral, “ bütün kavgalar alkol yüzünden çıkıyor.” diyor.

“Kışın 60 bin olan nüfusumuz yazın Mayıs’tan itibaren 500 bini buluyor.”

 “Bu hızlı artış beraberinde kültür çatışmasını getiriyor. Alkol de ucuz olunca gençlerin sorun çıkarması kaçınılmaz oluyor.”

 “Birkaç hafta önce bir İngiliz taksi parasını ödememek için sürücüyü öldüresiye dövdü.”

 “Ama küçük problemleri de görmezden gelmeyi tercih ediyoruz. Hapishanemiz yeterince büyük değil.”

 “İnsanlara bir daha gelmemelerini söylesek de, taksicilerle, plaj görevlileri ile ve otel personeli ile aralarında hep kavga çıkıyor.

Dwayne Ward’ın bıçaklanması hakkında konuşan Kaymakam Saral kendisini bu felaketten kişisel olarak sorumlu tutuyor.

 “Uyku uyuyamadım. Çocuğun ailesine elimden gelen desteği vermek ve suçluları yakalamak için her şeyi yaptım. Bu konuda Başbakan da aradı. Biz bu kentte böyle şeyler istemiyoruz.”

Dwayne’nin bıçaklandığı yere yakın bir oto temizlik dükkanında çalışan 26 yaşındaki Atilla Dinçer saldırı ile ilgili olarak tutuklandı.

Ama bu şiddet İngilizlerin Marmaris’e olan ilgisini azaltmaya yetmiyor.

Leeds’ten Hannah,21, “ Aslında bu kenti asla gençler için bir tatil destinasyonu olarak düşünmedim” diyor. “Benim tercihim Ayia Napa ve Magaluf. Ama yine de Marmaris’i seviyorum.

Hannah’ın arkadaşı spor akademisi öğrencisi  Emma, 21, “ Saldırıları duyduk. Ama bunların aynısı ülkemizde, her sokakta yaşanıyor.” diyor.

 “İçkiler çok hesaplı. Votka ve Red Bull 10 TL.

Marmaris’in dini önderleri İngilizlerin aptalca hareketlerinin iki ülkeyi birbirinden uzaklaştırmasından korkuyorlar.

Türkiye’nin hesaplı tatil paketleri her yıl milyonlarca İngiliz’i bu ülkeye çekiyor. Türkiye turizmi hızlı büyüyor.

Baş İmam Hasan Essöz, 60, “ İslamın verdiği mesaj herkesi sevmek ve onlara yollarını bulmakta yardımcı olmaktır” diyor.

“Ama bu İngiliz kültürü ve bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok”

 “Ben İngiltere’ye geldiğimde içmezdim, parti yapmazdım ama sizin ülkenizde olan biten budur aslında.”

“İslamın bakış açısına göre herkes aynıdır. İnsanları Türk ya da İngiliz olarak değil, insan olarak görürüz. Kimseye saldırı hakkınız yoktur.”

Marmaris’te 37 cami ve 11 kutsal mekan var.

Herşeye rağmen Marmaris şafakları çatışan kültürlerin seslerini taşıyor. Bu sözler de sağır kulaklarda hiçbir etki yapmıyor. (tourexpi)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.