Kodu ‘ISL’ peki adı ne olacak?

29 Ekim tarihi itibariyle faaliyete başlayacak olan Yeni İstanbul Havalimanı'nda, 1 Ocak 2019'dan itibaren “IST” kodu kullanılacak. 6 bilim insanı ise, isim için özel çalışma yapıyor.

07/10/2018 21:29
Kodu ‘ISL’ peki adı ne olacak?

Bugüne kadar 7.5 milyar Euro harcanan İstanbul Yeni Havalimanı’nda sona yaklaşıldı. 29 Ekim tarihi itibariyle faaliyete başlayacak olan havalimanında, 31 Aralık 2018 gecesine kadar “ISL” kodu kullanılacak. Bu tarihten sonra ise Atatürk Havalimanı’nda kullanılan “IST” kodu İstanbul Yeni Havalimanı’na geçecek.

Taşınmanın 29-31 Aralık 2018’e ertelendiği İstanbul Yeni Havalimanı’nın son durumunu, İGA Havalimanı İşletmesi AŞ CEO’su Kadri Samsunlu Hürriyet'ten Vahap Munyar'a anlattı. Samsunlu’nun ilk sözü açılış tarihi ile ilgili oldu:

Açılışımız “sembolik” değil, gerçek olacak

- 29 Ekim 2018’deki açılışımız “sembolik” değil, gerçek olacak. O günden itibaren Türk Hava Yolları (THY) az da olsa bazı seferlerini buradan yapacak.

- Atatürk Havalimanı’ndan buraya 45 saat süreceği öngörülen taşınma işlemi 2 ay kaydırıldı. 29-31 Aralık’ta büyük taşınma gerçekleşecek.

- Yani, sayın Cumhurbaşkanımız 29 Ekim’de açılışı yaptıktan sonra burası kapanıp, 2 ay sonrayı beklemeyecek. THY’nin tarifesini düzenleyebildiği bazı iç-dış seferler buradan yapılacak.

6 bilim insanı isim için özel çalışma yapıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Haziran 2018 günü akşam saatlerinde İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk inişi yaptıktan sonra İGA Havalimanı İşletmesi’nin ortakları Cengiz, MAPA, Limak, Kolin ve Kalyon İnşaat’ın patronlarıyla görüştü.

IGA’nın ortağı şirketlerin yönetim kurulu başkanları Mehmet Cengiz, Cemal Kalyoncu, Nihat Özdemir ve Mehmet Nazif Günal başta olmak üzere, tüm ekip sordu:

7.5 milyar Euro’luk İGA, 29 Ekim’de ‘ISL’ koduyla açılıyor

6 bilim insanından oluşan bir ekip kuruldu, isim konusunda çalışmalar başladı. Söz konusu ekip, dünyadaki örnekleri araştırırken, ABD’den bazı havalimanlarına odaklandı:

* Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı: 1920’lerde Atlanta Belediye Havalimanı adıyla temeli atıldı. 1971’de William B. Hartsfield’in adı verildi. 2003’te havalimanının adına Maynard H. Jackson da eklendi. Yani, halen dünyanın en büyüğü olan Atlanta Havalimanı, bir asırlık geçmişine katma değer sağlayan iki liderin adıyla faaliyet gösteriyor.

* Reagan National Havalimanı: 1926’da Washington Havalimanı adıyla kuruldu. 1998’de William Jefferson Clinton, bir önceki Başkanı onore etmek için Ronald Reagan Washington Havalimanı olarak değiştirilmesini öneren Kongre kararını onayladı. O sırada Reagan hayattaydı. 2004’te vefat etti.

* Houston Havalimanı: 1937’de William P. Hobby tarafından açıldı. 1969’da dönemin ABD Başkanı George Bush, bu havalimanını büyüten adımı attı. Şimdi, üst kimliği “Houston Havalimanı” olsa da, aynı zamanda “George Bush Kıtalararası Havalimanı” olarak da tanınıyor.

* Bill ve Hilary Clinton Havalimanı: Arkansas’ta 1937 yılında Adams Fields adıyla açılan havalimanının adı, 2012’de “Bill ve Hilary Clinton” olarak değiştirildi.

İGA Havalimanı İşletmesi CEO’su Kadri Samsunlu, 6 bilim insanının yürüttüğü çalışmalar sırasında, kendi kişisel görüşünü şöyle ortaya koydu:

- Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ülkemiz için tartışılmaz bir değerdir. Böylesine büyük bir değerin bu tür kıstaslar içine sokulmaması gerekir.

Vahap Munyar'ın yazısının tamamına aşağıdaki linkten uaşılabilir: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/vahap-munyar/7-5-milyar-euroluk-iga-29-ekimde-isl-koduyla-aciliyor-40978967


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.