KKTC’de turizm çalışanları sokağa indi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) turizm çalışanları, korona virüs salgınına yönelik alınan önlemler nedeniyle yaklaşık 9 aydır evine ekmek götüremedikleri ve hükümetten destek alamadıkları gerekçesiyle Girne’de yürüyüş düzenledi.

06/03/2021 11:08
KKTC’de turizm çalışanları sokağa indi

Dünyayı etkisi altına korona virüs salgını nedeniyle çeşitli ülkelerde çok sayıda iş alanında kapanmalar olurken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de (KKTC) turizm sektörü salgın nedeniyle büyük zarar gördü. KKTC’de 2 bin turizm çalışanı, yaklaşık 9 aydır evine ekmek götüremediği ve hükümetten gerekli maddi desteği alamadıkları gerekçesiyle, turizm kenti Girne’de sokaklara döküldü.

Turizm Emekçileri Platformu, sektör çalışanlarının pandemi nedeniyle yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla Ramadan Cemil Meydanı’ndan sahile doğru yürüyüş düzenledi. Turizm emekçileri ellerinde “Yönetmek kapatmak değildir”, “Açlıktan ölüyoruz kapıları kontrollü açın” yazılı pankartlarla yürüdü. Eyleme, Girne esnafı da destek verdi.

Turizm sektörü korona virüs salgınına yönelik alınan tedbirler çerçevesinde açılmalı

Platform Sözcüsü Fuat Neşe, turizm sektörünün korona virüs salgınına yönelik alınan tedbirler çerçevesinde açılmasını talep etti. Yürüyüşün ardından turizm çalışanları adına hazırlanan açıklamayı okuyan Neşe, ülke ekonomisinin lokomotifi olan turizm sektörünün 15 bin kişilik iş gücüyle 45

bin kişilik aile sorumluluğu taşıdığına vurgu yaptı ve 1 yıllık pandemi sürecinde sektörçalışanlarının açlığa mahkum edildiğini savundu. Fuat Neşe, 4 Aralık 2020’den bu yana ülkeye turist taşıyan uçak gelmemesine rağmen, turizm sektörünün virüsün bulaşma kaynağı olarak gösterildiğini dile getirdi.

Türk vatandaşlarının KKTC’yi ziyaret etmesine olanak tanınmalı 

Türkiye ile de istişare içinde aşılanan Türk vatandaşlarının KKTC’yi ziyaret etmesine olanak tanınması ve İngiltere’de iki doz aşısını yaptıran binlerce vatandaşın ülkede tatil yapmalarının önünün açılmasını talep eden Neşe, turizm çalışanlarının bir an önce aşılama programına dahil edilerek ekonomik çarkların dönmesi önündeki engellerin kaldırılması için çağrıda bulundu.

Turizm Emekçileri Platformu dün açıklanan Bakanlar Kurulu kararlarında, turizm sektörüne yönelik herhangi bir açılım ve ekonomik desteğin ortaya çıkmaması nedeni ile önümüzdeki hafta başkent Lefkoşa’da daha geniş katılımlı büyük bir eyleme gideceğini duyurdu. (İHA)

Turizm Emekçileri İnsiyatifi tarafından yapılan Basın açıklaması şöyle:

"Bizler, 15,000 kişilik işgücüyle 45,000 kişilik aile sorumluluğunu taşıyanlar; Ülkemize gelen sadece bir buçuk milyondan fazla turiste değil sizlere de yıllardır hizmet edip, bu pandemi sürecinde sizlerin görmezden gelerek açlığa mahkum ettiğiniz Turizm Emekçileriyiz. Açız, kiramızı ödeyemiyoruz, çocuğumuza ilaç alamıyoruz “Yaşamak İstiyoruz”.

Bizler, ülke ekonomisinin lokomotifi dediğiniz sektörün çarklarını alın terleriyle 24 saat döndüren çalışanlarız. Bizim sesimizi duymanızı, bize kulak vermenizi istemek bizim hakkımızdır.

Bu ülkeyi yönettiğini iddia edenlere çağrımız çok nettir; “Gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz”.

Sizler bu süreç içerisinde ne bilimin ışığına ayak uydurabildiniz ne de ekonominin çarklarını döndürebildiniz.

Bilim insanlarıyla görüşerek sizlere sunduğumuz önerilerimizi hasıraltı edip, kamuoyunu yanlış bilgilendirerek bizleri hedef gösterdiniz.

4 Aralık 2020’den beridir ülkemize turist taşıyan tek bir uçak dahi inmezken, sizler turizm sektörünü bulaşın kaynağı olarak göstermeye çalıştınız. Bulaşın gerçek kaynağını sakladınız

Yönetenlerin beceriksizliklerinin acısını çeken bizler artık susmayacağız. 

Talebimiz çok nettir; “Sektörümüzü sağlık önlemleri çerçevesinde açın. Çift PCR’lı, konaklama tesislerinden çıkmamayı taahhüt eden 3 günlük charter uçuşları ile gelecek ziyaretçilere kapıları derhal açın.”

Sektörün açılmasına vergi toplayacağınız tarihlere bakarak değil, bilim ve aklın doğrultusunda karar verin. 

En azından Güney komşumuza bakıp onların nasıl açılmaya başladığını değerlendirin.

Sizlere çağrımız bilimin ışığında ekonominin çarklarının dönmesi önünde engel olmamanızdır.

Bu ilk eylemimiz ilk uyarımızdır. Ümit ederiz ki ikinci bir eyleme gerek kalmaz. Ama gerekirse buraya, bu meydana binlerle geleceğiz. Hakkımız arayacağız hakkımızı alacağız." 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.