Kahve vizesinin devamı gelecek...

Türkiye ve Yunanistan makamları, iki ülke arasındaki turist akışını artırmaya yönelik olarak yeni bir vize prosedürü hazırlıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kahve vizesinin devamı gelecek...

2012 yılında Yunan makamları, Ege adalarını gezen Türk vatandaşlarının vize işlemlerini kolaylaştırmak için pilot bir program başlattı. Fikri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile Güney Ege Bölge Valiliği'nce Rodos Adası'nda birlikte düzenlenen bir toplantı sırasında Türk seyahat acentaları  ortaya attı.

Kısa süreli vize teklifini olumlu karşılayan Güney Ege Bölge Valisi Giannis Mahairidis, Yunanistan'ın AB dönem başkanlığı sırasında konuyu resmen gündeme getireceklerini söyledi.

"Kahve Vizesi" olarak da adlandırılan program Türkiye ile Yunanistan arasındaki coğrafi yakınlık üzerine kurulu bir girişim. Bu vize günübirlik geziler için öngörülmekte olup normal vize işlemi gerektirmiyor. Birliğin verilerine göre 2013 yılının ilk dokuz ayında 509.000 Yunan vatandaşı Türkiye'yi ve 133.000 Türk de Yunanistan'ı ziyaret etti.

Avrupa İstikrar Girişimi (European Stability Initiative) Kurucu Başkanı Gerald Knaus, kısa süreli vize projesinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri güçlendirebileceğini söyledi.

Knaus "Polonya, Ukrayna'da Polonya-Şengen sınırında yaşayanlar için çok büyük rahatlık sağlayan düzenlemeler yapmayı başarırken, Finlandiya St. Petersburg'dan Güney Finlandiya'ya kolay bir şekilde günübirlik seyahat eden yüz binlerce Rus vatandaşından büyük gelir sağladı," dedi.

Ancak Knaus, bunun Türk pasaportu taşıyanlara tam vize serbestliği anlamına gelen bir uygulamayı içermediğini söyledi. 2012 yılında Yunan makamları Türkiye'ye yakın Midilli, Sakız, Sisam, Rodos ve Kos adalarından oluşan Ege adalarını ziyaret eden Türk vatandaşlarına vize işlemlerini kolaylaştırmak için bir pilot program başlatmıştı. Program Türk turistlerin 15 günden az sürecek ziyaretler için vizelerini ada limanlarında alabilmelerini sağlıyor.

Her iki ülke Şengen pilot programının ikinci yılı raporlarını inceliyor ve yakında genişleme planlarını konuşmaya başlayacak. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy "Kahve Vizesi"nin muhtemelen gelecek yaz döneminde uygulanacağını söyledi.

Ulusoy "Bu vize girişimiyle günübirlik olarak Yunan adalarına giden Türk turistlerin sayısında bir artış bekliyoruz. Ve bu, Yunanistan ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacak" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.