İyi yoldayız, moraller iyi...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Turizmde çeşitli alanlarda yaşanan olumlu gelişmeler bize de yansıyor" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İyi yoldayız, moraller iyi...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye turizmine tarihimizi, kültürümüzü, müze ve ören yerlerimizi, sivil mimarlık örneklerimizi katarak turizmi yaygınlaştırmaya ve dünyada marka değeri daha yüksek bir standarda kavuşturmaya çalışıyoruz'' dedi.

Günay, Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığı ve ilgili birimlerin 2012 bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, Türkiye'de turizmi tarihin zenginliklerini de değerlendirerek yaygınlaştırma çabasında olduklarını söyledi.

Bu kapsamda Türkiye'de özel olarak çalıştıkları alanlardan birinin de Van olduğunu belirten Bakan Günay, ''Van'da yaşananlar için biz ayrıca özel bir hüzün duyuyoruz. Van gerçekten tarihi ve o güzelim coğrafyasıyla turizmi yaygınlaştırma konusunda büyük potansiyel taşıyan illerden birisi. Bu deprem bizim hedeflerimizi bir süre ertelememiz sonucunu doğuruyor. Hayatını kaybeden yurttaşlarımızı rahmetle anarken bunun da altını çizmek istiyorum'' dedi.

Bu hafta içerisinde kültür ve sanat camiasının da kayıpları olduğunu anımsatan Günay, ses sanatçısı Esin Afşar'ı, usta yönetmen Lütfi Akad'ı ve Rahmi Saltuk'un oğlunu rahmetle andığını söyledi.

"TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye'nin bölgedeki ve dünyadaki bazı sıkıntılara rağmen turizm ile kültür alanında önemli gelişmeler yaşadığına dikkati çeken Günay, ''İyi bir yol alıyoruz. Bu, genel bir sinerjinin sonucu. Çeşitli alanlarda yaşanan olumlu gelişmeler bize de yansıyor'' dedi.

Dünyanın 2008-2009 ve 2010'da turizmde gezen sayısı ve gelir sayısı bakımından geriye gittiğini vurgulayan Günay, ''Türkiye bu gerilemeye rağmen ilerleyen istisnai ülkelerden biri olmaya başardı. Biz 2010 yılını 28.6 milyonla kapatmıştık. Bu yılı da sanıyorum 30 milyonun üzerinde bir rakamla kapatacağız. Gelirimiz de 20 milyar doların üzerinde. Bunu zaman olursa tartışmak istiyorum. TÜİK'in yaptığı hesaplamalar sadece turlara verilen rakamlardan elde edilen bir gelir hesaplaması. Türkiye'nin gerçek turizm geliri bu resmi rakamlara yansıyanlardan daha yukarılarda bir yerlerde'' diye konuştu.
 
Türkiye'nin 80'li yıllardan bu yana turizmi temel bir politika olarak ele aldığını kaydeden Bakan Günay, ''Rahmetli Özal'ı buradan anmak istiyorum. Türkiye'de bir vizyon çizdi. Bugün Antalya ve Belek bölgesinde yaşadığımız gelişmeler bu vizyonun sonucudur'' dedi.
 
Günay, Türkiye'yi bir kıyı turizmi ülkesi olmanın ötesine taşımaya çalıştıklarını belirterek, ''Türkiye turizmine tarihimizi, kültürümüzü, müze ve ören yerlerimizi, sivil mimarlık örneklerimizi katarak turizmi yaygınlaştırmaya ve dünyada marka değeri daha yüksek bir standarda kavuşturmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.
 
Kültür ve turizmin aynı bakanlığın çatısı altında olmasının zaman zaman tartışma konusu olduğunu ifade eden Bakan Günay, ''Eğer turizme kültür katmazsanız, kültürün çeşitliliğini katmazsanız sıradan bir deniz kıyısı turizmi ülkesi haline gelirsiniz. Zaman içerisinde de doğanız ilginç olmaktan çıkar ve tükenmeye doğru gidersiniz'' dedi.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.