İster inan, ister inanma…

Mısır’daki gelişmelerin nasıl bir an aleyhimize dönebileceğine dikkat çeken Bentour Swiss Yönetim kurulu Başkanı ve duayen turizmci Kadir Uğur, her şeyin yaz ortasında tersine dönebileceğini belirtiyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İster inan, ister inanma…

Sene 2011. Aylardan ekim. Bir yaz sezonunun bitmesine ramak  kalmış. Sezonun analizini yapıyoruz. Herkes sezonu kendine  göre değerlendiriyor. Sezon başında Tunus ve Mısırda  yaşanan olaylardan dolayı Türkiye ye yönelen turist akını hız kesmiş, yön değiştirmiş. Türkiye de ağzını şapırdatarak büyük karlar bekleyip, yaptıkları anlaşmaları hiçe sayan, attığı imzayı biraz daha fazla kar etmek için tanımayan, verdiği sözleri yalanlayan, senelerce Türk Turizmine destek veren isletmeleri biraz daha fazla para alacağım diye unutan, yani bindiği dalı kesen isletmeler ve yöneticileri hüsrana uğramış.

 

Böyle bir senaryoyu  düşünmek bile istemiyorum. Ama su anda planlanan ve uygulamaya bazı tesislerde başlanan oyun bu yönde gelişiyor. Mısır da Tunus da açıkta kalan turisti kazanmak için Sana senelerce sadakat ile bağlanmış kuruluşları ve de turistleri gücendirirsen bundan yalnız sen değil tüm Türk turizmi zarar görür. Bizde bir söz vardır; Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olmayalım.

 

Su an Bati Avrupa da tüketiciye yönelik turizm fuarları yoğun bir şekilde sürmekte. Bu fuarlarda gözlenen bu sene bilhassa Almanya, İsviçre ve Avusturya’daki tatilcinin tatil harcamalarını ön plana aldığıdır. Bunun böyle olacağı bir sene öncesinden ekonomistler tarafından ortaya atılmıştı.

 

Yani bu sene iyi is yapacak sektörler Turizm ve Otomobil  sektörleri olarak görülüyor. İnşallah sezon sonunda yüzünün akıyla bu sezonu iyi bir şekilde geçirmiş Türk Turizmini yasarız. Mısır ve Tunus da yaşanan olayların çok yakin bir zamanda tekrar normale döneceğini, bu normale dönüş ile beraber boşalmış tesislerin dolabilmek için büyük bir atağa geçmek zorunda kalacakları, bununda piyasada büyük bir fiyat indirimine dönüşebileceğini gözden kaçırmamak gerekir. Bu indirimli fiyatların henüz temmuz ve ağustos ayları için kararını vermemiş aileleri etkileyeceğini göz ardı etmememiz gerekir kanaatindeyim.

 

Bir ay sonra Berlin ITB Fuarında sezonun nasıl şekilleneceğini daha iyi görebileceğiz. Hayırlı karlar, iyi sezonlar.

 

Kadir Uğur

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.