İstanbul, Dünyanın En İyi 21’nci Şehri

Resonance Danışmanlık, nüfusu 1 milyondan fazla olan dünyanın önde gelen büyük kentlerini, yerel halk ve ziyaretçilerin altı ana kategorideki değerlendirmeleri ışığında belirlenen “Dünyanın En İyi 100 Şehri 2021 Listesini” açıkladı. İstanbul, söz konusu listede 21’nci sırada yer alıyor.

30/10/2020 14:42
İstanbul, Dünyanın En İyi 21’nci Şehri

Kerem Köfteoğlu’nun Resonance Danışmanlık şirketinin hazırladığı “Dünyanın En İyi 100 Şehri 2021” listesinden derlediği bilgilere göre, söz konusu çalışma “6P” diye özetlenen yer (Place), insanlar (People), programlama (Proggramming), ürün (Product) refah (Prosperity) ve tanıtım (Promotion) ana kategorileri temel alınarak yapıldı.

Yerel halk ve ziyaretçiler, şehirleri altı ana kategoriye bağlı 25 alt başlık altında toplanan konulara göre değerlendirdi. Alt başlıklarda hava durumu, ortalama güneşli gün sayısı, güvenlik, turistik yerlerin sayısı, açık hava etkinlikleri, COVID- 19 vaka sayısı, havalimanı bağlantısı, gezilecek yerler, müze ve sanat kurumlarının sayısı, kongre merkezleri, ekonomik büyüme, kişi başına düşen GSYİH, gece hayatı, restoran sayıları, AVM’ler, nüfus ve işsizlik oranı gibi konuları bulunuyor.

COVID-19 salgını herkesi zorladı

On yılı aşkın bir süredir turizm, gayrimenkul ve ekonomik kalkınma konusunda uzman bir ekibe sahip olduklarını vurgulayan Resonance Danışmanlık Başkanı Chris Fair, “Yaşanabilir en iyi şehir algısını şekillendiren faktörler hakkında kapsamlı araştırmalar yaptık. COVID-19 salgını bizi ve şehirlerimizi daha önce hiç yaşamadığımız bir şekillerde zorladı. Gelişmeler bizi, yaşama, çalışma ve iş yapma şeklimizi gözden geçirip, bunlar üzerinde yeniden düşünmeye zorladı” diyor.

Parklardan restoranlara, spor salonlarından müzelere kadar tüm mekanların kapatıldığı, insanların ortak alanlardan uzak durduğunu hatırlatan Fair “Pandemi bize, yaşadığımız veya ziyaret etmekten keyif aldığımız şehirlerin değerli olduğunu öğretti. En İyi Şehirler sıralamasının altıncısını hazırlarken, bütün bu gerçekleri göz önüne alarak, üç yeni faktör ekleyip çalışmamızı genişlettik. Şehirlerdeki refah kategorisindeki işsizlik oranında  temmuz ayının güncel verilerini kullandık.”

Gelir eşitsizliği endeksi ve şehirlerde milyon kişi başına COVID-19 vaka sayısında da 31 Temmuz 2020 tarihindeki güncel verileri baz aldıklarını hatırlatan Fair açıklamalarını şöyle noktalıyor: “En İyi Şehirler sıralaması, bu üç yeni faktöre ilişkin standart ölçütlerin yanı sıra, hava durumu, suç ve hane halkı gelirleri gibi konuları da içeriyor. Şehir yaşamını çekici kılan kaliteli restoranların, mağazaların, gece hayatı ve diğer deneyimlerin sayısını ölçmek için kullanıcı tarafından oluşturulan verileri birleştiriyoruz. Bu yüzden metodolojimiz diğerlerinden ayrılıyor. Krizin şehirler üzerindeki etkisini deneyimsel bir bakış açısıyla ölçmek için farklı bakış açısına sahip veri çalışmamız devam edecek.”

 

DÜNYANIN EN İYİ 25 ŞEHRİ- 2021

SIRA

ŞEHİR

ÜLKE

1

Londra

İngiltere

2

New York

ABD

3

Paris

Fransa

4

Moskova

Rusya

5

Tokyo

Japonya

6

Dubai

BEA

7

Singapur

Singapur

8

Barselona

İspanya

9

Los Angeles

ABD

10

Madrid

İspanya

11

Roma

İtalya

12

Şikago

ABD

13

Toronto

Kanada

14

San Francisco

ABD

15

Abu Dabi

BEA

16

St. Petersburg

Rusya

17

Amsterdam

Hollanda

18

Berlin

Almanya

19

Prag

Çekya

20

Washington

ABD

21

İSTANBUL

TÜRKİYE

22

Las Vegas

ABD

23

Doha

Katar

24

Seul

G. Kore

25

Sidney

Avustralya

KAYNAK: Resonance Danışmanlık 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.