Hollanda'da mahkeme sokağa çıkma yasağını haklı buldu

Hollanda'da Lahey Temyiz Mahkemesi, hükümetin Covid-19 salgınını önlemek amacıyla 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez uygulamaya koyduğu sokağa çıkma yasağının gerekli olduğuna hükmetti.

26/02/2021 15:58
Hollanda'da mahkeme sokağa çıkma yasağını haklı buldu

Temyiz Mahkemesi, salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağının uygulanmasını gerektiren olağanüstü koşullar olduğunu vurgulayarak, yerel mahkemenin ihtiyati tedbir kararını bozdu.

Hollanda'nın Bilim Kurulu olan, Salgın Yönetim Ekibi'nin tavsiyelerinin, hükümetin sokağa çıkma yasağı kararı alması için yeterli bir neden olduğu vurgulanan kararda, "Mahkeme, sokağa çıkma yasağının getirilmesinin orantılı olduğu ve diğer seçeneklerin makul bir şekilde mevcut olmadığı görüşündedir. Dolaşım hakkı gibi temel hakların geçici ve sınırlı ihlali, bu nedenle haklıdır" denildi.

BBC Türkçe'de yer alan haberde, Hollandahükümeti tarafından 23 Ocak'ta yürürlüğe konan sokağa çıkma yasağı, "Virüs Gerçeği" (Virüs Waarheid) adlı örgütün başvurusu üzerine, 16 Şubat'ta Lahey Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Yerel mahkeme, 21:00-04:30 saatleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağının "hareket özgürlüğü ve mahremiyet hakkını" ciddi biçimde ihlal ettiğine karar vermişti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.