Haydarpaşa Garı otel mi oluyor?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Mülkiyeti TCDD’ye ait olan Haydarpaşa Garı’nın bazı taşınmazların yıkılacak olmasını Meclis gündemine taşıdı.

24/08/2019 22:41
Haydarpaşa Garı otel mi oluyor?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Mülkiyeti TCDD’ye ait olan Haydarpaşa Garı’nın bazı taşınmazların yıkılacak olmasını Meclis gündemine taşıdı.

T24'te yer alan habere göre Tekin, “Haydarpaşa, asli işlevi olan İstanbul kentinin tren garı olarak kullanılmalıdır. Çevresindeki alanlar da sermayeye ve ticarete peşkeş çekilmemelidir. Gar yerleşkesi halka aittir. Bir ticari faaliyetin aracı haline getirilemez.Kamusal bir alanın daha sermayeye kaynak olarak aktarılmasına vesile olmayın! Uyarıyoruz” dedi

Tekin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘ın yanıtlaması için soru önergesi verdi

CHP’li Gürsel Tekin’in Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

‘Mülkiyeti TCDD’ye ait olan Haydarpaşa Garı’nın bazı taşınmazlarının Kültür Bakanlığı’na devredildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Bu devir işlemi sonucunda, 5 Numaralı Koruma Kurulu; 41-50-51-82-103 ve 118 numaralı, Haydarpaşa Garı ve Çevresi Kentsel Tarihi SİT alanı sınırlarında kalan altı adet parselin yıkılmasında sakınca olmadığına karar vermiştir. Tüm kaygılarımızda bu karardan sonra başlamıştır.

Haydarpaşa, asli işlevi olan İstanbul kentinin tren garı olarak kullanılmalıdır

Koruma Kurulunun asli görevi, sit alanı ilan ettiği bir alanı koruyup kollamakken, Kültür ve Turizm Bakanlığı adı altında kullanılıp kamusal alanın sermayeye kaynak olarak aktarılmasına vesile olması tam bir akıl tutulmadır. Haydarpaşa, asli işlevi olan İstanbul kentinin tren garı olarak kullanılmalıdır.

Çevresindeki alanlar da sermayeye ve ticarete peşkeş çekilmemeli, halkın doğrudan kullanımına yönelik, İstanbul’un ihtiyaç duyduğu, toplumun beklentilerine dönük yeşil ve sosyal alanlar olarak kullanılmalıdır. Haydarpaşa Gar yerleşkesi halka aittir. Bir ticari faaliyetin aracı haline getirilemez.

Bu bağlamda;

2006 yılında SİT kararını veren Koruma Kurulu’nun bugün aniden bu kararından vaz geçmesinin nedeni dedir?

Haydarpaşa Garı’nı da içeren alan imara açılarak; ticaret, turizm, konaklama fonksiyonları mı verilmek isteniyor?

Gar alanı içindeki bazı yapılar için yıkım kararının çıkması ve bu alanlara yeni fonksiyonlar verilmesi ile birlikte, Haydarpaşa arazileri satılacak mı?’

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.